$
דעות

איך תזהו חברות עם פוטנציאל להצעת רכש מצד בעל השליטה?

המחירים הזולים יחסית, הסחירות הנמוכה ועלויות הדיווח הגבוהות, מביאות את בעלי השליטה להגיש הצעות רכש לחברות בורסאיות

צחי קלמין 15:1919.02.12

לא פחות מ-23 חברות פרסמו הצעות רכש בחודשים האחרונים בפרמיה ממוצעת של למעלה מ-27%. המחירים הזולים יחסית, הסחירות הנמוכה, העלויות הגבוהות הכרוכות בדיווחים כספיים של חברות בורסאיות והרצון לבצע תוכנית התייעלות הרחק מעיני הציבור - כל אלה מוזכרים בדרך-כלל כמניעים המרכזיים לפרסומן של הצעות רכש על-ידי בעלי החברות. הבורסה בתל אביב היא אכן קרקע נוחה לביצוע הצעות רכש.

 

מהי למעשה הצעת רכש מלאה? הצעת רכש מלאה הינה הכרזה רשמית מצד בעל מניות בחברה, לבעלי המניות האחרים, כי הם מעוניינים לרכוש את אחזקותיהם בחברה במחיר מסוים. 
 

לרוב, הצעת רכש נעשית על-ידי בעל שליטה בחברה המעוניין להפוך לבעל מניות יחיד. משקיעים מתוחכמים מנסים לאתר חברות עם פוטנציאל להצעת רכש, ואוספים בסבלנות מניות של חברות אלו מתוך כוונה להשיא תשואה גבוהה בשער המניה עם פרסום הצעת רכש.

 

בטור זה, ננסה לבחון את הצעות הרכש אשר פורסמו בחודשים האחרונים וחשוב מכך, ננסה לזהות מה הן המאפיינים של חברות בעלות פוטנציאל למחיקה.

 

הצעות רכש

הצעות רכש נבחרות למניות בבורסה בתל אביב
חברת מטרה
מציע
שווי שוק (באלפי שקלים)
פרמייה על מחיר השוק

תוצאת הצעת הרכש

 

שער ההצעה
סאטקום
יורוקום
50,148
79.53%
נכשל
300
ניסקו פרויקטים
ניסקו השקעות
129,006
2.2%-
טרם
1001
כתר
ארלדן
60,605
20.55%
טרם
830
קיסריה
נסימי אינווסטמנט
35,468
54.74%
הצליח
10400
פיתקית
גדעון פישמן
29,508
41.03%
הצליח
741.7
סטרלינג
אלרון/ רפא"ל
6,377
20.00%
נכשל
72
דניה סיבוס
אפריקה ישראל
330,787
24.57%
נכשל
1450
נגב קרמיקה
אפריקה תעשיות
286,632
12.64%
הצליח
2450
פינרוס
אומים ניהול
19,370
2.80%
הצליח
220
קינג
קינג
31,226
6.25%
הצליח
1750
וולפמן 1
וולפמן
35,207
32.35%
הצליח
675
וולפמן 5
וולפמן
12,529
52.30%
הצליח
3375
 

סחירות נמוכה ואי עמידה בכללי שימור

 

הסיבה המרכזית והנפוצה ביותר להגשת הצעת רכש מצד בעל השליטה, היא סחירות נמוכה של המניות ואי-עמידה בכללי השימור של הבורסה.

 

רבות הן החברות אשר סובלות מרמת סחירות נמוכה, סחירות נמוכה מקשה על המשקיעים לבצע מסחר יעיל במניות הנסחרות בבורסה, דבר אשר ברוב המקרים, משפיעה לשלילה בשווי האמיתי והריאלי של החברות הללו. הבורסה לניירות ערך מפרסמת אחת לחצי שנה את רשימת המניות דלי הסחירות.

נביעות נביעות צילום: ישראל כהן

 

במניות אלו, על פי כללי הבורסה, מתבצע מסחר פעמיים ביום (בפתיחה ובנעילה של יום המסחר), הבורסה אף מסמנת מניות אלו באות "ס" - דלי סחירות.

 

רשימה נוספת וחשובה לא פחות, הינה רשימת המניות אשר לא עומדות בכללי שימור - נציגות הרשימה מסומנות באות "ש", והמסחר בהן מתבצע פעם ביום עם פתיחת המסחר. בין החברות שביצעו הצעת רכש מהסיבה הנ"ל ניתן למצוא את ניסקו פרויקטים ונביעות אשר נכללות ברשימת השימור וכן חנן מור ומעריב אשר נמצאות ברשימת דלי הסחירות.

