$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": האוצר ממליץ להחזיר את מחיר הגז הביתי לפיקוח

ועדת טרכטנברג העריכה כי הסרת הפיקוח על מחיר הגז הביתי עולה לצרכנים 150 מיליון שקל בשנה. מאז הפרטת בתי הזיקוק זינק המחיר ב־30%–40%

תומר אביטל וליאור גוטמן 06:5930.11.11

בשורה למשקי הבית: משרד האוצר החליט לאחרונה להחזיר לפיקוח את מחיר הגז לבישול, כך נודע ל"כלכליסט". ההחלטה, המתייחסת למחיר הסופי לצרכן, התקבלה בעקבות בדיקה מעמיקה של שוק הגז הביתי שביצע בחודשים האחרונים צוות פנימי באוצר, וממנה עלה כי יש להחזיר את הפיקוח לאלתר. הצוות פעל

באגף תקציבים תחת ראש האגף גל הרשקוביץ. את העבודה ריכז סגנו שאול מרידור.

 

ההחלטה להחזיר את הפיקוח היא יישום של אחת מהמלצות ועדת טרכטנברג, שמצאה שמאז ההסרה הסופית של הפיקוח על מחיר הגפ"מ (גז פחממני מעובה) באוקטובר 2007, עלתה עלות הגז לצרכנים בכ־150 מיליון שקל בשנה. כ־90% משוק הגפ"מ, שהיקפו נאמד ב־2.5–3 מיליארד שקל בשנה, מוחזקים כיום על ידי ארבע חברות גדולות - אמישראגז, דורגז, פז־גז וסופרגז.

 

לפני כ־15 שנה הסירה הממשלה את הפיקוח על מחיר הגז לצרכן, וב־2007 הוסר גם הפיקוח על המחיר שחברות הגז משלמות בשער בית הזיקוק, המפיקים את הגז. הסרת הפיקוח נעשתה במסגרת הפרטת בתי הזיקוק ומכירתם לבזן (חיפה) ולפז (אשדוד) בניסיון להגביר את התחרות. אבל זינוק של 30%–40% במחיר הגז הוכיח שהמהלך נכשל, ואף שהממשלה ניסתה להתמודד עם כשל השוק באמצעות קביעת מחירי עלות ודיווח פומבי של החברות על המחיר הסיטונאי, לא חל שינוי משמעותי במחירים.

 

במקביל להחזרת הפיקוח ממליץ האוצר לבצע רפורמה, שתאפשר לעקוף את הנטייה של קבלנים בבניינים חדשים לסכם מראש עם אחת מחברות הגז על אספקה לאותם בניינים. כיום נדרש אישור של רוב גדול של דיירי בניינים כדי לאשר כניסת ספק חדש לבניין, והכוונה היא להוריד את הרף ולהסיר את החסם בפני תחרות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x