$
משפט

מיוחד ל"כלכליסט" - השופט מור יוצא להתקפה: "19 שנה הייתי שופט, יצאתי נגדם ותראו מה קרה לי"

בהודעה דרמטית של משרד המשפטים אתמול בבוקר נמסר כי שופט בית משפט השלום בתל אביב דן מור נאלץ לפרוש, לאחר ש"ביקורת אקראית" בתיק השומה שלו העלתה חשד לביצוע עבירות מס. בשיחה נסערת עם "כלכליסט" טוען מור לחפותו, ואומר כי מדובר בהמשך רדיפתו בעקבות פסיקתו נגד פרקליטי רשות המסים

ענת רואה 06:5704.10.11

"במשך 19 שנה הייתי שופט, יצאתי נגדם ותראו מה קרה לי", כך אמר אתמול (ב') ל"כלכליסט" שופט בית משפט השלום בתל אביב, דן מור, זמן קצר לאחר שמשרד המשפטים פרסם הודעה שבה דיווח כי מור פורש מתפקידו לאחר ש"בדיקה אקראית" שנערכה בתיק השומה של בנו העלתה חשד לכאורה לביצוע עבירת מס שנחקרה באישור היועץ המשפטי לממשלה. לפי הנטען, החקירה העלתה כי מור לא שילם 211 אלף שקל בשנים 2000–2007, לאחר שדיווח על הכנסות מהשכרת נכס שהועברו אליו כאילו הועברו לחשבון בנו.

 

הידיעה על פרישתו של השופט מור בשל חשד לביצוע עבירות מס היכתה אתמול בתדהמה את הקהילה המשפטית, בעיקר בשל מערכת היחסים העכורה ששררה בשנים האחרונות בין מור לבין רשות המסים והפרקליטות, אשר בלשון המעטה לא אהבו את פסיקותיו של השופט והעובדה שדווקא הוא זה שבתיק השומה שלו נמצאו פגמים לכאורה.

 

"מערכת יחסים עכורה עם רשות המסים"

 

בהודעה שפרסם משרד המשפטים לא הוסתרו יחסים עכורים אלו ואף נאמר כי בעקבות הבדיקה האקראית שערכה רשות המסים בתיקי השומה של השופט מור ובנו, החליט היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין להטיל את החקירה על היחידה הארצית לחקירות הונאה במשטרת ישראל. הסיבה שלא הרשות עצמה, כמקובל, חקרה את החשדות היא "לשם מניעת מראית עין ולזות שפתיים, נוכח פרסומים שונים בשעתו בדבר 'מערכת יחסים עכורה' בין השופט מור ורשות המסים, על רקע פסקי דין שניתנו על ידו", כך על פי משרד המשפטים.

 

מהודעת משרד המשפטים השתמע שמור כביכול הודה בחשדות המיוחסים לו, ביקש לסיים את העניין בתשלום כופר והסכים לפרוש.

 

לפי לשון ההודעה, לאחר קבלת חוות דעת פרקליטות המדינה, החליט היועץ המשפטי לממשלה כי קיימת תשתית ראייתית לכך שהשופט מור ביצע לכאורה עבירות על פקודת מס הכנסה, והשופט ביקש לסיים את ההליך נגדו בתשלום כופר.

 

השופט דן מור השופט דן מור צילום: יריב כץ

 

"החקירה נולדה רק אחרי ששילמתי מס"

 

אלא שלשופט מור יש גרסה שונה לגמרי של האירועים. לטענתו, "מעולם לא הודיתי בביצוע כל עבירה. ברשותי חוות דעת משפטית שערך פרופ' דן ביין, מומחה במסים הקובע כי לא ביצעתי כל עבירת מס". לטענת השופט מור, "ביצעתי הסבת הכנסות כדין לבני, והדבר אינו מהווה עבירה כלשהי". כך טוען גם פרקליטו, עו"ד פנחס רובין.

