$
דעות

הם יכולים, אך אולי לא רוצים

שנת בחירות בארה"ב כרוכה לרוב בירידה בשיעור האבטלה. משום מה הנשיאים לא מתמקדים בשיפור המצב גם בתקופות נוספות

ברוך מבורך 08:2910.02.12
תחילתה של שנת 2012 הביאה עמה בשורה בתחום האבטלה בארה"ב: ירידה לשיעור של 8.3% לעומת 8.5% בסוף 2011 ו-9.6% בסוף שנת 2010.

 

ניתוח בסיסי ביותר של נתוני האבטלה בארה"ב בשבעים השנים האחרונות מגלה כי בשנות בחירות לנשיאות בארה"ב, 17 במספר: החל בשנת 1944 וכלה בשנת 2008,
חלה ירידה באבטלה בדרך כלל בהשוואה לשנה שקדמה לשנת הבחירות.

 

במהלך 17 שנות הבחירות לנשיאות ירדה האבטלה בשנת בחירות בהשוואה לשנה שקדמה לה 13 פעמים (כ-76%), נותרה על כנה פעם אחת (כ-6%) ועלתה בהשוואה לשנה שקדמה לשנת הבחירות לנשיאות שלוש פעמים (כ-18%).

 

מעניין לנתח את שלוש השנים שבהן עלתה האבטלה בארה"ב בשנת הבחירות לנשיאות בהשוואה לשנה שקדמה לה.

 

הפעם הראשונה אירעה ב-1980. האבטלה בשנה זו הגיעה לשיעור של 7.1% בהשוואה לשיעור של 5.8% ב- 1979. בבחירות לנשיאות שהתקיימו בחודש נובמבר אותה שנה גבר רונלד רייגן הרפובליקני על ג'ימי קרטר הדמוקרטי ונבחר לנשיא ארה"ב.

 

הפעם השנייה אירעה ב-1992. האבטלה בשנה זו הגיעה לשיעור של 7.5% בהשוואה לשיעור של 6.8% ב-1991. בבחירות לנשיאות שהתקיימו בחודש נובמבר אותה שנה גבר ביל קלינטון הדמוקרטי על ג'ורג' בוש האב הרפובליקני.

 

הפעם השלישית אירעה ב-2008. האבטלה בשנה זו הגיעה לשיעור של 5.8% בהשוואה ל-4.6% ב-2007. בבחירות לנשיאות שהתקיימו בחודש נובמבר אותה שנה גבר ברק אובמה הדמוקרטי על ג'ון מקיין הרפובליקני.

 

בשלוש השנים שבהן עלתה האבטלה בשנת בחירות לנשיאות בהשוואה לשנה שקדמה לה, הפסידה מפלגת השלטון את כס הנשיאות לטובת מפלגת האופוזיציה.

 

שני נשיאים לא השלימו ב-30 השנים האחרונות שתי קדנציות נשיאות מלאות: ג'ימי קרטר וג'ורג' בוש האב. לעלייה ברמת האבטלה בשנת הבחירות של שניהם לקדנציה השנייה ניתן לייחס חשיבות רבה לכישלונם בבחירות. לאי בחירתם מחדש של קרטר ושל בוש האב ניתן גם לייחס סיבות מזרח תיכוניות (משבר בני הערובה באיראן ומלחמת עיראק הראשונה) שמנעו אולי מנשיאים מכהנים להפעיל את "מטה הקסמים" להפחתת האבטלה באותן שנים.

 

נשיאי ארה"ב מודעים היטב לעוצמת ההשפעה של הכלכלה בכלל והאבטלה בפרט על בחירתם מחדש. לכן לא מפתיע לראות כי בכ-80% מהמקרים הם ידעו להפחית את רמת האבטלה בשנת הבחירות. השאלה המעניינת היא מדוע, אם הם יודעים מהם מנגנוני ההשפעה על הפחתת אבטלה, הם טורחים לעשות זאת דווקא בשנות בחירות לנשיאות ולא בשנים רגילות, שאינן שנות בחירות לנשיאות. התשובה נעוצה בשיקולים מקיאווליסטיים אינטרסנטיים גרידא ומתופעה הקרויה בספרות האקדמית הפסיכו-פוליטית "מיופיות הבוחר" שמתייחסת לזיכרונו הקצר של הבוחר שמייחס משקל רב לשיפורים כלכליים בחודשים שלפני הבחירות לנשיאות. 

 

סביר לכן לצפות, לפחות על בסיס נתוני העבר, כי ארה"ב תצליח להשיג ב"אורח פלא" ירידה בנתוני האבטלה בעשרת החודשים שנותרו עד לבחירות הבאות בנובמבר 2012. הרי הקדנצייה השנייה של ברק אובמה עומדת כאן על הפרק.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x