$
בארץ

יש הסכמה: יצחק זמיר ומוטי מירוני יתווכו במשבר המתמחים

משרד האוצר דחה קודם לכן את ההצעה של ביניש למנות את מירוני כמגשר, אך חזר בו בלחץ הנשיאה

מיקי פלד ותומר אביטל 23:0920.11.11

יש הסכמה: שופט בית המשפט העליון לשעבר פרופ' יצחק זמיר ופרופ' מוטי מירוני יתווכו במשבר המתמחים. קודם לכן האוצר הודיע כי הוא דוחה את הצעת הנשיאה ביניש, לפיה ימונה למתווך נשיא עמותת מגשרי ישראל, מוטי מירוני. לעומתם, המתמחים קיבלו את ההצעה.

  

האוצר אמנם הסכים כי השופט בדימוס, פרופ' יצחק זמיר, ישמש כאחד המתווכים, אך הציע כי המסייע השני "יהיה בעל סמכות מקצועית מבחינה ניהולית ורפואית". ברשימת המועמדים למתווך השני שהגיש האוצר נמצאים פרופ' יצחק פטרבורג, זאב וורמברנד, פרופ' יונתן הלוי ופרופ' דן אופנהיים.

 

המתמחים הודיעו לבג"ץ כי הם מוותרים על בקשתם להכניס רופא בכיר מארגון ארב"ל לצוות המשא-ומתן. זאת, לאור הביקורת של הנשיאה ביניש על הכנסת גורמים המעוניינים לחתור תחת הארגון היציג, שהוא ההסתדרות הרפואית.

המתמחים רצו שהנציג מטעמם יהיה פרופ' צביקה רם, מנהל המערך הנוירוכירוגי באיכילוב, שהודיע בשבוע שעבר על התפטרותו וידוע בביקורת הקשה שלו על הסכם השכר.

 

הנשיאה ביניש רמזה גם למשרד האוצר על כך שהיא אינה מרוצה מפסילתו את מינוי של פרופ' מירני. האוצר פסל את פרופ' מירני כנראה בשל מעורבותו בבוררות הרופאים שהחלה בשנת 2000, שלדעת האוצר הסתיימה בהחלטה גרועה של תוספת של כ-23% לשכר הרופאים ללא תמורה מצידם.

 

המדינה מצידה מעוניינת למנות את סמנכ"ל טבע והמנכ"ל לשעבר של קופת חולים כללית, פרופ' יצחק פטרבטורג, שגם גישר לפני שלושה חודשים בין האוצר להסתדרות הרפואית. הנשיאה ביניש אמרה כי מכיוון שהגישור אז לא עזר לפתור את המשבר, כפי שרואים היום, "התעקשות של המדינה עוד עלולה לטרפד פה את כל העניין", ובכך רמזה כי אינה מעוניינת במינוי.

 

חוזרים לעבוד

 

אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחזרו מחר מעל 300 מתמחים לעבודה בבתי החולים, חלקם נעדרו זה כמעט שבוע. זאת, במקביל למו"מ שייפתח בין הצדדים ויימשך ככל הנראה שבועיים בלבד.

 

נשיאת ביהמ"ש העליון, דורית ביניש, אמרה כי "מסגרת ההסכם היא הגבול היחיד", כלומר לא נענתה לבקשת המתמחים לאפשר משא ומתן גם על קיצור משך ההסכם. עם זאת, במידה והצדדים ירצו לדון על שינוי ההסכם עצמו, עליהם יהיה לאשר זאת עם השופטים.

 

 

 

בבוקר הודיעו המתמחים לבג"ץ כי יחזרו  להידברות עם משרד האוצר, אך  ביקשו כי זו תיקבע למשך שבוע בלבד.

כאמור, המתמחים ביקשו גם כי בג"ץ יורה לאוצר לדון עמם גם על קיצור משך ההסכם, דרישה שבמשרד האוצר, כמו גם בהסתדרות הרפואית, התנגדו לה. כמו כן, ביקשו המתמחים להכניס נציג של ארב"ל, קבוצת הרופאים הבכירים המתנגדים להסכם ולהנהגה הנוכחית של ההסתדרות הרפואית. מדובר על צעד לא פשוט עבור ההסתדרות הרפואית, שכן ארב"ל מעוניינת להחליף את ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית. המתמחים הסבירו זאת בכך שהם זקוקים לאדם בכיר בעל כושר ניהול משא-ומתן וראייה כוללת על מערכת הבריאות, אולם ברור כי מדובר גם בצעד שנועד לבנות הנהגה אלטרנטיבית לזו של אידלמן. יש לזכור, כי עורכת הדין של המתמחים, עו"ד טל קרת, היא גם עורכת הדין של ארב"ל.

