$
בארץ

מאחורי הקלעים של העלאת תעריפי החשמל: "הציבור חייב לנו הרבה כסף"

עדויות שהוגשו במסגרת תביעה ייצוגית והגיעו לידי "כלכליסט" מגלות: בכירי חברת החשמל מודים בטעות חישוב של מיליארדי שקלים, אך מסרבים להחזיר את הכסף לציבור. תזכורת לקשר ההדוק בין ייקור החשמל לניהול השכר של עובדי החברה

מארק שון 07:1630.11.11

בזמן שדו"חות חברת החשמל חושפים קופת מזומנים ריקה ותעריפי החשמל עולים, וצפויים לעלות עוד יותר, בכירי החברה הממשלתית מספקים הוכחה נוספת לגישתם כלפי ציבור הצרכנים. עדויות ותצהירים של מנהלים בחברת החשמל שהגיעו לידי "כלכליסט" שוב מזכירים את הקשר ההדוק בין ניהול נושא השכר של עובדי חברת החשמל לקביעת תעריפיה.

 

עדויות הבכירים ניתנו במסגרת תביעה ייצוגית שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב במאי 2010. "הציבור שילם מדי שנה כ־1.5 מיליארד שקל מכיסו למימון "חגיגות שכר" בוטות ומופרזות שהתקיימו בחברת החשמל והפרשות מוטעות לפנסיה", נכתב בתביעה. התובעים דרשו מחברת החשמל להחזיר לציבור 11 מיליארד שקל שגבתה כתוצאה מ"חגיגות השכר" שנחשפו בדו"ח מבקר המדינה לפני 12 שנה והוגדרו כ"בלתי חוקיות" על ידי הממונה על השכר באוצר ורשות החברות הממשלתיות.

 

השורה התחתונה מהמסמכים ומעדויות שנמסרו במסגרת התיק היא שתעריפי החשמל כוללים את השכר והפנסיה של עובדי החברה, מנהלי החברה לא חושבים שמדובר בשכר חריג, ולעמדתם הציבור הוא זה שחייב להם 2 מיליארד שקל.

 

"יש לנו מערכת של התחשבנויות"

 

העדות הטרייה בתיק ניתנה השבוע עלי ידי משה עמית, מנהל היחידה לרגולציה ותכנון פיננסי בחברת החשמל. "אנחנו נמצאים במצב שהציבור, לעמדתנו, חייב לנו הרבה כסף", אמר עמית בעדותו, "יש לנו מערכת שלמה של התחשבנויות על ציר זמן עם רשות החשמל (הרשות המפקחת על חברת החשמל והקובעת את תעריפיה - מ"ש) ... בשנים האחרונות זה מיליארדים שאנחנו לפעמים גובים יותר מדי ולפעמים פחות מדי. בנקודת הזמן הזאת, למשל, הצרכנים חייבים לנו 2 מיליארד שקל כי אנחנו רוכשים סולר, בגלל הפסקות הגז ממצרים ואנחנו נקבל את זה בשנה הבאה".

 

עמית חזר בעדותו על כך שהוא לא יודע דבר על חריגות שכר בחברה אך נאלץ להודות כי "לו השכר של חברת חשמל היה חצי ממה שהוא היום כנראה שהתעריף היה נמוך יותר. אולי אפילו לא היתה תוספת לתעריף משנה לשנה".

 

"הצרכנים יצטרכו לשלם בחשבונות העתידיים"

 

הראל בלינדה הראל בלינדה צילום: אריאל בשור

קודם לעדותו של עמית, ביוני 2010, הגיש תצהיר סמנכ"ל הכספים הראל בלינדה, שטען כי התביעה תגרור העלאות תעריפים נוספות לצרכנים: "חיובה של חברת החשמל ב־11 מיליארד שקל יפגע בנזילות החברה, וייתכן שאף יגרור עלייה בתעריפי החשמל".

 

בעדות שמסר בלינדה בפברואר הוא התעקש על הכללת נושא הפנסיה בתעריפים: "בסופו של דבר, צרכני החשמל יצטרכו לשאת בעלויות, כולל פנסיה של העובדים, הדברים האלה צריכים לקבל ביטוי בתעריף. אנחנו חושבים שהצרכנים כיום חייבים לנו משהו, כי יש גם דברים שקרו בעבר וצרכני החשמל טרם שילמו עליהם, הם חלק מה"חוב" של צרכני החשמל. אם החברה נשאה בעלויות שטרם שולמו על ידי הצרכנים, בהנחה שהעלויות האלה יוכרו, הצרכנים יצטרכו לשלם אותן בחשבונות החשמל העתידיים".

 

חברת החשמל: "לא ראוי לנהל ההליך בעיתון"

 

השבוע נחשף פרוטוקול ישיבת ועדת הכספים של החברה מדצמבר 2009, במסגרתה נאמר כי בשל הטעות (האקטוארית - מ"ש) נדונה השבה לציבור הצרכנים של 1.8 מיליארד שקל בתוספת ריבית. הפרוטוקול חושף חשש של בלינדה שרשות החשמל או מישהו אחר "ייקחו את הדברים האלה וישתמשו בזה על מנת לדרוש החזר לצרכנים". לגבי ההתנהלות מול הגוף שמפקח על תעריפי החשמל אמר בלינדה באותה ישיבה, כי "השאלה היא חשבונאית, שמייצרת איזו טקטיקה מול רשות החשמל; האם אנו רוצים לחשוף את הקלפים שלנו ולהגיד מה אנו חושבים שהם ייקחו לנו, או לא".

 

עמית נשאל בעדותו על הדברים וענה כי "אני יכול לשער שבלינדה התכוון שזה ייגרע אחר כך מהתעריף. אי אפשר לתפוס בן אדם בכל מילה שהוא אומר".

 

בשבועות הקרובים צפויה עדותו של אבי ענתבי, מנהל אגף משאבי האנוש בחברת החשמל עד 2010. התביעה מטופלת על ידי עורכי הדין מיכאל בך ותצר גנות ממשרד מיכאל בך, ועל ידי עורכי הדין גלעד מרקמן, ליאור טמשיין ונדב אפלבאום ממשרד מרקמן את טמשיין. את חברת החשמל מייצג משרד ש.הורוביץ.

 

מחברת החשמל נמסר בתגובה כי "אין זה ראוי ותקין לנהל את ההליך המשפטי מעל דפי העיתון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x