$
בארץ

כצפוי: פישר השאיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 3.25%

הגורם העיקרי להשארת הריבית ללא שינוי הוא הרגיעה בתחום האינפלציה. האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, מסתכמת כעת ב-3.4%, לעומת 4.2% בחודש שעבר; בנק ישראל רומז כי בחודש הבא ייתכן ויפחית את הריבית

אמנון אטד 17:3129.08.11

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, השאיר הערב (ב'), זה החודש השלישי ברציפות, את הריבית ללא שינוי, ברמה של 3.25%.

 

ההחלטה להשאיר את הריבית לחודש ספטמבר ללא שינוי באה אחרי 10 העלאות ריבית שביצע בנק ישראל מאז יציאת המשק מהמשבר, בחודש ספטמבר 2009, בשיעור מצטבר של 2.75%.

 

 

הגורם העיקרי להשארת הריבית ללא שינוי הוא הרגיעה בתחום האינפלציה. האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד יולי 2011 לעומת מדד יולי 2010), מסתכמת כעת ב-3.4%, לעומת 4.2% בחודש שעבר. גם האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים שמעריכים האנליסטים במשק ירדה בשבועיים האחרונים ל- 2.5%, והיא נמצאת לכן כעת בתוך תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

גורם נוסף שהשפיע הפעם על החלטת הנגיד הוא הסימנים ההולכים ומתרבים להאטת הפעילות הכלכלית בארץ והחששות מנסיגה מחודשת בכלכלה העולמית. מנתונים שפרסמה הלמ"ס לפני שבועיים מתברר כי ברבעון השני של השנה צמח המשק בשיעור שנתי של 3.3% בלבד, לעומת צמיחה שנתית גדולה הרבה יותר של 4.7% ברבעון הראשון ושל 7.4% ברבעון האחרון של השנה שעברה. עוד עולה מנתוני הלמ"ס כי התוצר של הסקטור העסקי גדל ברבעון השני של השנה אף בשיעור נמוך יותר, של 1.9%. זאת לעומת עלייה של 5.3% ברבעון הראשון ושל 8.7% ברבעון האחרון של שנת 2010.

 

יחד עם ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי, רמז היום בנק ישראל כי כבר בחודש הבא הוא עשוי לשנות את מדיניותו בשנתיים האחרונות, ולהתחיל בתהליך מדורג של הפחתת הריבית. את הרמז על כוונתו שיגר בנק ישראל באמצעות השמטת הפסקה המפורסמת מהודעת הריבית, המסבירה כי "ההחלטה עקבית עם התהליך של החזרת הריבית לסביבת ריבית 'נורמאלית'".

 

בעקבות ההתפתחויות האחרונות בשוקי ההון בעולם ובארץ, התחזיות הפסימיות יותר להתפתחות הכלכלה הגלובלית והסחר העולמי והנתונים המעידים על האטה בקצב צמיחת המשק הישראלי, בוחן כעת בנק ישראל מחדש את מהות המונח "סביבת ריבית נורמאלית", כדי להתאים אותו למציאות החדשה שנוצרה.

 

אברהם נובוגרוצקי, יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל אפריקה ישראל תעשיות, אמר בתגובה: "אני שמח על החלטת בנק ישראל החודש שלא להעלות את הריבית. הסימנים להתחדשות המיתון העולמי מתרבים והיצוא הישראלי מראה חולשה מסוכנת בחודשים האחרונים - הריבית הגבוהה באופן יחסי במשק הישראלי רובצת כמשקולת על הסקטור העסקי ויש מקום להפעיל גמישות ולהפחיתה כדי להקל על הכלכלה הישראלית לפעול בזירה בה הביקושים העולמיים מתמתנים באופן משמעותי". 

 

יהודה טלמון, נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים, אמר בתגובה: "הנגיד יכול היה להרשות לעצמו להוריד את הריבית ברבע אחוז, ולהקל בכך, ולו במעט, את הנטל המוטל על העסקים הקטנים".

 

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה יהודה אלחדיף: "לא ניתן להימנע מהפחתת הריבית במשק על רקע ההאטה הגלובלית המתעצמת, וחבל שנגיד בנק ישראל לא נקט צעד זה כבר החודש".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x