$
29.3.12

"רוצה שהבית יעמוד 500 שנה"

תמורת בית הפגודה שילם וייל כ־5.5 מיליון דולר, ועלות עבודות השיפוץ והשימור הסתכמה ב־8.5 מיליון דולר נוספים

הדס שפר 10:1629.03.12

בית הפגודה הוקם ב־1925 בכיכר המלך אלברט שבחיבור הרחובות נחמני ומונטיפיורי במרכז תל אביב על ידי מוריס דוד בלוך, אלמן אמיד שעלה מארצות הברית, השקיע בענף ההדרים והקים את בנק אמריקה־פלשתינה. הבית תוכנן לבקשתו בהשראת פגודה מזרח־אסייתית, וב־1935 הותקנה בו המעלית הראשונה בתל

אביב על ידי מהנדס חשמל צעיר בשם יהודה גזונטהייט, מה שהפך את הבית לאטרקציה.

 

בלוך נפטר ב־1942, ומאז עבר הבית גלגולים שונים. גרו בו רופאים, שקיבלו חולים במרפאות שפתחו בדירתם, בקומה הראשונה פעל בבית בית כנסת, ובגינה ניצב דוכן לממכר פרחים. בשנות החמישים פעלו בבית עסקים שונים ובתי מלאכה, שתפסו את מקומן של דירות המגורים. בשנות השמונים גרם מצבו הרעוע של הבית לנטישתו.

 

בשנות התשעים חיפש רוברט וייל בית בתל אביב. "עשיתי סיבוב, וראיתי ארבעה־חמישה בניינים אחרים שחשבתי שיש להם אופי חזק. אבל יחסית מוקדם ראיתי את הבניין הזה, והתאהבתי בו. הקנייה היתה תהליך ארוך, אבל אני מאוד שמח להיות כאן". תמורת הבית שילם וייל כ־5.5 מיליון דולר, ועלות עבודות השיפוץ והשימור הסתכמה ב־8.5 מיליון דולר נוספים. האדריכלית הצרפתייה אנדרה פוטמן הופקדה על העבודות, שנמשכו כשמונה שנים. בשטח בית הכנסת, בקומה הראשונה, הותקנה הבריכה, סאונה וכל מה שנחוץ לבית קיץ בתל אביב. בקומה השנייה נמצאים חדרי השינה ובקומה השלישית חדר האורחים והמטבח.

 

למרות הסנטימנטים אתה מתייחס לבית גם כהשקעה טובה?

"היום אני יכול לומר שאני לא מודאג, אם הילדים שלי לא ירצו את הבית אני יכול למצוא מישהו שירצה לקנות אותו. אבל כשנכנסתי ברצינות לקנייה של הבית הזה ועבודות השימור שעשיתי, לא היה שום חישוב כלכלי או אחר למעט הרצון שהבית הזה יהיה עוד 500 שנה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x