$
משפט

כך הפך בית לשכת עוה"ד בנצרת לאולם חתונות מאולתר

המבנה החדש שמקימה לשכת עוה"ד בנצרת עומד כבר יותר משנה כמו פיל לבן. אף שבהקמת הפרויקט הושקעו יותר מ־8 מיליון שקל, עבודות הבנייה בו תקועות בגלל ויכוחים פנימיים. בינתיים המבנה משמש לחתונות שנערכות בו ללא רשות

ענת רואה 09:0220.03.12

הפרויקט הגדול ביותר שיזמה לשכת עורכי הדין בשנים האחרונות - הקמת בית פרקליט בנצרת - עומד זה שנה כפיל לבן, עבודות הבנייה בו תקועות ולא ידוע מתי תחול התקדמות, כך עולה מבדיקה שערך "כלכליסט".

 

מדובר במבנה מפואר הממוקם מול בית המשפט בנצרת ומשתרע על 1,400 מ"ר שהקמתו החלה ב־2007. לטענת יו"ר ועדת הכספים בלשכה עו"ד משה וינברג, שפיקח על עבודות הבנייה בשנים האחרונות, במבנה הושקעו עד כה 8.2 מיליון שקל. לפני כמה חודשים אישרה המועצה הארצית את התקציב הדרוש להשלמתו בהיקף של 6.5 מיליון שקל, בהתאם למכרז שנערך לצורך ביצוע עבודות הגמר ואכלוס המבנה.

 

אלא שאף שהתקציב קיים, כדי להשלים את הבנייה נדרשת החלטה בנושא של הוועד המרכזי בראשות ראש הלשכה, עו"ד דורון ברזילי. בינתיים, הנושא לא עולה לדיון ומעורר את זעמה של האופוזיציה.

 

בניין בית הפרקליט בנצרת בניין בית הפרקליט בנצרת צילום: זהר שחר

 

בישיבה שהתקיימה בנושא בנובמבר 2011 הוחלט על הקמת ועדה שתבחן את הנושא, ובשבועות האחרונים הביעו חברים בוועדה דעות סותרות על עתיד המבנה. יו"ר הוועדה עו"ד ליאור שפירא המליץ לנסות למכור אותו במצבו הנוכחי, דבר שעורר את זעמו של עו"ד וינברג החבר אף הוא בוועדה. לטענת האחרון, מכירת המבנה לא רק בלתי משתלמת אלא גם אינה אפשרית, משום שחוזה החכירה של הקרקע הקצה אותה לצורך מבנה ללשכה בלבד. כעת עומדת על הפרק הקמת ועדה נוספת שתבחן מה שווי המבנה ומה השימוש המדויק שנעשה בכספים שהושקעו בו בעבר.

 

פוטנציאל נדל"ני גדול

 

סמוך לבחירות לראשות הלשכה שהתקיימו ביוני בשנה שעברה, פעל מחוז הצפון בראשות עו"ד חאלד זועבי לאיטום המבנה כדי למנוע סכנה לציבור. אלא שלדבריו, תושבי העיר פרצו את האיטום, נכנסו למבנה ואף קיימו בו אירועים כמו חתונות ומפגשי תנחומים. בינתיים, הלשכה משקיעה מדי חודש כספים בביטוח המבנה ובאבטחתו, אף שהוא נפרץ.

 

השאלה המרכזית העומדת כעת על הפרק היא האם יש להשלים את הבנייה או למכור את המבנה במצבו הנוכחי. בנובמבר 2011 התכנס הוועד המרכזי בלשכה בכדי לדון ב"הקפאת המכרז לביצוע עבודות הגמר". זועבי טען בדיון כי למרות הסכום הגבוה שהושקע עד כה במבנה, על הקרקע שילמה הלשכה סכום נמוך של 634 אלף שקל בלבד, וקיבלה אותה ללא מכרז בזכות הסכמות שהגיע אליהן בעצמו עם עיריית נצרת. זועבי ווינברג מגדירים את עלות הקרקע כמזערית נוכח מיקומה בצמוד לביהמ"ש המחוזי, והאפשרות שניתן יהיה להשכיר חלקים מהנכס להנהלת בתי המשפט וגורמים נוספים.

