$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": חברת החשמל דורשת מתמר לתת לה את המחיר הנמוך בשוק

להערכת גורמים בשוק הבקשה לא נובעת רק משיקולי המחיר, אלא באה בעיקר כדי למנוע מתמר להציע מחירים נמוכים יותר ללקוחות חדשים, מחירים שלא יאפשרו לספקי גז אחרים להשתלב בשוק האנרגיה

ליאור גוטמן 06:5508.12.11

חברת החשמל דורשת משותפות "תמר" לקבל את מחיר הגז הטבעי הנמוך ביותר בשוק בין אם מדובר ברכש נוכחי או ברכש עתידי - כך נודע ל"כלכליסט". הדרישה עלתה במסגרת ישורת המגעים האחרונה בין הצדדים שתגיע למיצוי היום בערב, עת החוזה הענק לרכש גז צפוי לעלות לדיון ראשוני במסגרת ישיבת דירקטוריון חברת החשמל.

 

לכאורה, הדרישה לקבל את המחיר הכי נמוך ברורה מאליו לאור כמות הגז הגדולה שחברת החשמל עתידה לרכוש משותפות תמר. עם זאת, גורם שמעורב במגעים מסביר שקביעת מחיר רצפה לעסקת הגז הגדולה במשק אמורה לשרת מטרות אחרות, והסיבה העיקרית היא רצונה של חברת החשמל בכלל ושל משרד האוצר בפרט לאפשר לספקים חדשים להיכנס לשוק האנרגיה.

 

לאפשר ספקים חדשים בשוק

 

החשש של חברת החשמל הוא ששדות הגז הפוטנציאליים הרבים, "שרה" ו"מירה", "גבריאלה" ו"ים חדרה", שרובם בעלי פוטנציאל מקדמי להפקת גז, יחסמו תמחירית על ידי ספקית הגז היחידה כרגע במשק.

 

ההיגיון מאחורי חסימה שכזו פשוט: דלק אנרגיה, שמחזיקה ב"תמר" ב־31.25%, אמורה להשלים עד סוף 2011 מימון מחדש להלוואה בהיקף של 380 מיליון דולר מ־HSBC וברקליס, שפגה בסוף 2011.

 

לדלק אנרגיה שמורה הזכות להאריך את ההלוואה ב־6 חודשים נוספים, אולם תנאי ההארכה יהיו שונים וקשים יותר מהתנאים הנוכחיים, וכדי להימנע מההארכה, תצטרך דלק להציג חוזה לרכישת גז. הלוואה חדשה זו תשמש הן לכיסוי החוב והן למימון עבודות הפיתוח של המאגר, שצפויות להסתיים באפריל 2013. כפי שנחשף ב"כלכליסט", דלק אנרגיה כבר מנהלת מגעים מתקדמים ללקיחת ההלוואה הנ"ל מאותם גופי מימון מקוריים ובהיקף של כמיליארד דולר.

 

במידה והחוזה עם חברת החשמל ייחתם עד סוף השנה, בפני שותפות תמר תעמוד האפשרות לגשת ולסגור את שאר החוזים במשק במחיר נמוך יותר ממה שהובטח לחברת החשמל. הסיבה: כיוון שבעיית המימון לכאורה אינה קיימת עוד, לקוח חדש יוכל לקבל מחיר טוב יותר (4.5 עד 5 דולר ליחידת אנרגיה). מחיר זה אולי מבטיח רווח נמוך יותר לשותפות "תמר", אבל מאחר וחוזי הגז נחתמים לתקופה ארוכה (15 שנה ומעלה) צעד מסוג זה "מקבע" את הלקוח בידי שותפות "תמר". התוצאה: מאמצע 2014 ואילך, כשספקי הגז החדשים ישלימו את הפקת המאגר וחיבורו לחוף, לא יישארו במשק לקוחות גדולים או בינוניים למכור להם את הגז.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", חוזה הגז בין שותפות "תמר" לחברת החשמל הוא נכון להיום החוזה הגדול ביותר במשק. תנאיו כוללים אספקה של 5 BCM (מיליארד מ"ק) גז לשנה לתקופה של 15 עד 20 שנה ובהיקף כספי של כ־17 מיליארד דולר, כאשר ההערכות הן שהמחיר ליחידת אנרגיה (MMBTU) ינוע בין 5.2 ל־5.5 דולר.

 

 

חשש מביקורת על המחיר

 

הסיבה השנייה לדרישה של חברת החשמל לקבע מחיר רצפה קשורה למזכר ההבנות שנחתם בדצמבר 2009 מול שותפות תמר, בו נקבע כי המחיר ליחידת אנרגיה (MMBTU) ינוע סביב 4.5 דולר. מאחר וחברת החשמל היא הלקוח הגדול במשק המחיר נלקח כ"עוגן" לכלל העסקאות במשק. כעת, ההערכות הן שמחיר הגז בחוזה החדש עלה לרף של כ־5.5 דולר ליחידת אנרגיה כיום.

 

חברת החשמל היא מונופסון, כלומר לקוח בודד שיכול לקבוע את המחיר שנוח לו. מאחר ועלויות הדלקים של חברת החשמל באים לביטוי בתעריפי האזרחים, החשש הוא שהציבור יביע ביקורת על ההתייקרות במחירים תוך האשמה ב"כניעה" ליזמים. כדי לנטרל את הביקורת הציבורית מבקשת כאמור חברת החשמל לקבע מחיר רצפה, כך שתעריף החשמל יבטא עלויות נמוכות.

 

מחברת החשמל נמסר: "המו"מ עם שותפות תמר טרם הסתיים ולפיכך אנו מנועים מהתייחסות לכל מידע בנושא זה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x