$
בארץ

הארנק הסלולרי: סוף סוף הופך לאמצעי תשלום שימושי

ענקיות הטכנולוגיה והפיננסים שקועות באחרונה במירוץ לפיתוח הארנק הסלולרי שישתלט על השוק ויחליף סופית את ארנקי העור, על מזומניהם וכרטיסיהם

אסף גלעד 20:1929.09.11
מצבו של הכסף המזומן מעולם לא היה גרוע יותר. מאז אמצע שנות התשעים עוד ועוד עסקאות מתבצעות בכרטיסי אשראי, ופחות ופחות בשטרות ומטבעות, וכעת ההמצאה שאולי תירש את כרטיסי האשראי והמרשרשים גם יחד מרימה ראש: הארנק האלקטרוני שמחובר ישירות לחשבון הבנק ולחברת האשראי, שאפשר לשלם איתו בכל מקום ובכל זמן - ושנמצא בטלפון.

 

ביפן, מעבדה סגורה של חדשנות שהטכנולוגיות בה משיגות את המערב בעשור ויותר, תשלום באמצעות טלפונים נהוג זה שנים ארוכות. בסופרמרקטים אפשר לצלם את ברקוד המוצרים במצלמה הסלולרית, והסליקה מתבצעת אוטומטית. ברכבת התחתית היפנים מצמידים למשטחי הבקרה את הטלפונים, ולא כרטיס חכם כזה או אחר, וכך משלמים על הנסיעה. גם העברות בנקאיות, רכישת שירותים ותשלום בחנויות קטנות כבר מתבצעים באמצעות תוכנות סלולריות.

 

גוגל נכנסה למשחק

 

כעת זה מתחיל להגיע למערב: ענקיות הטכנולוגיה והפיננסים שקועות באחרונה במירוץ לפיתוח הארנק הסלולרי שישתלט על השוק ויחליף סופית את ארנקי העור, על מזומניהם וכרטיסיהם. גוגל השיקה בשבוע שעבר את אפליקציית האנדרואיד Google Wallet, ארנק סלולרי שמאפשר לשלם לבתי עסק על ידי העמדת הטלפון מול משטחים מיוחדים בחנות, הזנת סיסמה והפעלת שבב תשלומים ייחודי שמותקן בטלפון. ענקיות התקשורת ורייזון, AT&T, T-Mobile ורשת דיסקבר עמלות יחד על אפליקציה מתחרה בשם Isis. בנק אוף אמריקה, ג'יי.פי מורגן צ'ייס וויזה מפתחים גם הם, לפי פרסומים, שבב מיוחד שאפשר יהיה להתקין בטלפונים סלולריים כדי להפוך אותם לארנק אלקטרוני רב־שימושי שיפעל ללא שימוש ברשתות הסלולר. לפייפאל יש טכנולוגיה פעילה (ששיווקה לא עלה יפה), שמאפשרת להעביר כספים בין שני חשבונות בנק על ידי הצמדת הטלפונים של בעלי החשבונות זה לזה. אפילו אפל, שכבר הנפיקה 200 מיליון כרטיסי אשראי של אייטיונס לשימוש ברשת, מתכננת לשלב באייפון 5 יישומים לביצוע תשלומים "אוף ליין", כלומר בבתי עסק גשמיים.

 

הדמיה לאפליקציית התשלום הסלולרית של ויזה הדמיה לאפליקציית התשלום הסלולרית של ויזה צילום: בלומברג

 

אלא שכמעט כמו בכל מהפכה טכנולוגית, להתקדמות המסקרנת והמדוברת ביותר אחראית דווקא חברה קטנה, שכאילו הגיעה משום מקום. שם החברה הוא סקוור (Square), סטארט־אפ מסן פרנסיסקו שהקים ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר, ושגייסה עד כה כ־175 מיליון דולר, בין היתר מהקרנות קליינר פרקינס וסקויה שהשקיעו בגוגל, מבכירת גוגל מריסה מאייר, מתאגיד ויזה, ומיזמי אינטרנט בולטים כגון קווין רוז מדיג ושון פנינג מנאפסטר.

 

סקוור של דורסי בולטת בנישה הצפופה בכך שהתוכנה שלה מאפשרת להחליף בקלות את כל הטכנולוגיות הקיימות ולהוציא לפנסיה את כל הקופות הרושמות, מגהצי כרטיסי האשראי, מדפסות החשבוניות ושאר אמצעי הסליקה של ימינו. המוצר הראשון שסקוור שחררה הוא קורא כרטיסי אשראי זעיר, שמתחבר בקלות לכל מחשב, טלפון או אייפד, ומסוגל להפוך כל בעל מכשיר נייד לבית עסק קטן, שגובה תשלומים באשראי, מעביר לחברות המתווכות את חלקן ומפיק חשבונית שמגיעה לטלפון או למחשב של המשלם. ביוני האחרון התוכנה של סקוור, שעוברת הרצה בסן פרנסיסקו, ניו יורק, לוס אנג'לס, וושינגטון וסנט לואיס, רשמה מחזור עסקאות של 3 מיליון דולר ביום. תוכנת Case Card של החברה תייתר גם את הכרטיסים עצמם, ותאפשר לכל שלבי העסקה - מההזמנה, דרך התשלום ועד הפקת הקבלה, שימוש בקופונים וכרטיסי מועדון והמלצות אישיות ללקוחות חוזרים - להתבצע במכשירים ניידים.

 

יורגש ב־2015  

 

לארנק הסלולרי יש עוד דרך ארוכה לפניו. הוא עתיד להיאבק לא רק באתגרים כגון קביעת סטנדרטים עולמיים - כרגע מתגבש סטנדרט בשם (NFC (Near Field Communication, שמאפשר למכשירי תשלום וסליקה לתקשר זה עם זה בגלים קצרי טווח, ובלי לעבור דרך הרשת הסלולרית, אך הוא עדיין לא מוסכם על כל החברות - אתגר גדול יותר יהיה להיאבק בחברות כרטיסי האשראי הגדולות, שהארנק הסלולרי עשוי להתחרות בהן, ייתכן גם שעד מוות. תחזיות אנליסטים כיום מדברות על חדירה מורגשת של הטכנולוגיה רק לקראת 2015 - אז היא צפויה לתפוס כ־6% משוק העסקאות. אבל גם אם זה ייקח זמן, כל הסימנים מראים שזאת הקופה הגדולה הבאה שעולם העסקים ילך עליה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x