$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - טרכטנברג ימליץ: סבסוד החינוך בגיל הרך או הטבות מס להורים

הוועדה לשינוי כלכלי־חברתי תתמקד בהוצאות המימון על חינוך לפעוטות. הוועדה גם תמליץ על מקור תקציבי: מדרגת מס נוספת בגובה 47%–48% למשתכרים מעל 50 אלף שקל בחודש

תומר אביטל 06:5830.08.11

המלצות ועדת טרכטנברג לשינוי כלכלי־חברתי צפויות להתמקד בסיוע בהוצאות המימון של חינוך בגיל הרך (גילאי 0–3) להורים עובדים - כך נודע ל"כלכליסט". גורם בכיר בוועדה אמר כי היא מתלבטת האם להציע להעניק את הסיוע באמצעות סבסוד ישיר של תשלומים למעונות, או באמצעות הענקת הטבות מס להורים עובדים דרך הכרה בשכר הלימוד בגני הילדים ובהוצאות עבור מטפלת. כפי שפורסם ב"כלכליסט", המלצות אלה עולות בקנה אחד עם כוונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לקדם הטבות מס למשפחות המעסיקות מטפלות.

 

בנוסף צפויה הוועדה להמליץ לנתניהו על התקנת מדרגת מס נוספת בגובה 47%–48% למשתכרים מעל 50 אלף שקל בחודש. כמו כן נבחנת הטלת מס נוסף לשייכים למאיון העליון, אך לדברי בכיר בוועדה מהלך זה הוא סמלי וחסר משמעות כלכלית שכן אינו צפוי להניב למדינה הכנסות גבוהות, "אך במצב הקיים צריך להכביד קודם כל על העשירים", לדבריו.

 

הוועדה בוחנת צורות שונות של שתי החלופות למתן הסיוע במימון החינוך לגיל הרך, כשצוותי המשנה שלה בוחנים את העלויות השונות שלהן. היום תקיים הוועדה דיון שישי בהשתתפות הציבור, כשהפעם ישתתף בדיונים גם ראש הוועדה פרופ' מנואל טרכטנברג. בין הדוברים צפויה להופיע גם רחל עזריה, ממובילות מחאת העגלות.

 

צעדת העגלות בתל אביב בתחילת החודש צעדת העגלות בתל אביב בתחילת החודש צילום: עופר עמרם

 

המוחים: "המדינה צריכה לדאוג גם לחינוך הפעוטות"

 

לפי מחקר שביצע משרד התמ"ת ב־2009, אף כי כלי הטבת המס נתפס כיקר ועלותו מוערכת בהקטנה של כ־2 מיליארד שקל בשנה, מדובר בצעד שישתלם כלכלית שכן "התמורה תבוטא בצמיחה של כ־4 מיליארד שקל בשנה. הכרה בהוצאות עבור פעוטונים ומטפלות תעלה למדינה מיליארדים, אך גם תכניס מיליארדים", מסכים גם עו"ד רו"ח טארק דיביני, מומחה למסים ושותף בפירמת ראיית החשבון BDO זיו האפט.

 

למרות הכיוון החיובי, ענת רוזיליו, ממארגנות מחאת העגלות, לא מרוצה מההצעות שבוחנת הוועדה. לדבריה, "אנו בעד סבסוד מלא אך גם רוצים שהמדינה תדאג לחנך את הפעוטות. מבחינת המדינה ילד נולד בגיל 3 — עד אז הוא נמצא במסגרות של התמ"ת במקום משרד החינוך. לא מספיק לעודד אמהות בצורה כספית, המדינה צריכה לקחת אחריות מהרגע שהאמא מפסיקה חופשת לידה".

 

הצעת הוועדה להכיר בהוצאה על חינוך ילדים דומה להצעות חוק שהאוצר בלם בשנים האחרונות, מאז שפסק בית המשפט העליון ב־2009 במקרה של עו"ד ורד פרי, וקבע כי הוצאות על מסגרות לילדים הן בעלות זיקה ממשית וישירה לייצור הכנסה ושיש לזכותן בניכוי מס.

 

בעקבות פסיקת העליון העביר האוצר חקיקה שהקנתה הטבות מצומצמות להורים לילדים עד גיל 5. לפי החקיקה, מ־2012 נשים עובדות יקבלו נקודת זיכוי נוספת למס הכנסה בגובה 197 שקל כנגד כל ילד שהביאו. לתוספת זו הוקצו 280 מיליון שקל בשנה החל מ־2012.

 

לדברי רו"ח דיביני, הפתרון של נקודת זיכוי בעייתי שכן כמעט אינו מעודד יציאה לעבודה.

 

בכיר בממשלה: "טרכטנברג יוצר ציפיות מופרזות"

 

גורמים ממשלתיים בכירים הביעו אתמול חשש כי טרכטנברג יוצר ציפיות גבוהות שיהיו קשות ליישום. "לא מצא חן בעינינו שטרכטנברג הלך למאהל עם הפנקס שלו ורשם את הצעות המפגינים", אמר גורם ממשלתי בכיר. "כעת יש ציפיות בשמים, שיהיו קשות למימוש ללא פריצת מסגרת התקציב".

 

לדברי הבכיר, הבעיות העיקריות בהמלצות הן בהכנסות הנדרשות למימונן, כשאחד הפתרונות הנשקלים הוא ביצוע קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה. "מדובר בפתרון גרוע", אומר הבכיר, "ברגע שאתה נותן לכל משרד אפשרות לשחק בעצמו עם התקציב נוצרים פתרונות פוליטיים". בנוסף, בממשלה עדיין מקווים לרתום תקציב באמצעות ביצוע קיצוץ בתקציב מערכת הביטחון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x