$
בארץ

דן פרופר: "המחאה תחזור בצורה אלימה יותר"

יו"ר אסם התייחס במהלך כנס של המי"ל למחאה החברתית: "את השם הזה ישכחו בעוד חודשיים. היא התחילה נכון, אבל הבחורה איבדה את הדרך וחבל"; טען כי הדרך הנכונה להורדת מחירי המזון היא הפחתת מכסים

גיל קליאן 14:3106.12.11
דן פרופר, יו"ר אסם, ניצל היום (ג') את הבמה שקיבל בפורום המנהלים של המי"ל כדי להזהיר מפני חזרתה של המחאה החברתית, "בצורה אלימה יותר", לדבריו. "אני באמת חושב שלמחאה יש בסיס והתשובות שהיא מקבלת הן לא טובות. רואיינתי שבוע אחרי תחילת המחאה, עוד לא ידענו איך לאכול את זה. נשאלתי בסוף הראיון מה תהיה התוצאה של המחאה, ואמרתי שהפוליטיקאים ימסמסו אותה. לצערי צדקתי".

 


 

כשדיבר פרופר על הרווחיות התפעולית של אסם, נשמעה קריאה מהקהל על כך שדפני ליף, ממנהיגי תנועת המחאה החברתית, לא אוהבת את הרווחיות שאליה הצליחה להגיע ענקית המזון המקומית. על כך אמר פרופר כי "את השם הזה ישכחו בעוד חודשיים. היא התחילה נכון, אבל הבחורה איבדה את הדרך וחבל".

 

פרופר טען כי המפתח להורדות מחירים בתחום המזון מצוי בידיה של המדינה – בפרט בנושאי המע"מ והמכסים המוטלים על הענף. לדבריו, "ניתן להוריד את מחירי המזון. ברוב העולם המע"מ על מזון הוא אפס או שואף לאפס. למה לא עושים את זה כאן? זו הדרך הנכונה להוריד את מחיר המזון לשכבות החלשות".

 

כשנשאל על פערים במחירי מוצרי אסם בישראל מול אותם מוצרים הנמכרים בעולם, אמר פרופר כי "אסם לא משלמת בחו"ל מע"מ. וגם בארץ תמצא את המוצרים שלנו ברמות מחיר שונות. אם יש מבצע, אם זה במארז של 10 או של 5, אי אפשר להשוות".

 

פרופר טען כי רפורמה במכסים גם תוזיל בסופו של דבר את המחיר לצרכן. "מוצרי בשר קפוא משלמים 170% מכס. למה? יש תחרות? כמה עגלים מגדלים ברמת הגולן? ואני מבטיח שעדיין יהיה שוק לבשר טרי גם אם מחיר הבשר הקפוא יירד. אנחנו יצרני קטשופ. הקטשופ המיובא מחו"ל לא משלם מכס כשהוא מגיע ארצה. אבל אם ארצה להביא רסק עגבניות לייצור הקטשופ, אני אשלם 30% מכס. היינץ קונה ב-30% פחות ממני את חומר הגלם. איזה אבסורד. למה? כי החליטו שיש טעם בישראל לגדל עגבניות לתעשייה. בשנת שמיטה ביקשתי לייבא ללא מכס ולא אישרו לי במשרד החקלאות, אמרו שזה כדי 'שלא נתרגל'".

 

"להוריד מכס על מוצרי מזון זה מצוין, אבל תורידו את המכס על חומרי הגלם. יש חקלאות שאני מכבד אותה ורוצה אותה - החקלאות ליצוא - ויש חקלאות אחרת. למשל מועצת הזית שבית השיטה קונה ממנה זיתים. בתור קונה זיתים אפשר להגיע למחירים טובים בכמויות גדולות, אבל ברגע שהמועצה מחליטה שהמחיר הוא איקס זה המחיר. הם נמצאים במצב בו הממונה על ההגבלים לא יכול לגעת בהם, ואז מתפלאים למה הזיתים יקרים יותר מיוון. התעלומה לא כל כך קשה".

 

פרופר ביקר את הפוליטיקאים שלדבריו "קוטפים את הפירות הנמוכים. אלה שקל לקטוף. למה להתאמץ להגיע לראש העץ?", וגם הציע פתרון משלו למימון דרישות המחאה החברתית. "יש מקור גדול של כלכלה שחורה, ואני לא מתכוון לאינסטלטור שנתת לו 200 שקל בלי קבלה. הוא לא המחלה. המחלה יותר עמוקה והכספים יותר גדולים. אני הצעתי לא פעם שיגדילו את הצוות של מס הכנסה במאות אנשים ויפתחו אגף מיוחד לטיפול בהון השחור. אם ניקח רק שליש מההון השחור אנחנו נגיע ל-10 מיליארד שקל גבייה, ואין צורך בהרבה יותר מזה לתנועת המחאה. אז פוליטיקאים לא אוהבים עבודות קשות. בטח לא כאלה שהפירות לא ייראו מיד - אבל אנחנו כמדינה צריכים לעשות את זה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x