 

בשיחה עם "כלכליסט" התייחס השופט מור לנסיבות עריכת הבדיקה ה"אקראית" ואמר: "על זה עד היום לא עונים לי ולא הראו לי שום טופס עליו כתוב שהמספר תיק שלי יצא להם באקראי". לדברי מור: "כל החקירה הזו נולדה רק אחרי ששילמתי את המס. בעקבות שומה אני הגשתי השגה, היו הליכים אזרחיים, באתי אליהם ואמרתי 'יש לכם טענות? אתם רוצים שאני אשלם יותר מס? בסדר, אז בואו נתחלק ואשלם שנתיים ככה ושנתיים ככה', פקיד שומה לחץ לי את היד ואמר לי בסדר. בסופו של דבר דחו לי את ההשגה, ורק אחרי ששילמתי את המס פתאום הוגשה תלונה נגדי ונפתחה חקירה? ובמקרה זה קרה אחרי שהוגשה נגדי תלונה שאני פוגע כביכול בפסקי הדין שלי בפרקליטי רשות המסים?".

 

לפי הודעת משרד המשפטים, במאי 2010 החליט היועמ"ש לעבור לחקירה גלויה שבמסגרתה נחקר מור באזהרה. הודעה על כך נמסרה לנשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש.

 

מור אמר ל"כלכליסט" בהקשר זה: "למה לא הושעיתי מתפקידי במהלך החקירה? צריך לשאול את השאלה הזאת. התשובה היא כי בתיק הזה לא היה כלום, ברור שרדפו אחרי, איזו שאלה, לא היה מקרה כזה שבגלל הסבת הכנסות, שהעברתי לבן שלי, נהפך לחקירה פלילית, מעולם לא היה מקרה כזה".

 

לגבי הסכמתו לפרוש מתפקידו אמר מור: "רציתי במילא לפרוש, היו לי עוד 3 שנים והתכוונתי לפרוש, ואז זה קרה, היתה לי אפשרות להתחיל עכשיו להילחם, שיוגש נגדי כתב אישום ואולי בעוד שלוש שנים כשכבר "ממילא אגיע לגיל פרישה אני אזוכה. לא היתה לי ברירה ולא היה טעם. בסופו של דבר הם רדפו אחרי שאני אפרוש, אני רציתי לפרוש והנהלת בתי המשפט ביקשה עוד חודשיים כדי שאני אסיים את פסקי הדין שלי, אבל הם לא הסכימו, לחצו ולחצו, רבו איתי על חודשיים, רצו שאפרוש מיד. גם את השופט דנציגר רודפים, ההתנהלות היא של מדינת עולם שלישי".

 

שופט הבקיא במס מבצע עבירת מס?

 

פרופ' ביין. לטענת מור, ברשותו חו"ד של ביין שעל פיה לא ביצע כל עבירה פרופ' ביין. לטענת מור, ברשותו חו"ד של ביין שעל פיה לא ביצע כל עבירה

השופט דן מור (67) עבד בעברו, כמו שופטים רבים אחרים, בפרקליטות המדינה. כשנתיים לאחר שהוסמך כעורך דין (ב־1970) עבד בפרקליטות מחוז תל אביב במשך שש שנים. לאחר מכן פנה לקריירה עצמאית כעורך דין במשך כ־15 שנה. בינואר 1993 החל לכהן כשופט בית משפט השלום בתל אביב. באפריל 2010 קיבל מעמד של "שופט בכיר".

 

אחת הטענות נגד שופטים שעבדו קודם לכן בפרקליטות הנה כי הם נוטים באופן כמעט אוטומטי לקבל את עמדת התביעה ולא את עמדת הנאשמים. נטען כי זוהי אחת הסיבות לכך שאחוזי ההרשעה במדינת ישראל בתיקים פליליים חמורים עומדים על שיעור חסר תקדים של 99.9% - ממוצע של נאשם אחד מכל אלף נאשמים היוצא זכאי מכתב אישום חמור.

 

אלא שהשופט מור נחשב יוצא דופן בהקשר זה. עורכי דין אומרים עליו כי מעולם לא נתפס כמי שנמצא בצד זה או אחר, ודרש תמיד את אותן הדרישות הן מההגנה והן מהתביעה. תכונות אלו הובילו אותו להיות אהוד במיוחד בקרב סנגורים, שאמרו כי הוא שופט ישר מאוד ואמיץ מאוד.

