$
בארץ

"הפסדנו עשרות מיליונים כי התעקשנו על זכויות העובדים"

חברת האבטחה G4S ישראל עברה שינוי מסיבי לפני כמה שנים, והחלה לשים קץ לרמיסת זכויות העובדים על ידיה ועל ידי החברות שאיתן עשתה עסקים. המנכ"ל אריק רגב: "הבנו שיש בכוחנו להסביר ללקוחות שמאחורי המספרים עומדים גם אנשים"

טל ליטמן 09:5809.02.12

סיפורה של חברת G4S, לשעבר "חברת השמירה", ממחיש היטב את שינוי התפיסה שנדרש כעת מכל מי שנמצא בצד של המעסיקים, בבואם לטפל בבעיית עובדי הקבלן. מחברה שהוגשו נגדה בעבר מאות תביעות על ידי עובדים בטענה לקיפוח זכויות, שהיתה מושא לביקורת חריפה של ארגוני עובדים ושמשרד המשפטים

אף בחן אפשרות לשלול את רישיונה, היא הפכה לחברה שחרתה על דגלה את נושא זכויות העובדים ושזכתה פעמיים ברציפות לדירוג "זהב" על הפגנת אחריות תאגידית בדירוג שעורך ארגון מעלה - ארגון המקדם את נושא האחריות החברתית בישראל.

 

"נפל לנו האסימון שצריך לעצור את מחול השדים, הבנו שיש בכוחנו להסביר ללקוחות שמאחורי כל המספרים עומדים אנשים", מתאר ל"כלכליסט" אריק רגב, מנכ"ל G4S ישראל בשש שנים האחרונות, את התהליך שעברה החברה בראשותו, אחרי שב־2007 החליטה לשים קץ לרמיסת זכויות עובדים כדי לזכות במכרזי אספקת שירותי אבטחה ושמירה.

 

"יחס אישי לכל עובד"

 

רגב, שמועסק בחברה ב־21 השנים האחרונות, מכיר את החברה גם בימים פחות טובים. הוא טיפס כל הדרך לכיסא המנכ"ל מהשלב הראשון בסולם, אחרי שעבד בחמש השנים הראשונות שלו בחברה כשומר מן המניין. לאחר מכן שימש בתפקידים ניהוליים שונים עד שהתמנה למנכ"ל ב־2006.

 

"החלטנו לשנות את המצב", אומר רגב, "הבהרנו ללקוחות שלא נהיה מוכנים לפארסה. יש סכום מינימלי שצריך לשלם לעובד כדי לדאוג לזכויותיו, וכל שקל שיורד ממנו נחתך מהבשר החי".

 

לשם כך החברה הגדירה מחדש שלושה עקרונות. "הראשון הוא כיבוד מלוא זכויות העובדים, פנסיה, שעות נוספות, דמי הבראה וימי חופשה", מפרט רגב, "אנחנו דואגים ליישום מלא של ההסכם הקיבוצי של ענף השמירה עם ההסתדרות. לצערי, לא כל חברות השמירה מכבדות את ההסכם, אף שצו ההרחבה מחייב את כולן. אנחנו נותנים הרבה מעבר להסכם. היחס לעובד אצלנו הוא יחס אישי תוך רגישות למצוקותיו. אנחנו מעניקים לעובדים הלוואות בסדרי גודל של מאות אלפי שקלים בשנה ומסייעים למשפחות נזקקות". לדברי רגב, "בזכותנו, ענף האבטחה היום הוא כבר ענף מועדף ביחס לענפים רבים. שמירת הזכויות טובה יותר ממה שהיה בעבר".

 

מעבר לכך, החברה דאגה להשקיע בעובדים: "העיקרון השני היה הקפדה על איכות השירות ומקצועיות ללקוח", מספר רגב, "השומרים שלנו אינם דחלילים, הם אנשי אבטחה מיומנים ומקצועיים שעברו קורסים והכשרות".

 

"רוב הלקוחות הבינו אותנו"

 

העיקרון השלישי השלים את המהפך שעשתה החברה: "התעקשנו, וזה כאב כחברה עסקית, להיפרד מלקוחות שלא מוכנים לקבל את עקרון השמירה על זכויות עובדים. לשמחתנו, חלק הארי של לקוחותינו הבין את החשיבות של שמירה על זכויות העובדים, והיה מוכן לשלם קצת יותר עבור איכות השירות. כמובן היו כאלה שלא היו מוכנים והסתכלו על הסיטואציה דרך החור שבגרוש".

 

גורמים בחברות אבטחה מספרים כי הבעיה בענף אינה מתחילה בחברות עצמן. הפגיעה בעובדים לרוב מקורה במכרזים שמבצעות החברות ששוכרות את החברות נותנות השירות. מזמיני השירותים מפרסמים מכרז במחיר שמראש לא מאפשר לשלם שכר ראוי, וכופים למעשה העסקה בלתי הוגנת.

 

המעסיק הגדול והגרוע ביותר, טוענים בחברות האבטחה, הוא הממשלה עצמה, אותה ממשלה שטוענת שהיא דורשת מהחברות להעסיק עובדים בהגינות. המצב הזה, טוען רגב, גורם להפסדים למעסיק שמנסה לעשות שינוי. "הפסדנו בשנים האחרונות עשרות מכרזים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. ההתעקשות שלנו על שמירת זכויות עובדים עלתה לנו בלקוחות רבים מהמגזר הציבורי".

 

החברה כבר הגישה בעבר עתירות נגד חוקיות מכרזים, שמהן עלו ראיות לפגיעה קשה בזכויות העובדים. רגב מפרט: "ישנם מכרזים שבהם אפשר לראות מראש את ההפסד. כאקט מחאה אנחנו לעתים מגישים הצעה גבוהה מהמחיר שקבע מוציא המכרז, תוך הסבר מפורט מדוע האומדן במכרז אינו הגיוני ועלול להוביל לפגיעה בעובדים, כשטענה זו משמשת לעתים כבסיס מוצדק שלנו לעתירה. במכרז של נמל חיפה בשנה שעברה, שם היה פער גדול, החלטנו שלא להרים ידיים ועתרנו כנגד חוקיות המכרז. בסופו של יום בית המשפט הכריע לטובתנו וביטל את המכרז".

 

"למצוא איזון נכון"

 

רגב מביט על המאבק לטובת עובדי הקבלן, ואף שברור לו שצריך שינוי הוא מקווה שזה ייעשה קודם כל על ידי החברות עצמן, כפי שעשו ב־G4S, ולא ממהר לרתום את הממשלה לעניין: "המאבק נכון, אבל צריך לזכור את היכולות האמיתיות של המעסיקים ושל הממשלה. אי אפשר להפוך את כולם לעובדי חברה או עובדי מדינה, זה לא בהכרח יעיל כלכלית. ישנן חברות מקצועיות שיודעות לספק שירותים מבלי לפגוע בזכויות העובדים, ועל ידי כך להביא לאפקטיביות של העסקים. אני סבור שצריך למצוא את האיזון בין הקיצוניות של עיני לאטימות של האוצר, ולמצוא פתרון יעיל לטובת כולם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x