$
שאול אמסטרדמסקי

הישראלים מאושרים, ורע להם

נתניהו חושב שכניעה לקולות הרחוב היא המפתח לאושר. מחקרי האו"ם מוכיחים שהוא טועה

שאול אמסטרדמסקי 06:5402.04.12

בעוד שבוע יתרחש אירוע נדיר: מליאת האו"ם תתכנס בחגיגיות לדיון ראשון מסוגו במידת האושר האנושי ברחבי העולם. לרגל המאורע הוכן דו"ח מקיף שאוסף סקרים ומחקרים שונים על האושר האנושי שנעשו בשנים האחרונות בשביל לענות אחת ולתמיד על השאלה, איזה מדינות הן המאושרות ביותר, ואילו העגומות

ביותר?

 

לפחות בשלושה מתוך הסקרים שהדו"ח מציג, ישראל מדורגת גבוה מאוד במידת האושר של תושביה. בסקר המקיף ביותר, שנערך בשש השנים האחרונות וכלל יותר מ־150 מדינות, ישראל מדורגת במקום ה־14. בסקר דומה שכלל רק את השנים 2007־2011 ישראל מדורגת במקום ה־32 והמכובד. בסקר אחר, שנערך ב־2008 וכלל 26 מדינות אירופאיות ובדק את השאלה "עד כמה אתה מרוצה מהחיים שלך בימים אלה?" ישראל דורגה במקום ה־7. כשהשאלה הפכה להיות "עד כמה אתה מאושר?" ישראל דורגה במקום ה־9. בשורה התחתונה, הישראלים מרוצים ומאושרים להפליא, אפילו יותר מהגרמנים והצרפתים.

 

לא צריך לענות לכל גחמות הציבור

 

איך כל האושר הזה מתחבר לתחושת המרירות הלא נעימה שמציפה עשרות אם לא מאות אלפי ישראלים מאז אמצע 2010? מטרת החוקרים היתה לאפשר לממשלות השונות לכוון את המדיניות שלהן לטובת הגדלת האושר האנושי. לפי הכלכלן ג'פרי סאקס, אחד מעורכי המחקר ועד לפני שבוע מועמד לנשיא הבנק העולמי, את האושר הממשלות לא ישיגו על ידי "מתן מענה לגחמות, הדחפים החולפים והמאוויים הצרכניים של האוכלוסיה" שכן אלה, מתברר, אינם מובילים בהכרח לאושר. במלים אחרות, מעמד הביניים הישראלי צריך להפנים: האושר שלו לא תלוי בהכרח במחיר הדלק או במחיר הקוטג'. מקורו במקומות אחרים.

 

אז מה כן משפיע על האושר שלנו? לפי המחקר, רמת ההכנסה משפיעה רק על 1/20 מתחושת האושר. פרמטרים חשובים אחרים הם יציבות תעסוקתית ואפשרויות תעסוקתיות, מערכת סוציאלית תומכת, מידת השחיתות של השלטון והמצב הבריאותי. אלה הפרמטרים שכדאי לבחון אם הממשלה טיפלה בהם, בשביל לנסות לנבא את התפתחות תחושת האושר של הישראלים בעתיד.

 

בשלוש השנים האחרונות הממשלה עשתה כל מיני דברים, רובם בתגובה לרחוב ולא מתוך מדיניות סדורה. הפערים החברתיים גדלו בעשור האחרון בגלל מדיניות המיסוי של נתניהו, שנעצרה רק אחרי שהמחאה פרצה. הירידה באיכות הבריאות והחינוך לא טופלה, וגם שירותים אחרים שהמדינה אמורה להעניק לאזרחיה סובלים מהזנחה תקציבית. אפילו שיעור האבטלה, גאוותם של נתניהו ושטייניץ, עבר עדכון בשבוע שעבר, כך שהוא אינו נמוך כמו שהממשלה מציירת.

 

העלייה בהכנסה לא מבטיחה עלייה באושר

 

חוקרי האושר מציינים כי ב־40 השנים האחרונות מידת האושר של האמריקאים לא עלתה, למרות עליה ברמת ההכנסה הממוצעת. "עוני, חוסר ביטחון אישי, שחיתות, אובדן האמון הציבורי ופרמטרים נוספים הכבידו על מידת שביעות הרצון מהחיים של האמריקאים", הם כותבים. בשורה התחתונה, הכסף, לפחות עבור מי שרוצה להיות מאושר, הוא כמובן לא הכל. אם נתניהו מעוניין לגרום לישראלים מעט אושר, כדאי שיתחיל להשקיע את מרצו ואת כספי משלם המסים גם במקומות הנכונים, ולא רק באגורות שמרכיבות את מחיר הבנזין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x