$
בארץ

מדד יולי הפתיע את כל החזאים: ירד ב-0.3%

הירידה במדד החודש שעבר הושפעה מירידות בולטות בסעיפי הלבשה, הנעלה, דלק ומים. ירידות אלה קוזזו בחלקן ע"י המשך העליות במחירי שכר הדירה, שירותים רפואיים והבראה ונופש. כתוצאה מירידת המדד מסתכמת כעת האינפלציה בפועל המחושבת 12 חודשים לאחור ב-3.4%, והיא חורגת רק ב-0.4% מהגבול העליון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה

אמנון אטד 18:3015.08.11

מדד המחירים לצרכן לחודש יולי הפתיע את כל החזאים וירד ב-0.3%. כך מסרה הלשכה המרכזית לסטטיסיטקה.

 

הירידה במדד החודש שעבר הושפעה מירידות בולטות בסעיפי התצרוכת הבאים: הלבשה (8.6%), הנעלה (6.3%), דלק ושמנים לכלי רכב (3%), ומים לצריכה פרטית (4.7%).

 

ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי המשך העליות במחירי שכר הדירה (0.7%), שירותים רפואיים (3.8%) והבראה ונופש בארץ ובחו"ל (5.8%).

 

כתוצאה מירידה זו מסתכמת כעת האינפלציה בפועל המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד יולי 2011  לעומת יולי 2010), ב-3.4%, והיא חורגת לכן רק ב-0.4% מהגבול העליון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

 

מגמת האינפלציה ב-4 החודשים האחורנים נמוכה כעת הרבה יותר והיא מסתכמת ב-0.6% בלבד.

 

ההערכה היא שהמדד השלילי שפורסם היום, יחד עם התכנסות האינפלציה הצפויה אל תוך היעד, יסייעו לנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, להפחית במידת הצורך את הריבית במשק.

 

לאחר הורדת דירוג האשראי לארצות הברית, והירידות החדות שנרשמו בשל כך בבורסות בכל רחבי העולם, בחן פישר

אפשרות לשנות את מדיניותו בשנתיים האחרונות ולהוריד את הריבית כבר במועד ההחלטה הקרוב בעוד שבועיים. בינתיים חלה בימים האחרונים רגיעה בשווקים הפיננסיים הבינלאומיים, ואם מצב זה יימשך גם בתקופה הקרובה, עשוי פישר להשאיר את הריבית לחודש ספטמבר ללא שינוי, ברמה של 3.25%.

 

תגובות

 

נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון: "לאור המצב הכללי ואי הוודאות בעולם בכלל ובישראל בפרט, אין כל מקום לעלות את הריבית ואף, יש לשקול הורדתה ב-0.25%".

 

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה יהודה אלחדיף: מדד חודש יולי משקף ירידה ברורה בלחצי האינפלציה בארץ, בדומה לעולם. מגמה זו צפויה להימשך על רקע ההאטה הצפויה בפעילות הכלכלית. לפיכך יש הכרח לתת כיום עדיפות למדיניות התומכת בהפחתת הריבית.

 

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו:  "המדד הנוכחי תואם את ההאטה בפעילות הכלכלית. למרות המדד הנוכחי הנמוך, אם נראה את המשך התייצבות תוואי האינפלציה תחת לרמה של 2.5%, ניתן בהחלט לצפות שבנק ישראל יבחר להוריד את שער הריבית". 

 

חיים כהן, מנכ"ל D&B ישראל: "חודש אחד של ירידה במדד המחירים לצרכן אינו מהווה היפוך מגמה כללי באינפלציה השנתית. ירידה חד פעמית של 0.3% במדד המחירים היא בהחלט סיבה לדאגה, אבל בל נשכח שבאופן אבסולוטי קצב המדד מתחילת השנה הוא עדיין גבוה מאוד וגבוה משיעור האינפלציה במדינות אחרות".  

 

יאיר דרורי, האנליסט הראשי של תכלית-דיסקונט: "ציפיות האינפלציה הנגזרות משוק האג"ח קרסו לרמה של 2.2% לשנה הקרובה וניבאו את ההפתעה במדד".

 

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בפסגות: "מדד יולי היה חשוב במיוחד כדי לקבל מושג לגבי ההשפעה של המחאה החברתית על המחירים במשק. באמת, כפי שעולה מהנתונים, חלק לא מבוטל מהירידה במדד המחירים ניתן לייחס למחאה החברתית ולהשפעתה הן על הפירמות שמורידות מחירים או לפחות לא מעלות אותם והן לצרכנים שמפחיתים ביקושים. השפעת המחאה באה לידי ביטוי בעיקר בסעיפי המזון ואחזקת הדירה".

 

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון: "נראה כי מחאת יוקר המחייה הניבה דיבידנד מיידי לא מבוטל בדמות ירידה חודשית ומיידית של מחירי המזון, ירקות ופירות טריים בשיעור של 0.6% בניגוד לצפי לעלייה חודשית של כמחצית האחוז ברכיב זה".

 

.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x