$
בארץ

כך התפוגג מס העשירים רגע לפני האישור הסופי

רגע לפני שאמור היה להיכנס לספר החוקים נעלם מס של 2%, שאיים על בעלי הכנסה של יותר ממיליון שקל. מאחורי הקלעים מתברר שהאוצר לא עשה עבודה יסודית מספיק, יו"ר ועדת הכספים לחץ להסרת המס וראש הממשלה תמך במהלך

הדר קנה 06:5612.12.11

ב־26 בספטמבר השנה, כשהגישה ועדת טרכטנברג לשינוי כלכלי־חברתי את המלצותיה, נולדה גם המצאה חדשה שנקראה "מס עשירים". נראה היה כי ההמלצה יועדה במיוחד לאוזני מעמד הביניים, שעל סמך מחאתו על חלוקה בלתי שוויונית של הנטל במהלך הקיץ הוקמה הוועדה. בשבוע שעבר התנדפה ההמלצה, שנראתה טוב על נייר המלצות הוועדה, ברגע האחרון מאישור בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.

 

בדיקת "כלכליסט" מגלה כי יו"ר ועדת הכספים משה גפני (יהדות התורה) עומד מאחורי העלמת המס המיוחד. עוד מגלה הבדיקה כי ראש הממשלה תמך בצעד זה. בשורה התחתונה, מכלול המלצות ועדת טרכטנברג לשינויי מדיניות המס במשק אושר סופית במליאת הכנסת ללא סעיף מס העשירים. מס זה, הנקרא מס יסף, אמור היה לחול על אזרחים שהכנסתם השנתית היא יותר ממיליון שקל (כ־83 אלף שקל בחודש). מס זה, בשיעור של 2%, אמור היה להתווסף למס הכנסה ולהיות מוטל לא רק על שכר, אלא גם על הכנסות מדיבידנדים, מריבית ומרווחי הון.

 

לפי הערכות ועדת טרכטנברג, הטלת מס עשירים היתה מוסיפה לקופת המדינה כ־400 מיליון שקל בשנה.

 

איך קרה שההמלצה לגבות מס נוסף מבעלי הכנסות גבוהות נבלמה דווקא על ידי גפני, מי שהתיימר להיות מגן מעמד הביניים? ואיך זה קורה אחרי שוועדה שמינה ראש הממשלה ממליצה על המס, הממשלה מאשרת אותו ברוב גדול, והוא נידון בוועדת הכספים ואושר גם שם?

 

מקורבי גפני: המס היה עלול לפגוע בחוסכים

 

מקורבים לוועדת הכספים, שבה גובשו סופית תיקוני המס של טרכטנברג במשא ומתן בין הח"כים למשרד האוצר, מתארים אווירת רקע של עימות בין גפני לאוצר. במהלך תהליך האישורים בוועדה התעקש גפני על שינויים של הכנסת סעיפים והסרת סעיפים אחרים. כך למשל, הכניס גפני סעיף המפחית את מס ההכנסה ליחידים המשתכרים בין 8,000 ל־14,000 שקל בחודש מ־23% ל־21%. זאת בניגוד לעמדת טרכטנברג והאוצר שביקשו לבלום את ההפחתה.

 

שר האוצר יובל שטייניץ שר האוצר יובל שטייניץ צילום: אלכס קולומויסקי

לגבי מס העשירים, מסבירים מקורבי גפני כי הוא נאבק להוצאת הסעיף בטענה כי זה לא יפגע רק בעשירים, אלא גם במי שחסכו כספים ומעוניינים להוציאם על מטרה ספציפית. "אם החוק היה עובר כמו שהוא, מה היה קורה עם קשישים שחסכו כל חייהם ורוצים להוציא את הכסף על מעבר לבית חולים סיעודי? להם לא מגיע לשלם מס נוסף" מסבירים מקורבי גפני.

