$
בארץ

מעקב "כלכליסט": המשמר החברתי בכנסת יעמת את הח"כים עם הבטחות שווא

אחרי כחודש של הקשבה לוועדות הכנסת, ארגון הפיקוח המשמר החברתי רוצה להשתתף בדיונים. מאות חברי הארגון יקשו על הח"כים והשרים וידרשו הסברים להצבעות בוועדות. המטרה: "להזכיר להם שהציבור לא שכח את התביעה לצדק חברתי

תומר אביטל 08:0315.12.11

המשמר החברתי - מהתוצרים המעניינים של המחאה החברתית - מתגלה כתנועה יצירתית ועיקשת. כחודש לאחר שמשקיפי הארגון פשטו על הכנסת, לקבוצה אין כוונה להיעלם. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי התנועה, שמטרתה לקיים נוכחות אזרחית רציפה בכנסת בתקווה "להזכיר לח"כים שהציבור לא שכח את תביעתו

לצדק חברתי ולחיזוק בית הנבחרים אל מול לחצי ההון", מגבירה הילוך.

 

בדף הפייסבוק של הקבוצה רשומים כיום כ־1,550 איש, לעומת 650 חברים בסוף אוקטובר האחרון. 496 מהם מתפקדים כקבוצת הפעילים העיקרית שמפעילה את המשמר. נירית שרון, אמנית מגבעתיים ורכזת המתנדבים, אמרה אמש - במהלך משמרת התנדבות באוהל של הקבוצה בגן הוורדים - כי "כל התקנים שלנו מאוישים. אנו מוציאים אנשים לכל ועדה. האתר והפייסבוק גדלים ומתפשטים בצורה אטית אך יסודית. אנו בודקים כל הזמן מה כדאי לעשות ואיך לשתף פעולה עם עוד ארגונים. מאות אנשים מציעים את עצמם. רבים לא יכולים להגיע באמת לירושלים, אבל נרשמים מתוך תמיכה".

 

בכנסת מברכים על הנוכחות

 

לדברי הפעילים, החודש הראשון הוקדש ללמידת התנהלות הכנסת, זאת לאחר שמהמחאה בקיץ הם "למדו כלכלה". לדברי הפעילה אסתי סגל, כבר אחרי ביקורים ספורים בכנסת הם הבחינו בבעיות רבות. בין היתר, הם מספרים על ח"כים שיושבים בוועדות רבות מדי ואינם בקיאים בחומר הרלcנטי ועל התעלמות של הח"כים מעצות המומחים שזומנו לדיונים.

 

בחודש האחרון סקרו הפעילים עשרות ועדות, ניתחו את הדיונים ובדקו את נוכחותם של הח"כים. במשמר מספרים כי גורמים בכנסת מברכים על הנוכחות שלהם: "נזפו בנו באחת הוועדות - מדוע לא נכחתם בזמן הדיון על טרכטנברג?". פעמיים אף יושבי ראש ועדות שאלו "מה יש לנציג של המשמר לומר בנושא?".

 

כעת, לאחר סיום לימוד התנהלות הכנסת, מגבשים במשמר את השלב הבא שיורכב מכמה נדבכים. בינתיים נציגי המשמר ממאנים להשתתף בדיונים, אף ששואלים לדעתם. החל מהשבוע הבא ידפיסו אנשי המשמר שאלה ממוקדת לכל דיון, ונציג המשמר בוועדה יבקש רשות דיבור ויקרא את השאלה לוועדה.

 

כמו כן, המשמר יעביר לוועדות שאילתות - למשל מדוע נציגי הממשלה לא חושפים את כל המידע הרלבנטי ולמה הוועדה מאפשרת את זה. הפרויקט העיקרי שנרקח בימים אלה הוא בחירה של כמה סוגיות בוערות והבאתן לידיעת הציבור באמצעות קמפיין בתקשורת וברשתות החברתיות.

 

האם וכיצד הצביע כל ח"כ

 

צעד נוסף שייושם בימים הקרובים הוא הפניית שאלות לתגובת ח"כים - מדוע הצביעו בניגוד להבטחותיהם, או מדוע לא באו להצבעות. בימים הקרובים יעלה אתר חדש שבו תוצג, בין השאר, טבלה עם נתונים מפורטים לגבי כל ח"כ - כיצד הצביע, מתי נעדר ועוד. "השם הראשון שחשבנו עליו היה עמוד הקלון", אומרת סגל, "אבל החלטנו לא להיות חצופים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x