$
משפט

חשיפת "כלכליסט": ראש לשכת עורכי הדין מינה את תורמיו לתפקידי מפתח בלשכה

עו"ד דורון ברזילי מינה לאחרונה לראשות 10 ועדות חשובות בלשכת עורכי דין תורמים שהעניקו לו סכומי כסף משמעותיים בבחירות. כל ראשי הוועדות ממלאים את תפקידם בהתנדבות מלאה, אך למינוי שלהם יש פוטנציאל ממשי לקדם אותם

ענת רואה 07:0403.01.12

כמעט כל המועמדים שהציע ראש לשכת עורכי הדין דורון ברזילי לראשות ועדות בלשכה הם פרקליטים שתרמו באופן אישי לקמפיין הבחירות שלו - כך עולה מבדיקה שערך "כלכליסט".

 

בשבועות האחרונים העביר ברזילי לאישור הוועד המרכזי רשימת מינויים, שכללה בעיקר עורכי דין משני סוגים: כאלה שמונו מכוח הסכמים קואליציוניים בין ברזילי לבין סיעתו של עו"ד יראון פסטינגר (מי שחבר לברזילי לפני הבחירות והסכים לא להתמודד נגדו), וכאלה שמונו לבקשת ברזילי, לאחר שתרמו לו כספים בבחירות.

 

ברזילי לא פרסם מעולם את רשימת התורמים באופן פומבי, אך היא הגיעה לידי "כלכליסט". עולה ממנה כי עשרה מהתורמים של ברזילי מונו לראשות ועדות חשובות בלשכה. מדובר בעו"ד ליאור שפירא שתרם 50 אלף שקל ומונה לראשות הוועדה להוצאה לפועל, בעו"ד זיו שרון שתרם 25 אלף שקל ומונה ליו"ר ועדת המסים, ובעוה"ד אורי קינן (תרם 50 אלף שקל) ואבי חימי (תרם 25 אלף שקל), שמונו כיושבי ראש משותפים של הפורום הפלילי.

 

עו"ד דורון ברזילי עו"ד דורון ברזילי צילום: בועז אופנהיים

 

במקביל מונו עוה"ד מוטי בניאן ויורם חג'בי (שתרמו 50 אלף שקל כל אחד) ליושבי ראש משותפים של ועדת מקרקעין, עוה"ד שלומי באשי ורונן דליהו מונו כיושבי ראש משותפים של ועדת המשפחה, עו"ד רוני קשלס מונה לראשות ועדת המנגנון בלשכה ועו"ד רחל לויתן לראשות הוועדה לבדיקת חוק הלשכה.

 

התנדבות ששווה הרבה מאוד כסף

 

תפקיד יו"ר ועדה בלשכה נעשה בהתנדבות, אך נחשב לנחשק בקרב עורכי הדין בשל הפוטנציאל שיש בו כדי לקדם ולמתג את עורך הדין הנבחר בתחומו. הוועדה דנה בעניינים שעל סדר היום, מגבשת עמדה על הצעות חקיקה, משתתפת בדיונים בכנסת ועוד.

 

כל יושבי הראש שמינה ברזילי הם עורכי דין מוכרים בתחומם, ומונו לעמוד בראש ועדות הפועלות בתחום עיסוקם. עם זאת, בדיקת "כלכליסט" הצליחה להרגיז אתמול עורכי דין בולטים בלשכה, שהיו שמחים להתמנות לוועדות השונות אך מועמדותם לא נשקלה.

 

 

אחד מעורכי דין אלה המוכר מאוד בתחומו אמר אתמול: "ברזילי הבטיח במצע הבחירות שלו ניהול תקין ועתיד חדש ללשכה, אך מתגלה כפוליטיקאי קטן. נראה שהשתרשה מסורת שלפיה כל מי שרוצה תפקיד צריך לתרום, ואין סיכוי לקבל תפקיד רק על פי היכולת שלך".

 

בניגוד לבחירות לכנסת, החוק אינו מגביל את סכום התרומות שמועמדים לראשות הלשכה יכולים לגייס, ואף אינו מחייב אותם לחשוף בפומבי את רשימת התורמים שלהם. כבר ב־1999 קרא מבקר המדינה אליעזר גולדברג ללשכה ולמשרד המשפטים לטפל בנושא, ודברים ברוח דומה נכתבו גם על ידי המבקר מיכה לינדנשטראוס בדו"ח שפורסם על ידו לפני כמה שבועות.

