$
יוסי זעירא
צילום: עומר מסינגר
פרופ' יוסי זעירא פרופ' זעירא עמד בראש הצוות הכלכלי של ועדת המומחים האלטרנטיבית לכל הטורים של פרופ' יוסי זעירא

המהפכה שלהן

כוחן העולה של הנשים בדיון החברתי שוב הוכח בקרב קהל המשתתפים בכנס ספיר

יוסי זעירא 07:4823.01.12

ברשימה הקודמת ביומן המסע החברתי סיפרתי על כנס ספיר ועל הפיצוץ הגדול סביב דבריו של שלמה מעוז. אך הכנס היה חשוב הרבה יותר מהסיפור הזה, כי הוא העלה לדיון שאלות חשובות הקשורות למחאה החברתית, והיה גם מפגש מעניין של אנשי מחאה, אקדמאים וסטודנטים מן הפריפריה. במובן מסוים מפגש כזה מראה מה כוחה של סולידריות חברתית בישראל, לעומת הדיבור השגור על השסעים הקורעים את החברה בארץ, שגם שלמה מעוז לא הצליח להתעלות ממנו. מן התסיסה היפה הזו במכללת ספיר אני רוצה להביא שני רשמים.

 

כוונה ולא מקריות

 

בהרצאתי טענתי כי חלק משמעותי מהעמקת אי־השוויון בישראל ב־20 השנים האחרונות הוא תוצאה של מדיניות הממשלה. הראיתי כי הממשלה הקטינה בעקביות את הוצאותיה יחסית לתוצר מאמצע שנות התשעים. אז היו הוצאות אלה כ־52% מהתוצר והיום הן הגיעו לכ־42% ממנו. שחיקה זו לא היתה מקרית, אלא פרי מדיניות עקבית. מדיניות זו אף גובשה בחוק שנקרא "כלל ההוצאה". המעניין הוא שחוק זה אינו מוכר לציבור הרחב, אך הוא ממלא תפקיד חשוב בשחיקת השירותים הציבוריים. כלל זה מגביל את הגדלת ההוצאות הציבוריות לקצב שהוא נמוך יותר מקצב גידול התוצר. כתוצאה מכך, הוצאות הממשלה יחסית לתוצר נשחקו מאוד.

 

נאמנות הממשלה לכלל ההוצאה כה גדולה, עד כי היא לא הרפתה ממנו גם כשפרצה המחאה, ואף אכפה אותו על ועדת טרכטנברג. בהרצאה הראיתי, על ידי השוואת נתונים בינלאומית, כי זהו אחד המשתנים העיקריים המקטינים אי־שוויון, דרך השירותים החברתיים וקצבאות הרווחה. הסקתי מכאן שאי־השוויון נגרם במידה רבה גם על ידי מדיניות הממשלה. מסקנה זו הטרידה את השומעים, ובהם אפילו אחת ממובילות המחאה שנכחה באולם. היה לה קשה לעכל כי המצב הקיים אינו רק תוצאה של טעות או הזנחה, אלא של מדיניות מכוונת ועקבית.

 

הפגנה מול הכנסת באוגוסט 2011. הממשלה לא ויתרה על כלל ההוצאה הפגנה מול הכנסת באוגוסט 2011. הממשלה לא ויתרה על כלל ההוצאה צילום: עמית שאבי

 

לומדים מהנשים

 

רושם נוסף שעלה מן הדיון היה המעורבות העמוקה של נשים בשאלות החברתיות. כמעט כל השאלות נשאלו על ידי נ

שים, בעיקר סטודנטיות. שוחחתי ארוכות עם כמה מהן לאחר הדיון. היו בהן מרצה במכללת ספיר המשלימה דוקטורט בתכנון עירוני, סטודנטית במכללה המתעניינת במדיניות הממשלה ביחס לרשויות מקומיות, וסטודנטית שיצרה מקום מפגש לסטודנטים מכל גוני הקשת הפוליטית במכללה.

 

מפגשים אלה חיזקו בי את הרושם מן הקיץ על מעורבותן האינטנסיבית של נשים בארגוני המחאה השונים ובפעילותן. הן מלמדות את כולנו פרק באכפתיות, במסירות ובכושר מנהיגות. לצערי, המערכת האקדמית, במקרה זה הכנס במכללת ספיר, עוד לא הספיקה לעכל מעורבות גוברת זו. בפאנל שבו דיברתי היו שלושה גברים ורק אשה אחת. חבל.

 

הכותב הוא כלכלן במחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית, ומשמש כראש הצוות הכלכלי של המומחים שסייעו למטה המאבק

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x