$
בארץ

המו"מ על ים המלח הגיע לנקודת רתיחה: שטייניץ דורש מכיל לממן 90% מהקציר

כך בפגישה שהתקיימה אתמול בין שר האוצר ליו"ר החברה לישראל, אמיר אלשטיין; בנוסף, כיל תידרש להעלות את התמלוגים שהיא משלמת למדינה עבור כריית המחצבים מ-5% ל-10%

בפגישה שהתקיימה אתמול (ג') בין שר האוצר יובל שטייניץ לבין יו"ר החברה לישראל אמיר אלשטיין, הציג שטייניץ לאלשטיין את דרישות המדינה בנוגע למימון קציר המלח באגן הדרומי של ים המלח. המדינה דורשת מכיל, שבבעלות החברה לישראל, למממן 90% מקציר המלח - שעלותו נאמדת ב-3.76 מיליארד

שקל. כמו כן, כיל תידרש להעלות את התמלוגים שהיא משלמת למדינה עבור כריית המחצבים מים המלח מ-5% ל-10%. שטייניץ ביקש לקבל את התייחסות החברה לישראל לדרישות בתוך עשרה ימים. בשבוע הראשון של ינואר תדרש המדינה להציג בפני בג"ץ את הפתרון לבעיית הצפת מלונות ים המלח, ואם לא יושג הסכם עד לתאריך זה יפסוק בג"ץ בעצמו בסוגייה.

 

במקביל, הצעת החוק של ח"כ משה מטלון, הדורשת גם היא ממפעלי ים המלח לשאת ב-90% מעלות הקציר, תעלה לדיון חוזר בוועדת שרים לחקיקה ביום שני הקרוב.

 

הצורך הדחוף לסכם על מימון קציר המלח נובע מכך שאם לא יתחילו בביצוע הקציר בחודשים הקרובים, יחשפו מלונות ים המלח לסכנת הצפה. מלונות ים המלח ממוקמים על גדת בריכת אידוי ענקית, בריכה מס' 5, השייכת למפעלי ים המלח. כתוצאה מתהליך הייצור עולה מפלס המים בבריכה בקצב של כ-20 ס"מ בשנה, ומאיים להציף את המלונות כבר בשנים הקרובות. המתווה הרצוי לפתרון לבעיית הצפת המלונות הוא ביצוע קציר מלח מלא, כלומר גירוד המלח מקרקעית הבריכה ופינויו. קציר המלח יביא לייצוב מפלס המים תוך 6 שנים מתחילת העבודות, אך התאריך בו צפויים המים להציף את יסודות המלונות הוא כבר בשנת 2017.

 

שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, והשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, הכריזו כבר בחודש מאי על קציר המלח כעל הפתרון הרצוי, אולם העלאת הפתרון בפני הממשלה נדחתה עקב שאלות בנוגע לסוגיית המימון. משרד האוצר מנהל בימים אלו משא ומתן אינטנסיבי מול מפעלי ים המלח, שבבעלות כיל, לגבי שיעור השתתפותם במימון הקציר, אך טרם השיג תוצאות. במשרד האוצר ובחברה לישראל בחרו שלא להגיב לידיעה כדי שלא לפגוע במשא ומתן המתנהל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x