 

ברזילי לא מסר גילוי נאות על המינויים

 

על רקע זה מעניין להיזכר בדברים שאמר ברזילי רק לפני כשנה, בטרם נבחר לתפקידו, בישיבת המועצה הארצית שהתקיימה באוקטובר 2010 ודנה באישור תקציב הלשכה ל־2011. ראש הלשכה אז היה עו"ד יורי גיא־רון, וברזילי תקף אותו ואת עו"ד צבי פירון, שמכהן כיו"ר המוסד לבוררות, ואמר: "אציע שיבדקו כמה כסף תרם פירון למערך של ראש הלשכה, ובאותה הזדמנות יבדקו האם מישהו אי פעם אמר את זה בישיבה, בגילוי נאות".

 

לידי "כלכליסט" הגיע פרוטוקול ישיבת הוועד המרכזי מנובמבר, שבה אושרו חלק מהמינויים. במסגרת הישיבה לא מסר ברזילי גילוי נאות על כך שהוא מבקש למנות אנשים שתרמו לו כספים.

 

ברזילי פתח את הישיבה בסערה, ואמר ש"הנושא הראשון הוא רשימת המינויים. אנחנו נעבור ישר להצבעה". חברת האופוזיציה, עו"ד חוה מרצקי, ניסתה לעצור את ההצבעה המהירה ושאלה את ברזילי: "אפשר רגע מילה אחת לפני?", אך ברזילי השיב לה נחרצות: "לא. מי בעד המינויים?". גם חבר האופוזיציה עו"ד יוסי ארנון ניסה להתנגד, אך ברזילי מיהר להדוף גם אותו: "תגיש עתירה", אמר לו. זמן קצר לאחר מכן נערכה ההצבעה, והמינויים אושרו ברוב של תשעה וללא מתנגדים, שכן חברי האופוזיציה סירבו להשתתף בהצבעה כמחאה על הדברים.

 

רק בשלב זה נזכר ברזילי לאפשר לחברי הוועד לומר את דברם. כמה מחברי הוועד טענו כי היה ראוי להצביע על המינויים בצורה פרטנית, כך שכל חבר ועדה יבחר בנפרד ולא בעסקת חבילה כוללת, וטענו כי לא ניתנה להם אפשרות להציע מועמדים חלופיים לתפקידים ולהעמיד אותם גם כן להצבעה.

 

תגובות

 

דורון ברזילי בתגובה: "הוועד המרכזי מינה כ־40 בעלי תפקידים לוועדות השונות. מדובר במינויים ראויים ומקצועיים של עורכי דין מומחים, הפעילים בלשכה תקופה ארוכה, עוד לפני שנבחרתי. רבים מעורכי הדין שמונו לא תרמו לי דבר, לא נמנו עם תומכיי ואינם קשורים בהסכמים קואליציוניים, למשל עו"ד נחום פיינברג, עו"ד ענבל רובינשטיין ועו"ד מאיר לינזן. לגופו של עניין, אין כלל הפוסל תורם מלקבל על עצמו תפקיד התנדבותי בוועדה כלשהי. אני היחיד שצוין בדו"ח מבקר המדינה האחרון כמי שדיווח על שמות תורמיו והסכומים שתרמו".

 

משרד י.שפירא בתגובה: "עו"ד ליאור שפירא כיהן בקדנציה הקודמת כממלא מקום יו"ר הפורום הארצי וקודם לכן כיו"ר הפורום במחוז ת"א, וזאת בשל מקצועיותו והעובדה שהוא עומד בראש המשרד המצליח בישראל בתחום. בבחירות האחרונות רץ שפירא במקום השלישי ברשימתו של דורון. לאור זאת, היה זה מתבקש שימונה ליו"ר פורום ההוצאה לפועל הארצי".

 

עו"ד שלומי באשי בתגובה: "כיהנתי כיו"ר הוועדה במחוז ת"א במשך 4 שנים כשברזילי היה יו"ר המחוז ושם לא היו תרומות, כך שאיני רואה כל קשר".

 

עו"ד זיו שרון: "אני איש מקצוע. אני לא מכיר את השיקולים של הוועד המרכזי, ומהרגע שמוניתי יש לי כבר רקורד גדול של עשייה".

 

עו"ד מוטי בניאן ויורם חג'בי סירבו להגיב לכתבה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x