$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

מנוע הצמיחה דומם

העסקים הקטנים בארה"ב אולי לא מפטרים אבל הם גם לא ממהרים לגייס עובדים חדשים, ובהיותם מנוע הגיוס המרכזי, זה פוגע ביכולת ההתאוששות של הכלכלה

אמיר ארגמן 08:1609.03.12
שני דו"חות התעסוקה האחרונים בארה"ב היו ללא כל ספק בסימן של התאוששות, והיום (ו') צפוי להתפרסם דו"ח תעסוקה נוסף לחודש פברואר 2012. האנליסטים, שמעודדים מהדו"חות האחרונים, ממשיכים להיות חיוביים והצפי הוא ליצירה של כ-210 אלף מקומות עבודה על פי דעת הקונצנזוס.

 

אינני
יודע כמובן מה יהיה המספר המדויק, ואפילו הפרסום השבוע של סקר ה-ADP לא בהכרח יעזור לנו, בהתחשב ביכולת הניבוי הלא מוצלחת שלו בעבר. מנגד, אני כן רוצה להפנות את תשומת ליבכם לסקר שמתפרסם על ידי הפדרציה הלאומית לעסקים עצמאים (NFIB) שהנו הארגון שמאגד חלק ניכר מהעסקים הקטנים בארה"ב. אני מדגיש כי נכון לשים לב למה שהם אומרים על מצב התעסוקה לאור העובדה שמרבית יצירת מקומות העבודה בארה"ב מגיעה מאותם עסקים קטנים ולאו דווקא מהחברות הגדולות.

 

ה-NFIB אוסף מידע בכל חודש מהעסקים הקטנים בארה"ב החברים בארגון מאז 1974. הסקר האחרון שפורסם בחודש פברואר 2012, ועליו ארחיב עוד מעט, נאסף על סמך סקירה אקראית של 642 חברות במהלך סוף  פברואר.

 

המסקנות היו מעורבות, וניתן לסכמן בכך שיצירת מקומות העבודה על ידי עסקים קטנים הייתה ללא שינוי (break even) אבל כוונות הגיוס של החברות מצביעות על כך שהמצב רע ביותר.

 

בחינה של המסקנות מראה כי השינוי נטו בתעסוקה לחברה (מותאם עונתית) היה חיובי ברמה של 0.04%, רמה טובה יותר במעט מזו שנרשמה בינואר 2012 אז לא היה שינוי. באופן מפורט יותר ניתן לומר כי 14% מהחברות ענו שהגדילו את מספר המועסקים בממוצע של 2.9 עובדים בעוד ש-12% מהחברות ענו כי הקטינו את מספר העובדים בממוצע של 3.5 עובדים. כל שאר החברות לא שינו את מספר העובדים. הממוצע מביא כאמור למצב של כמעט העדר שינוי (רמה סביב האפס).

 

מעניין לציין כי הנתונים כאן הם במגמה של שיפור, ואכן השיעור של חברות שהקטינו את מספר העובדים הוא כמעט הנמוך ביותר מאז 2007, בעוד שהשיעור של החברות שהגדילו את מספר העובדים היה בין הגבוהים מאז 2007.

 

לעניין זה, בחינה של השינוי נטו מאז שנות ה-70 מראה כי ללא כל ספק אנו רחוקים מרחק שנות אור מהקטסטרופה של שנת 2009, אבל אנו גם לא נמצאים במגמה משביעת רצון של שיפור. העסקים הקטנים בארה"ב אולי לא מפטרים אבל הם גם לא ממהרים לגייס עובדים חדשים, ובהיותם מנוע הגיוס המרכזי, זה בהחלט פוגע ביכולת ההתאוששות של כלכלת ארה"ב.

 

 

החלק המפחיד של הנתונים מגיע מכיוון הכוונות של העסקים לגייס עובדים בעתיד. כאן ה-NFIB מודד את הרצון העתידי נטו, משמע אחוז המעסיקים שמתכננים לגייס, בהפחתת אחוז המעסיקים שמתכננים להקטין את מספר העובדים. נתון זה שרשם שיפור כמעט רציף מאז תחילת שנת 2009 התרסק פתאום ב-9% לרמה שלילית של 4%- (מותאם עונתיות). בתקופה של התאוששות כלכלית אנו אמורים לראות בדרך כלל את היחס הזה חיובי וברמה דו ספרתית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x