$
המחאה החברתית

הושגה פשרה: מאהל רוטשילד יפונה לאחר ראש השנה

בדיון בבית המשפט העליון החליטו נציגי המאהלים ומטה המאבק למשוך את בקשת הערעור על החלטת המחוזי לפנות את המאהלים; בינתיים הוחלט להשאיר את המאהלים ביפו ובשכונת התקווה על כנם

מארק שון ומיקי פלד 18:3825.09.11

המאהלים בשדרות רוטשילד בתל אביב יפונו רק לאחר ראש השנה, כך נקבע היום (א') בדיון בבית המשפט העליון. הדיון נערך לאחר ערעור של נציגי מטה המאבק ויושבי המאהלים על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב בשבוע שעבר על ביטול צווי המניעה מפינוי על-ידי פקחי העירייה. כיום ברוטשילד פרוסים

כמה עשרות מאהלים, לעומת כ-1,200 בשיא המחאה בקיץ האחרון.

 

העניין הגיע לבית המשפט העליון לאחר שבית המשפט המחוזי קבע כי המאהלים במצבם הנוכחי הם בגדר מטרד הפוגע פגיעה קשה בציבור בכלל, ובשכנים המתגוררים בשדרות רוטשילד בפרט. בין היתר, התייחס בית המשפט למפגעים תברואתיים רבים שנוצרו, לרבות אשפה, פסולת ועשיית צרכים בחצרות הבתים, וכן למטרדי רעש, מפגעים תחבורתיים ובטיחותיים שונים. בית המשפט המחוזי קבע כי לא די בפעולות שביצעו אנשי האוהלים (ניקיון וריסוס נגד מזיקים) כדי להביא לפתרון המפגעים, מה גם שאין הדבר מצוי באחריותם אלא באחריות העירייה.

 

דווקא העירייה יצאה מוחמאת מבית המשפט, לאחר שנקבע כי היא נהגה בגישה סובלנית ומאוזנת, כשהיא מודעת לחשיבות המחאה החברתית, ואיפשרה את קיומה במשך חודשיים.

 

נציגי המאהלים ומטה המאבק הודיעו כי ימשכו את בקשת הערעור, לאחר שהבינו כי ככל הנראה בית המשפט העליון ידחה את ערעורם, ולא רצו ליצור תקדים לפינוי בכח. בין הצדדים גם ישנה הסכמה לפיה המאהלים ביפו ובשכונת התקווה יישארו על כנם, שכן שם שוהים משפחות מחוסרי דיור במצב קשה יותר מאשר זה של המאהלים האחרים.

 

אנשי המחאה, ביניהם סתיו שפיר ודפני ליף, ביקשו מראש העיר רון חולדאי להתערב במו"מ מולם - אך הוא סירב בטענה שעליהם להמשיך במגעים עם הדרגים מתחתיו. "הותרת הצו על כנו ימים מספר, עד לאחר ראש השנה, הינה הדבר הנכון לא רק משפטית. אי הענות לבקשה זו תאלץ את מחוסרי הדיור שבין דרי האוהלים לבלות את החג ללא קורת גג (מאולתרת), במסגרת המאהלים", אמר בדיון עו"ד מיכאל ספרד, שייצג את אנשי המחאה.

 

אורן פסטרנק, נציג מטה המאבק בשיחות עם העירייה, אמר מוקדם יותר ל"כלכליסט" כי "המאבק שלנו על תקציב חברתי חדש ושינוי סדר העדיפויות יביא לפתרון בעיית מחוסרי הדיור. אנחנו מצפים לראות מעיריית תל אביב איזושהי התחלה של שינוי, גם אם לא פתרון מוחלט לבעיה. לא מוכנים שאנשים יחזרו מהרחוב לרחוב".

 

במקביל, עיריית נתניה דחתה את פינוי האוהלים שבתחומה עד לאחר החג בעקבות פנייה של האגודה לזכויות האזרח. האגודה פנתה הבוקר לראש עיריית נתניה, מרים פיירברג, בדרישה דחופה להפסיק לאלתר את פעולות פינוי מאהל המחאה בצומת פולג בעיר, שלטענתה נעשו שלא כחוק. עו"ד נירה שלו מהאגודה הדגישה שהמאהל אינו מפריע לאיש ולכן פינויו הבוקר מהווה פגיעה חמורה בחופש המחאה של פעיליו. בנוסף, גם אם העירייה החליטה שיש לפנות את המאהל, עליה לעשות זאת כחוק - להתריע בכתב על כוונתה לפנות את המאהל זמן סביר בטרם הביצוע בפועל, ולהעניק לשוהים במאהל הזדמנות נאותה להתפנות בעצמם או להשיג על הכוונה לפנותם.

 

עו"ד קארין פילוסוף זרניצקי, המייצגת את תושבי רוטשילד, מסרה בתגובה: "אנו מברכים על ההחלטה למחוק את הערעור. האמנו מלכתחילה שמדובר בערעור מיותר וקיווינו כי העניין יסתיים מחוץ לכותלי בית המשפט. תושבי שכונת רוטשילד תמכו הקריבו את שכונתם עבור מחאת האוהלים, שהסתיימה לפני מספר שבועות על ידי המוחים. אנו אכן מקווים כי המאהל יתפנה מרצון בקרוב כפי שהבטיחו".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x