$
בארץ

פישר: "המצב היום דומה לאמצע 2008 - רואים בעיות באופק, אך לא מזהים את חומרתן"

הנגיד סטנלי פישר קיים מסיבת עיתונאים לקראת נסיעתו השנתית לוועידת קרן המטבע; אמר כי "אם יהיה צורך, נוריד את הריבית"; לדבריו, ועדת הריכוזיות תיתן "תשובות טובות"; עוד אמר כי "אסור להתייחס לטייקונים כאל מי שעשו משהו פלילי"; הגדיר את המצב הגיאופוליטי כ"מדאיג"

אמנון אטד 12:4718.09.11

"ההאטה בצמיחה בארצות הברית מאוד ברורה. תחזיות הצמיחה של המשק האמריקאי ירדו בחצי השנה האחרונה מ- 3.25% ל- 1.5% בלבד. האטה מסוימת בצמיחה צפויה השנה גם במדינות גוש היורו, ובשנה הבאה היא אף תהיה חריפה יותר". כך אמר היום (א') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר בפגישה המסורתית עם העיתונאים הכלכליים בירושלים לקראת נסיעתו לכנס השנתי של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי.

 

לדבריו, "הבעיה בארצות הברית היא שלמקבלי ההחלטות הכלכליות אין כעת הרבה כלי מדיניות חזקים כדי להתמודד עם המצב החדש. זאת לאחר שכלי מדיניות אלה נוצלו כמעט במלואם במהלך המשבר הגלובלי של 2008. באירופה יש בעיה שמתמקדת בעיקר במדינות הדרומיות כמו יוון, איטליה, ספרד, פורטוגל ואירלנד".

 

סטנלי פישר במסיבת בעיתונאים בבנק ישראל סטנלי פישר במסיבת בעיתונאים בבנק ישראל צילום: נועם מושקוביץ'

 

מציאות זו יוצרת אי יציבות במערכת הפיננסית באירופה ובעולם כולו. כתוצאה מכך, העריך פישר, הריביות בארצות הברית ובבריטניה יישארו ברמה אפסית, והן ימשיכו להיות מאוד נמוכות בגוש היורו.

 

פישר אמר עוד, "בארה"ב יש בעיה כי ביחס למדיניות פיסקליות יש הסכם בין הנשיא לרפובליקנים לגבי מה שהם צריכים לעשות בשנים הבאות. בארה"ב אין הרבה כלים לטיפול במצב הכלכלי. הצפי הוא שהם לא יצליחו להעביר חלקים גדולים מהתוכנית שהציג אובמה. בצד המוניטרי הפד צפוי להחליט על צעדים מרחיבים נוספים ואולי הרחבה כמותית, אבל אפשר להגיד שהם מתכוונים לעשות את הפעולות בשוק הפתוח שלהם גם באג"חים לטווח היותר רחוק".

 

בעקבות ההאטה המסתמנת ביצוא, העריך פישר, צפוי המשק הישראלי לעבור מעודף מתמשך בחשבון השוטף במאזן התשלומים לאיזון בחשבון השוטף. אם תחזית זו תתממש, צפוי עודף הדולרים שמגיע לארץ להיות קטן יותר.

 

בעניין הצעדים שעומדים לרשות מקבלי ההחלטות בתחום הכלכלי בארץ, אמר נגיד בנק ישראל כי "אם יהיה צורך, נוריד את הריבית".

 

על ועדת הריכוזיות, שהגיעה אל השלב הסופי בעבודתה, אמר פישר כי הוא חושב שוועדת הריכוזיות תיתן תשובה טובה ולא פשוטה לבעיית הריכוזיות במשק. "אני חושב שוועדת הריכוזיות תיתן תשובה טובה ותדרוש מאיתנו להתמקד בביצוע ההמלצות של הוועדה. לגבי המחאה החברתית, מנואל טרכטנברג הוא איש מאד אחראי והוא בחירה מצויינת לעמוד בראש הוועדה. אני מבין שיש להם עוד כמה פגישות לקבל את ההחלטות הסופיות, אז לא כדאי לנו לדבר על כל הרעשים שסביב ההמלצות שלהם. הוועדה קיבלה את מסגרת התקציב ותנסה לא לצאת ממנה", אמר.

 

"אנחנו צריכים להבין שאם יש האטה במשק ואם הממשלה לא תשנה את שיעורי המס - הוצאות הגירעון יהיו יותר גדולות מהמתוכנן. ככה מנהלים מדיניות פיסקלית. לגבי מדיניות מוניטרית, אנחנו צריכים לקחת בחשבון את האינפלציה, את הצמיחה, את העובדה שהריבית בחו"ל נמוכה, את בעיית מחירי הדיור, שער החליפין והחשבון השוטף של מאזן התשלומים. אנחנו נקבל החלטה בעוד שבוע. לגבי מדיניות הפיקוח, אנחנו כל הזמן צריכים לדאוג למצב הבנקים. ברור שיש לחשוב על מה יקרה ביחס למפולת של חברות מסוימות. אנחנו צריכים להיות מוכנים לכל דבר שעלול לקרות. לצורך זה אנחנו צריכים להוציא מהמגירה את התוכניות שהיו לנו ב-2008, 2009. אני אומר צריכים להיות מוכנים, אני לא אומר שזה מה שיקרה. זו התנהגות אחראית שאנחנו צריכים לחשוב על מה אולי יקרה ואנחנו צריכים לזכור שכל משבר שונה".

 

"יש שלושה מסרים: יש דיון האם המצב הנוכחי הוא יותר גרוע או יותר טוב מ-2008. התשובה היא שזה תלוי. ביחס למצב הנוכחי אנחנו בערך איפה שהיינו במחצית 2008. רואים בעיות באופק אבל לא ציפינו לראות את הבעיות ברמת החומרה שראינו. עד כאן המצב יותר טוב מ-2008. יש לנו את ועדת הריכוזיות, היא תציע כל מיני דברים. הטייקונים לא עשו שום דבר פלילי ואסור לנו להתייחס אליהם כך. זה פופוליזם. אסור לנו במשק הישראלי להיכנס לפופוליזם. ודבר שלישי, המציאות בתקופה הקרובה לא תהיה פשוטה. אנחנו יודעים שמבחינה כלכלית יש לנו הכלים שמאפשרים לנו להתמודד שוב ובהצלחה מול האתגרים שעומדים לפנינו. אם נתנהג באופן אחראי לא נשלם מחיר גבוה על מה שקורה בחו"ל או דברים שחשוב לטפל גם בתוך המדינה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x