$
דעות

תאוות הפרסום היקרה של השרים

צה"ל ומשרדי הממשלה מבזבזים מיליוני שקלים בשנה כדי לדעת מה כותבים עליהם בעיתון

תומר אביטל 08:1711.01.12

לצד כוס קפה מהביל, פותחים רוב אלופי צה"ל את הבוקר עם חוברת שהודפסה עבורם על ידי קבוצת יפעת. לא מדובר בהערכת מודיעין טרייה אלא בחוברת שבה מרוכזות כל כתבות העיתונות שהם הוזכרו בהן. האלופים לא לבד. חלק גדול מהשרים, חברי הכנסת, ראשי עיריות ורשויות ומנכ"לי משרדי הממשלה מקבלים מדי בוקר קובץ המרכז את החשיפה התקשורתית שלהם. עלות השירות היא מיליוני שקלים בשנה.

 

יפעת מציעה גם שירותים משיקים כמו פילוח לפי סיקור חיובי ושלילי ותמלולים בזמן אמת. שירותים שכרוכים בהוצאה נוספת של מאות אלפי שקלים בשנה וממומנים כמובן מהכיס הציבורי.

 

השרים בודקים מי העיתונאים שכותבים נגדם

 

אין ספק שחשוב לדעת מה נאמר בתקשורת. אולם במשרד ראש הממשלה כבר פועלת יחידת תקשוב שסורקת את כלי התקשורת 24 שעות ביממה. בדובר צה"ל הוקם אגף שלם שתפקידו ללקט מידע מהתקשורת ישראלית והזרה. ובכלל, כמעט בכל משרד ממשלתי, עירייה ולשכת שר פועלות יחידות דוברות שכבר מנויות על מרבית העיתונים. שירותי יפעת מהווים בעצם שירות נוסף שעולה כסף רב.

 

אבל בממשלה רוצים גם מיקור־חוץ, למרות המחיר היקר. "זה קרדינלי לאגו של השרים והמנכ"לים", מסביר גורם ממשלתי, "חשוב להם לדעת אילו עיתונאים כותבים נגדם בשיטתיות, כדי לדעת את מי מהם צריך לטפח". הפוליטיקאים כל כך אוהבים את יפעת, שסביר שאפילו כעת, כשחרב הקיצוץ רוחבי מונפת מעל תקציב משרדם, הם יעדיפו לחסל סעיפים אחרים.

 

 

אבל הסיפור רק מתחיל כאן. החוזים של יפעת מול משרדי הממשלה נחתמים מדי שנה ללא מכרז. ליפעת אין מתחרים בתחום ולכן לפי נוהלי הממשלה אין צורך חוקי לבצע מכרז בעת ההתקשרות מולה. גורם בממשלה אומר שהקבוצה מודעת היטב לכוחה ועובדת בשיטת "לא רוצה לא צריך". "הם מפספסים דיווחים והשירות בינוני", הוא מוסיף, "אך מכיוון שמדובר במונופול אי אפשר להתנות תשלום בטיב השירות וחוסר המקצועיות".

 

הממשלה משלמת את מחיר המונופול של יפעת

 

ב־2007 נולדה מתחרה ליפעת, חברה בשם "סיקור", אך זו קרסה לאחר כשנתיים במשבר הכלכלי, ויפעת קנתה את הטכנולוגיה של החברה וגייסה אליה את מייסד החברה. בשנה האחרונה ניסה החשב הכללי באוצר לגבש מול יפעת מסגרת התקשרות שתוזיל עלויות לכלל משרדי הממשלה. אולם ביפעת לא נענו לדרישות מהאוצר. בינתיים משרדי הממשלה המנוהלים על ידי פוליטיקאים תאבי פרסום ממשיכים לשלם.

 

מקבוצת יפעת נמסר כי "מדי יום היא מנטרת מידע של יותר מ־400 אלף מקורות מהאינטרנט. המערכות של החברה הן מהמתקדמות בעולם, מבוססות בינה מלאכותית ומאפשרות דיוק, איכות ומהירות באיסוף ובניתוח המידע". מהאוצר נמסר כי "משרדי הממשלה מתקשרים עם יפעת באופן עצמאי ובהתאם לתקנות חובת המכרזים, שלפיהן חייב המשרד לערוך בחינה האם קיימים ספקים נוספים לשירות". מדובר צה"ל מסרו כי "לקט 'צה"ל בתקשורת', המופק על ידי חברת יפעת, הנו כלי עבודה בסיסי בידי חטיבת דובר צה"ל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x