 

לדברי אותם גורמים, גפני ביקש מאנשי האוצר לפתור את הבעיה באמצעות שינוי הנוסח של הסעיף כך שיוחרגו מקרים בעייתיים, או באמצעות שינויים במס הכנסה. אחרי שהעביר את הדרישה, הכין גפני שתי גרסאות של שינויי המס לאישור סופי במליאת הכנסת - אחת עם סעיף מס העשירים, והשנייה בלי. אנשי האוצר ורשות המסים נעמדו על הרגליים האחוריות על מנת לדאוג שהמס יישאר בנוסח הסופי, ואף איימו כי "על סעיף זה ייקום וייפול חוק כולו".

 

בכיר באוצר: "צריכים למצוא חלופות לתקציב"

 

כל זאת אירע במהלך דיוני ועדת הכספים של הכנסת בתיקוני המס שהציע טרכטנברג. הוועדה אישרה את תיקוני המס עם מס העשירים וגפני נדרש להעביר אותם לאישור סופי במליאת הכנסת ביום שני שעבר. גפני הציב אולטימטום לאנשי האוצר - מצאו פתרונות יצירתיים למס העשירים, או שהוא לא יאושר. אנשי האוצר חשבו כי ניצחו בקרב אחרי שהסעיף אושר בוועדת הכספים והניחו שהוא יאושר גם במליאה. אך גפני לא התכוון לוותר.

 

"האוצר לא הגיע עם פתרונות", מתאר מקורבו של גפני את המתרחש לפני הצגת תיקוני המס במליאה בשבוע שעבר. "גפני חשב שהוועדה תצא מאוד רע אם תאפשר להעביר את החוק עם מס העשירים. אנשי האוצר לחצו עד הרגע האחרון, אך בבוקר הדיון במליאה ביום שני הוגש הנוסח ללא המס". וכך אושרו תיקוני המס ללא מס העשירים.

 

"איבדנו 400 מיליון שקל באותו יום", אומר ל"כלכליסט" בכיר באוצר. לדבריו, "אמרנו לגפני שאפשר להביא פתרון לכל, שאנחנו יכולים לעשות הפרדה כך שאנשים שאינם עשירים לא ייפגעו, אבל לא לעשות זאת בחמש דקות. עכשיו אנחנו צריכים למצוא חלופות לתקציב שאיבדנו. חלופה שעלתה היא מיסוי רכבי יוקרה שהיום המס עליהם עומד על 83%, אבל זה לא יביא את כל הכסף. טרכטנברג הציע תוכנית מלאה ובאו ולקחו לנו חלק ממנה בלי אלטרנטיבה".

 

על פי המקורבים לוועדה, ההסרת המס התאפשרה לא כי אנשי האוצר הסכימו לוותר, אלא בגלל התערבותו של ראש הממשלה, שרצה להעביר את החוק באותו היום. לדבריהם, "הציגו את זה כאילו שר האוצר הוציא את הסעיף בגלל קשיים טכניים, אבל בפועל ההוראה הגיעה מביבי - הוא נתן את ההנחיה הסופית".

 

אלא שבמשרד ראש הממשלה מפנים את האחריות ואת האצבע המאשימה אל האוצר. "ההחלטה התקבלה במשרד האוצר" מסרו שם רשמית, אך מקורבים למשרד ראש הממשלה הסבירו כי "בין משרד האוצר לגפני היו חילוקי דעות לאורך כל הדרך. רובם נפתרו כבר בסוף הדיון בוועדת הכספים. במקרה של מס היסף, גפני לחץ והיה חשש שהדברים לא ייפתרו. ראש הממשלה לא הסכים שטרכנטברג לא יאושר באותו יום ואמר כי הם חייבים להעלות זאת לקריאה שנייה ושלישית".

 

עוד סיכוי לקידום החוק, במסלול נפרד

 

נראה שלאנשי משרד האוצר המאוכזבים לא נותרה ברירה וסעיף מס העשירים התפוגג מסל שינויי המס ברגע האחרון ממש - בבוקר הגשת החוק למליאה. גפני התחייב בפני אנשי האוצר כי אם הם ימצאו פתרון, מס העשירים המתוקן יאושר בשבועות הקרובים באמצעות חוק, תקנה או צו. "הוחלט להפריד את מס היסף לאחר שהתגלו כמה בעיות איתו והוא מצריך דיון מעמיק ונפרד", מסר אתמול דובר וועדת הכספים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x