 

במהלך הדיון תקפו שופטי העליון את המתמחים, ואמרו כי הסייגים הרבים שהציבו, גם אם לא מוגדרים כתנאים מקדימים, מהווים מכשול. במיוחד הפריע לנשיאה ביניש בקשתם של המתמחים להכניס לצוות המשא ומתן רופא בכיר כלשהו החבר בארגון ארב"ל. ביניש אמרה למתמחים כי "גם אם אתם צודקים כשאתם לא רוצים רופא מטעם ההסתדרות הרפואית, תבחרו באדם שלא מוביל את ניסיון ההפיכה הזה". ביניש הדגישה כי ההידברות צריכה להיות תחת "קורת הגג של ההסתדרות הרפואית".

 

"חיזרו מיד לעבודה"

 

מוקדם יותר קרא ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לרופאים בפתח ישיבת הממשלה, "אין איש מעל החוק - חזרו מיד לעבודה".

 

נתניהו התנסח בישיבה בצורה זהירה ואמר: "אני מבקש לפנות לכלל ציבור הרופאים בישראל: אתם עושים מלאכת קודש. במו ידיכם אתם מצילים חיים, יום יום, שעה שעה. אני מבקש לפנות במיוחד לרופאים המתמחים. אני מבין את הרצון שלכם לשפר את תנאי העסקתכם, אבל איש מאיתנו אינו נמצא מעל החוק וכולנו חייבים לכבד את החלטות ביהמ"ש כי אחרת תהיה פה אנרכיה. אני קורא לכם - השאירו את החולים מחוץ למאבק".

 

נתניהו אמר עוד בפנייתו לרופאים, כי "לפני פחות משלושה חודשים נחתם הסכם שמשפר את השכר שלכם בעשרות אחוזים. ממשלה אחראית איננה יכולה להשלים עם מצב שבו הסכמים שרק עתה נחתמו נפתחים מחדש, ועוד מדובר בהסכמים ארוכי טווח שיש להם השלכות לכלל המשק".

  

נתניהו הדגיש עוד בפני הרופאים, כי "אמשיך ללוות מקרוב את תהליך ההידברות ואוודא שהתהליך יהיה ענייני. מטבע הדברים בתהליך הזה לא כל הדרישות שלכם יתמלאו, אבל נהיה קשובים לשיפור תנאי העבודה שלכם במסגרת ההסכם שנחתם. מערכת הבריאות הציבורית שלנו היא חזקה, ואנחנו פועלים כדי שהיא תמשיך להיות מהחזקות בעולם".

 

שטייניץ. "משך ההסכם הוא ליבתו" שטייניץ. "משך ההסכם הוא ליבתו" צילום: אלכס קולומויסקי

שטייניץ: "פירוק ההסכם יובל לאנרכיה"

 

"אין כל סיכוי שהאוצר יקצר את ההסכם שנחתם עם ההסתדרות רופאים. משך ההסכם הוא ליבתו  - לפרק ולפתוח כל תנאי בהסכם שנחתם על ידי מגשר של בית המשפט העליון יוביל לאנרכיה", כך אמר הבוקר (א') שר האוצר, יובל שטייניץ, בראיון לתוכנית "מה בוער" בגלי צה"ל.

  

בראיון אמר עוד שטייניץ, כי מנכ"ל משרד הבריאות, רוני גמזו, מסית נגד משרדו ונגד ראש-הממשלה. עם זאת, הוא סירב לומר האם דרש לפטר את המנכ"ל. גמזו אמר בין היתר כי באוצר פועלים באופן מאפיונרי, וטען כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, איים להביא רופאים מהודו אם משבר המתמחים לא ייפתר.  

 

ראש האופוזיציה צפי לבני אמרה היום לסטודנטים במכללת ספיר, כי "אם ראש ממשלת ישראל אומר על המתמחים והרופאים, שאוהבים את המדינה ורוצים לחיות בה בכבוד, שמה שקורה איתם לא נורא ושאפשר לייבא מהודו - זה אומר שהוא לא רואה את האנשים הצעירים האלה ממטר. זו לא קבוצה סקטוריאלית מצומצמת או ועד עובדים - הם מייצגים שאלה מהותית - האם הממשלה הזו רואה עצמה מחויבת לצעירים כאן או שכל הסיפור זה להביא אנשים מפה ומשם? התשובה של נתניהו מטילה ספק כבד במחויבות שלו כלפיהם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x