 

המכרז לביצוע עבודות הגמר במבנה נערך במאי 2011, והמציעות נתנו ערבויות בנקאיות והתבקשו פעם אחר פעם להאריך את תוקפן עד שתתקבל החלטה. כאמור, בדיון בנובמבר הוחלט להקים צוות הכולל פרט לשפירא ווינברג גם את עוה"ד ברוך כצמן ואיתן ארז. באותו דיון אמר ברזילי כי "לא יקרה שום אסון אם הנושא יעלה שוב לדיון בעוד חודשיים ימים (לאחר שהצוות ישלים את בדיקותיו - ע"ר)... מדובר פה על הרבה מאוד כסף ורצוי שנבדוק קודם במה מדובר".

 

בחוות הדעת שהגיש שפירא בינואר הוא המליץ, כאמור, על מכירת המבנה והשכרת משרדים לוועד הלשכה כדי לחסוך כסף רב. עם זאת, קבע כי אם תהיה מניעה למכירה נוכח העובדה שהקרקע הוקצתה ללשכה, יהיה צורך להשלים את הבנייה. במקרה כזה, הציע, ייגבו מ־2,200 חברי הלשכה במחוז צפון 900 שקל כ"מגבית חירום" למימון המבנה.

 

לדברי שפירא, יש למכור את המבנה נוכח עלותו הגבוהה ביחס למספר עורכי הדין הנמוך במחוז צפון, העומד על 2,200 מתוך כ־50,000 חברים בכלל הלשכה. שפירא כתב כי הבניין גדול על צורכי המחוז וכי השלמת הבנייה מתבצעת "בצורה מתגלגלת, מעין חבית בלי תחתית".

 

"הפסד עצום ללשכה"

 

בעקבות חוות הדעת של שפירא, הגיש עו"ד וינברג נייר עמדה מטעמו שבו תקף את עמדתו. וינברג טען שהסכום הדרוש להשלמת הבנייה ידוע וסופי בהתאם למכרז ואינו לוט בערפל. לדבריו, בדיקה שערך של הסכומים ששולמו בעבר מעלה שמדובר בסכומים "סבירים ואף נמוכים מהרגיל". לטענת וינברג, מבנה שעומד נטוש וללא שימוש מהווה הפסד כלכלי ללשכה, עבור כל חודש שלא נעשה בו כל שימוש. "בסיום הבנייה, הבניין יהווה נכס בידיה של הלשכה. מיקום הבניין מצוין, הוא עוצב לתפארת והוא ישמש 2,200 עורכי דין במחוז צפון ואת כלל ציבור עורכי הדין בארץ".

 

לדבריו, מכירת המבנה במצבו הנוכחי אינה אפשרית מפני שהקרקע הוקצתה במיוחד עבור הלשכה, ובכל מקרה סכום של 15 מיליון שקל (הסכום המוערך של הפרויקט) הושקע גם ברכישת בית לשכת עורכי הדין במחוז חיפה. "אני מתבייש בהתנהלות הוועדה", כתב וינברג, "עם כל הכבוד ליו"ר, הוא לא התעניין ולא בדק במה מדובר. הוא מוביל מהלך פוליטי הרסני המונע משיקולים צרים ומאינטרס פוליטי בלבד".

 

חברת האופוזיציה חוה מרצקי בתגובה: "לצערנו, ראש הלשכה עצר את הבנייה, מתנה את השלמת הפרויקט בתמיכה פוליטית בו ומתעלם מהנזקים העצומים שנגרמים לשלד המבנה המוזנח, שבו נעשה שימוש על ידי גורמים בלתי מורשים. הדברים הנם בגדר שערורייה מתמשכת".

 

עו"ד חאלד זועבי בתגובה: "אף שערכו את כל הבדיקות ומצאו שהכל תקין, הוועד המרכזי לא מקדם את השלמת המבנה. ברור לי שהסיבות הן לא ענייניות ופוליטיות. ברזילי מעניש את מחוז הצפון מפני שאינו שייך לקואליציה שלו".

 

דורון ברזילי דורון ברזילי צילום: אריאל בשור

 

ראש הלשכה בתגובה: "בודקים חריגות בתקציב"

 

ראש הלשכה דורון ברזילי בתגובה: "הבית תוקצב בתחילה ב־5 מיליון שקל. עד היום הוצא סכום העולה על 10 מיליון שקל, ולאחרונה אושר סכום נוסף של 7–6 מיליון שקל שלא בטוח שהוא הסכום הסופי למבנה. ראוי לבדוק איך נוצרו החריגות הקיצוניות לפני שמעבירים מיליוני שקלים נוספים מכספי החברים. אני מבטיח למחוז כי אפעל לכך שהבנייה תושלם במינימום עלויות נוספות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x