 

בפסיקותיו יצא השופט מור לא אחת נגד רשות המסים והפרקליטות, וגם נגד ערכאת הערעור בבית המשפט המחוזי. אחד המקרים הבולטים היה בתיק של שלמה ויוסי לוי, שהואשמו בהעלמת מס של 2.7 מיליון שקל באמצעות חשבוניות פיקטיביות. מור זיכה אותם בנימוק שהחשבוניות, לדעתו, שיקפו עסקאות אמיתיות, וכן מתח ביקורת נוקבת על רשויות מע"מ והחוקרים בפרשה. המדינה ערערה על הכרעת הדין המזכה, ובית המשפט המחוזי, בהרכב של השופטים דבורה ברלינר, זאב המר ושמואל ברוך ז"ל, הפכו את הכרעת הדין: הם הרשיעו את הנאשמים ומתחו ביקורת נוקבת על מור שלא ראה, לדבריהם, שחוזי העסקאות "זויפו בזיוף רשלני וחובבני".

 

התיק חזר למור כדי לגזור את העונש של הנאשמים, אך מור עמד על שלו: "קראתי ועיינתי היטב בפסק דינה של ערכאת הערעור, ולא זו בלבד שלא שוכנעתי באשמתם של הנאשמים, אלא אף נתחזקה דעתי כי לא היתה כל אשמה במעשיהם". מור גזר על הנאשמים רק עונשי מאסר על תנאי - בניגוד למגמה העקרונית להטיל עונשי מאסר כבדים על מעלימי מס.

 

הפרקליטות שבה וערערה על קולת גזר הדין, ובית המשפט המחוזי שוב קיבל את הערעור וגזר כשנתיים מאסר בפועל על כל אחד משני הנאשמים. המחוזי מתח ביקורת נוספת על השופט מור, כשציין כי הוא הטיל עונש שאין בו ולו מקצת של ביטוי לאופיין של העבירות, חומרתן ומיהו העבריין.

 

בנוסף למקרה זה נתן השופט מור פסיקות רבות מהן עלתה נטייתו לפקפק לעיתים בעמדותיה הנחרצות של התביעה. כך למשל לאחר שהרשיע בעל חברה בעבירה של אי הגשת דו"חות שנתיים, הוא דחה את בקשת התביעה להטיל על הנאשם עונש מאסר בפועל ומתח עליה ביקורת. מור קבע כי ברור לו שאילו לנאשם היתה יכולת כלכלית, הוא היה מגיש את הדו"חות במועד. "בית המשפט מתקשה לראות בנאשם את עבריין המס שיש להרתיעו ואף להרתיע את הציבור בהטלת עונשי מאסר, תוך פגיעה בו ובילדיו. ענישה כזו נוגדת לחלוטין את האינטרס הציבורי". השופט מור הטיל באותו מקרה מאסר על תנאי בלבד על הנאשם.

 

עורכי דין מתחום המסים הגיבו אתמול בתדהמה לפרשה, נוכח העובדה שדווקא השופט הבכיר והבקיא בענייני מס נמצא לכאורה מבצע ביודעין עבירת מס. עורך דין בכיר מהתחום אמר ל"כלכליסט": "לפעמים בדיקה אקראית היא באמת אקראית, ובכל זאת כבעל משרד עורכי דין בתחום המס אנחנו תמיד בתחושה שאנחנו לא אהודים במיוחד על רשות המסים, ואיכשהו עוברים הרבה יותר ביקורות 'אקראיות' מהשיעור האקראי שהיינו אמורים לעבור". הפרקליט הבכיר הוסיף בהתבדחות אירונית: "אני לא יכול לומר את הדברים לציטוט מחשש שמחר אזכה לעוד ביקורת...".

 

עו"ד ניר רשף, המתמחה בתחום המסים והופיע פעמים רבות בפני השופט מור, אמר אתמול ל"כלכליסט": "מבלי לדעת את העובדות לאשורן, לא רציני אמנם לטעון שהמערכת חיסלה את השופט דן מור, אך לאור השתלשלות העניינים בשנים האחרונות שזכתה לפרסום, קשה להשתחרר מהמחשבה הראשונה על כך שמדובר בחשבונות של המערכת ולא בחשד אמיתי לביצוע עבירה. זה כשלעצמו דבר מטריד".

 

פרקליטו של מור: "צדיק באמונתו יחיה"

 

עו"ד פנחס רובין, פרקליטו של השופט דן מור, מסר בתגובה: "מדובר בחשדות שאנו מכחישים הן משפטית והן עובדתית. מדובר בפגם טכני לחלוטין שנוגע להתחשבנויות של השופט עם בנו. יש לכך פנים לכאן ולכאן, ולכן חשבנו שהפתרון הטוב לשני הצדדים הוא לא להיגרר לבתי המשפט ולא לגרום לביזוי המערכת. צדיק באמונתו יחיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x