$
בארץ

ועדת הריכוזיות תגביל דרמטית את הטייקונים

הוועדה סיימה לגבש את מסקנות הביניים שכוללות התייחסות לטייקונים ספציפים. ההמלצות יוגשו לנתניהו בימים הקרובים

תומר אביטל וגולן חזני 07:0115.09.11

תחת מעטה חשאיות כבד נעלה אתמול (ד') הוועדה להגברת התחרותיות במשק באופן רשמי את דיוניה לאחר שסיימה את שלב גיבוש המסקנות והעלאתן על הכתב. ל"כלכליסט" נודע כי המלצות הוועדה נוקבות מפורשות בשמותיהם של הטייקונים הגדולים במשק ובהם בעל שליטה בקונצרן אי.די.בי נוחי דנקנר, בעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה ובעלת השליטה בבנק הפועלים ובקבוצת אריסון שרי אריסון.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי הוועדה תמליץ להפריד בין אחזקות פיננסיות וריאליות כאשר במידה ובעל שליטה בחברה יבחר להחזיק באחזקות ריאליות יורשה לו להחזיק רק בהחזקה שולית מהאחזקות הפיננסיות.

 

המלצה נוספת של הוועדה צפויה לייתר את השליטה הפירמדיאלית. לפי ההמלצה המתגבשת יוכלו בעלי השליטה בפירמידות למנות דירקטורים בחברות־הבנות רק על סמך האחזקה המשורשרת שלהם: כך למשל, אם בעל שליטה מחזיק בשרשור ב־20% מאחת החברות־הבנות הוא יוכל למנות בה רק 20%–30% מהדירקטורים.

 

דו"ח מסקנות הביניים של הוועדה צפוי להתפרסם במלואו בימים הקרובים. עיקרי ההמלצות כבר הוצגו לשר האוצר יובל שטייניץ ולנגיד בנק ישראל סטנלי פישר. מועד פרסום ההמלצות לציבור וכן מועדי השימועים שיערכו בעקבות הפרסום יימסרו בהמשך.

 

בוועדה סירבו אמש לשוחח על המסקנות וביקשו להמתין להכרעתו הסופית של ראש הממשלה בנימין נתניהו. נתניהו עתיד לפגוש בימים הקרובים את יו"ר הוועדה חיים שני ואת חברי הועדה ולקבל מהם את המלצות הביניים.

 

לפי כתב המינוי של הוועדה שהעניק נתניהו לוועדה באוקטובר האחרון, עליה להמליץ לממשלת ישראל על צעדי המדיניות הנדרשים להתמודדות עם שאלת מבנה האחזקות במשק הישראלי. זאת במטרה להגן על כספי המשקיעים בחברות הציבוריות, לשפר ולשמור על יציבות המערכת הפיננסית בכלל והמערכת הבנקאית בפרט וכן הגברת התחרותיות והיעילות בפעילות המשקית. הצעדים שעליה רשאית הוועדה להמליץ כוללים תיקוני חקיקה וצעדים אופרטיביים.

 

נתניהו הורה להקשיח את מסקנות הוועדה

 

חלק הארי של מסקנות ועדת הריכוזיות כבר נחשף בעיתויים מגוונים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בפגישות שקיימה הוועדה בימים האחרונים הוחלט להקשיח את המסקנות, בין היתר על רקע הוראה ישירה של ראש הממשלה. הוועדה החליטה להציע לנתניהו דרכים להגביל את המינוף של הקבוצות העסקיות הגדולות במשק, ולא מן הנמנע שצעדים אלו יינקטו במיוחד כנגד קבוצות שיתקשו להחזיר את חובותיהם.

 

הממונה על שוק ההון באוצר פרופ' עודד שריג ויו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר, שניהם חברים בוועדה, גיבשו בשבועיים האחרונים הצעות להתמודדות עם הכשלים שבחברות בעלות מבנה פירמידיאלי ומיתון כוחם של בעלי השליטה בחברות ציבוריות. בוועדה מבקשים להגשים מטרות אלה באמצעות חיזוק האסיפה הכללית בחברות, או שינוי הרכב מקבלי ההחלטות בחברות. אמצעים נוספים שנבחנים הם הגדלת מספר הדירקטורים החיצוניים או שינוי אופן המינוי שלהם. בכך מקווים בוועדה למנוע מצבים שבהם ההכרעות בחברה מתקבלות על ידי מקורבים לבעלי השליטה.

 

המלצות צפויות נוספות של הוועדה הן פירוק אחזקות צולבות משמעותיות בתוך מסגרת זמן המותאמת בכל מקרה לגופו, וכן איסור על כהונה מקבילה של דירקטור בתאגידים פיננסיים וריאליים משמעותיים. הוועדה גם תמליץ להתערב במסגרות תהליכי הפרטה ולבחון תנאים לרכישת נכסים ממשלתיים, כגון קביעת קריטריונים מנחים עבור המפריט וקביעת שיקולים מיוחדים בהפרטה. שיקולים אלה יכללו מגבלות על אחזקות צולבות בתשתיות חיוניות ומניעת השתתפות במכרז של גופים שיש להם היקף נכסים גדול במיוחד. כמו כן, תציע הוועדה שורה של כלים לעידוד אקטיביזם בצד המשקיעים והמוסדיים והגבלת המינוף שיינתן לטייקונים.

 

גורמים בוועדת הריכוזיות חזרו בימים האחרונים על הטענה כי המסקנות "יצירתיות ודרמטיות". שר האוצר יובל שטייניץ, שהגביר את עיסוקו בנושא בימים האחרונים, אמר אתמול כי "מסקנות הוועדה יהיו נקודת ציון היסטורית בכלכלת ישראל, בכוחה לגרום לשינוי אמיתי ויסודי במערכת הכלכלה הישראלית".

 

איל גבאי. פרש מהוועדה איל גבאי. פרש מהוועדה צילום: עמית שעל

 

סימן שאלה מרחף מעל זהות יו"ר הוועדה הבא

 

ועדת התחרותיות פעלה במתכונת של שלושה צוותי משנה: צוות הפרטות, צוות הפרדת אחזקות פיננסיות מריאליות בחברות ציבוריות וצוות צמצום מידת השליטה של טייקונים בחברות־בנות ונכדות. צוותים אלה נועדו עשרות פעמים במהלך השנה האחרונה שמעו עשרות דוברים ומומחי אקדמיה וקראו עבודות מחקר רבות.

 

שני ראשי הוועדה גבאי ושני החליטו בחודשים האחרונים לפרוש מתפקידם כמנכ"לי משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר. גבאי כבר נטש את ועדת הריכוזיות, ושני צפוי לעזוב בימים הקרובים. כתוצאה מכך לא ברור מי יעמוד בראש הוועדה בימים שלאחר פרסום דו"ח מסקנות הביניים. חמור מכך, כמחצית מהחברים שמונו לוועדה פרשו במהלך השנה האחרונה, בטרם הגיע מועד סיום עבודתם.

 

התנועה לאיכות השלטון אף הגישה עתירה לבג"ץ בעקבות החילופים התדירים בקרב חברי הוועדה וטענו כי "השתלשלות העניינים יוצרת מצג וחשש מפני לחצים כאלה ואחרים, שעלולים להביא לפגיעה חזיתית של אמון הציבור במערכת השלטונית ובטוהר שיקוליה. הוועדה עוסקת בנושא רווי אינטרסים וחזקים ביותר, שעניינם הון, שליטה, כוח ועוצמה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x