$
המחאה החברתית

נתניהו מיהר להציג את דו"ח טרכטנברג, ופחות ממהר לאשרו

משרד האוצר הודיע אתמול על דחייה של שלושה שבועות בדיון לאישור דו"ח הוועדה לשינוי חברתי־כלכלי. זאת בשל "תיקוני חקיקה מורכבים" שיש לעשות. הדו"ח, שהוכן לבקשת רה"מ בתוך 7 שבועות, יאושר ככל הנראה רק בשנה הבאה

תומר אביטל והדר קנה 06:5514.11.11

משרד האוצר דחה בשלושה שבועות את הדיון הממשלתי באישור דו"ח ועדת טרכטנברג לשינוי חברתי־כלכלי, שהיה אמור להתקיים ביום ראשון הקרוב. הדו"ח, שהוגש לממשלה בסוף חודש ספטמבר, פוצל לשני חלקים לאחר שנתניהו ניסה להעבירו לאישור הממשלה כמקשה אחת ונחל כישלון חרוץ. את פרק המיסוי אישרה

הממשלה בסוף אוקטובר, ושאר הפרקים שמכילים הטבות בתחומי החינוך, שירותים חברתיים ונדל"ן, היו אמורים להגיע לדיון ביום ראשון.

 

לאחר שבאוצר הבינו שמדובר בתיקוני חקיקה מורכבים, הוחלט לדחות את הדיון בנושא. גורמים באוצר מסבירים מנגד כי העבודה על הצעות החוק של הפרקים הנוספים נעשית במרץ, וכי שלושת הפרקים יושלמו בקרוב.

בשבועיים האחרונים, לאחר שהממשלה אימצה את פרק א' של דו"ח טרכטנברג ולפני אשרור חלקו השני והאחרון, התחדש הדיון על האיום הגרעיני מכיוון איראן; נודע כי באוצר שוקלים להרחיב את הגירעון מחשש למיתון; שר הפנים אלי ישי המשיך לתעדף את המגזר החרדי, כשהעניק פטור מארנונה לישיבות אך לא למוסדות אקדמיים; ויו"ר ההסתדרות עופר עיני הצליח להשבית את המשק ליום אחד במאבקו על זכויות עובדי הקבלן.

 

לכל הסוגיות הללו השלכות ישירות על הדו"ח. הוועדה לשינוי חברתי־כלכלי בראשות טרכטנברג דרשה בדו"ח לשנות את סדר העדיפויות כך שיוקצו כ־30 מיליארד שקל על פני חמש שנים, בין השאר מתקציב הביטחון, לסוגיות חברתיות. הוועדה גם המליצה לצמצם את מספר האברכים מקבלי הקצבאות במטרה לעודד אותם להיכנס לשוק העבודה.

 

שר הביטחון מאיים לטרפד את הדו"ח

 

אולם, במקום לאמץ את הדו"ח בשתי ידיים וליישמו מיידית, כפי שהבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו לעשות, פקידי האוצר נאלצים להיאבק בלחצים פוליטיים ובירוקרטיים. שר הביטחון אהוד ברק דוחק להגדיל את תקציב המדינה, אחרת הוא יטרפד את אישור הדו"ח; הסיעות החרדיות מאיימות בפרישה מהממשלה, אם לא יושמט הפרק שמשנה את הסטטוס קוו בחינוך החרדי; ובאוצר תוהים אם זה הזמן בכלל להדק את החגורה. התוצאה היא שהדו"ח, שאמור היה לנחות על שולחן הממשלה ביום ראשון הקרוב ולהתקדם בצנרת החקיקה במהירות, מתעכב.

 

כל יום שחולף מרחיק את מימוש הדו"ח, אך בממשלה לא ממהרים לשום מקום. אף שדו"ח טרכטנברג הוכן תוך שבעה שבועות והוגש לשרים מוכן ליישום, ואף שהשרים כבר הצביעו בעד אימוצו העקרוני, הדיון השני בנושא ייערך רק בתחילת דצמבר. לוח הזמנים המרווח עלול לדחות את יישום המסקנות - שבחלקן מהוות בשורות חברתיות של ממש - ואף למסמס אותן.

 

אפילו פרק המיסוי שקיבל אור ירוק מהממשלה טרם נכנס לתוקף, משום שלא זכה לאישור ועדת הכספים. יו"ר הוועדה משה גפני, שמסתייג משאר פרקי הדו"ח, ניסה להכניס בפרק שינויים ובין השאר להזריק בו הטבות לסוגיות הדיור, אף שלנושא הזה מוקדש פרק נפרד. באוצר מתנגדים לתיקונים של גפני, ובינתיים הפרק מעלה אבק.

 

איך ישפיעו ההמלצות על תקציב 2012?

 

סוגיית עיתוי האישור של הדו"ח עלולה להיות קריטית מאחר שהשנה מתקרבת לקצה, והשאיפה היתה לאשר את השינויים בתקציב 2012 בטרם תחילת השנה הבאה. הוועדה המליצה להקצות תקציבים בסך כולל של 30 מיליארד שקל על פני חמש השנים הקרובות למטרות חברתיות, כאשר חלק הארי יופנה לחינוך. לפי הדו"ח, כבר בשנת התקציב 2012 אמורים להשקיע יותר מ־4 מיליארד דולר בבסיס התקציב למטרות חברתיות, והסכום השנתי ילך ויגדל מדי שנה. המקורות יגיעו מתוך התקציב, לרבות קיצוץ של כ־2.5 מיליארד שקל בתקציב הביטחון לשנת 2012.

 

גם אם הממשלה תאשר את הדו"ח באיחור של חודש, יהיה עליה לשמוע את הערות הציבור בנושא ורק לאחר מכן להעבירו לכנסת. זאת, אם היא לא תתפזר במושב הקרוב, כפי שקרה בקדנציות קודמות. בסיומו של נתיב זה תחל דרך החתחתים האמיתית של הדו"ח: סעיפיו יפוצלו בין הוועדות, ואליהן יגיעו עשרות לוביסטים שיפעילו לחצים על הח"כים כדי לרכך חלקים שונים בתוכו.

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר: "ראש הממשלה פועל כדי לזרז את אישור מסקנות ועדת טרכטנברג בממשלה. הפרק הראשון בדו"ח, העוסק בנושא המיסוי, כבר אושר לפני שבועיים, והמשך הדו"ח מתוכנן לעלות לאישור הממשלה בהקדם לאחר שיושלמו כל ההליכים המחויבים".

 

ביום הגשת הדו"ח אמרו חברי ועדת טרכטנברג: "ישנה חשיבות מכרעת לאימוץ הדו"ח על כל חלקיו בהקדם האפשרי". אתמול סירבו להגיב בוועדה על דבר דחיית הדיון.

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים איציק שמולי אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "אם יאמצו את הדו"ח כמקשה אחת זה לא ייתן מענה אמיתי למחאה. לכן אני לא מתרגש שהדיון נדחה. אני מאמין שצריך להתייחס באופן מורכב יותר לדו"ח ולפרק אותו למרכיבים. היינו בוועדת חינוך בשבוע שעבר ואמרנו שההמלצות בנושא טובות, אף שיש לנו כמה הצעות לשיפור. בתחומי הדיור ויוקר המחיה הוועדה לא הביאה בשורה. בתחום הדיור צריך להשתמש בכלי מדיניות אחרים. אני לא מאמין שהדו"ח יגיע לכנסת כמקשה אחת. זה לא סביר, בין השאר בגלל הלחצים הפוליטיים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x