 

תכנון מס

 

נתון מעניין נוסף הינו שורת הרווח של חברות המטרה. בבדיקה שערכנו קיים מספר לא מבוטל מבין החברות שפרסמו הצעת רכש אשר מציגות הפסדים.

 

באמצעות הצעת הרכש יכולה החברה הרוכשת (המציעה) להשתמש במלוא ההפסדים המוכרים לצורכי מס של חברות המטרה ובכך יכולה החברה הרוכשת לקזז את חבות המס שלה למול ההפסדים של החברות האחרות שבבעלות בעל השליטה. החברות סטרלינג, פינרוס, וכתר, הינן חלק מהחברות אשר הוגשה למניותיהן הצעת רכש ממניע זה. 

 

חברת המטרה נסחרת מתחת להונה העצמי ולשווייה הריאלי

 

נתון נוסף אשר בולט באופן תמידי ברשימת החברות הזוכות להצעות רכש הוא מכפיל ההון נמוך במיוחד. מעל ל-65% מהחברות אשר פרסמו הצעות רכש נסחרו עמוק מתחת להונן העצמי במועד פרסום ההצעה. בין החברות אשר פרסמו הצעת רכש מסיבה זו ניתן למנות את דניה סיבוס, פתקית ואברבוך.

 

לא פעם אנו עדים להצעות רכש לא מעטות אשר בהן ציבור המשקיעים דווקא נענה בשלילה. במקרים רבים המשקיעים חשים שקיימת תחושת עושק מצד בעל השליטה, שכן בעל השליטה הנפיק את החברה בימי הזוהר לפי שווי מנופח, ועתה הוא מנסה לאסוף את ה"סחורה" חזרה בנזיד עדשים. כך לדוגמא חברות וולפמן ואלול תמארינד נדרשו לעדכן כלפי מעלה את מחיר הצעות הרכש שלהן יותר מ-3 פעמים וזאת על מנת שציבור המשקיעים יענה בחיוב להצעת הרכש.

 

לבסוף נאלצו המציעים להצמיד את מחיר הצעת הרכש להון העצמי של החברה, דבר אשר הוביל להצלחת הצעת הרכש.

 

תופעה נוספת, שמאפיינת לעתים את ציבור המשקיעים בהתייחסם להצעות רכש היא התחושה של "אין לי מה להפסיד". כלומר, ממילא המשקיעים הפסידו עשרות אחוזים מהשקעתם, וכעת הם מעדיפים שלא למכור את מניותיו במחיר זול יחסית לבעלים, אלא להמתין בסבלנות. אולי עוד יגיע היום שבו תתאושש המניה והיא תתקרב למחירים מהימים הטובים. חברת סאטקום מהווה דוגמא לכך, היא כשלה בהצעת הרכש שלה על אף פרמיה נדיבה מאוד, למעשה, גם העלאת מחיר ההצעה לא הועילה לה.

 

איתור חברות עם פוטנציאל מחיקה

 

כאשר בוחנים את רשימת המניות הנסחרות בבורסה בתל אביב על מנת לאתר חברות עם פוטנציאל למחיקה על פי הקריטריונים אותם ציינו, אנו מגלים מספר חברות בהן טמון פוטנציאל למחיקה. בולטת ברשימה היא חברת טלסיס - וזאת בעקבות רה ארגון בקבוצה, לאחרונה נמחקה חברת האם ארלדן, בימים אלו מתבצעת הצעת רכש לחברה אחרת בקבוצה - כתר.

 

עוד בולטות ברשימה, בשל הייחוס המשפחתי שלהן: וואלה ומנועי בית שמש. שתי החברות הללו מציגות הפסדים בשורת הרווח, בעוד חברות האם שלהן רווחיות. כך לדוגמא, וואלה מוחזקת על ידי בזק, ובית שמש מוחזקת על ידי כלל תעשיות של נוחי דנקנר.

 

הדשדוש בשוק מניות השורה השלישית והרביעית עתיד להמשך לאורך כל השנה הקרובה, יש לצפות כי רבים מבעלי השלטה בחברות הציבוריות ינסו לנצל את הרפיון בשוק המניות המשני לבצע מהלכים של הצעות רכש, איתור נכון ומהימן של חברות עם פוטנציאל למחיקה יש בכוחו לגרום להפקת רווחים נאים, יחד עם זאת, פעילות זו דורשת יכולת ניתוח גבוהה, סבלנות ואורח רוח. פעילות זו הינה בגדר פעילות בעלת אופי סיכון גבוה ומומלצת בעיקר למשקיעים מתוחכמים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x