$
בארץ

שאמה הכהן: "בהסדרי חוב - האינטרס הציבורי נשאר מאחור"

ועדת הכלכלה דנה בפגיעה המסתמנת במחזיקי אג"ח בעקבות ההסדרים בשוק ההון. יו"ר הוועדה: "זה פחות סקסי מהקוטג' אך לא פחות חשוב"

תומר אביטל 10:2827.07.11

ועדת הכלכלה דנה הבוקר (ד') בפגיעה המסתמנת במחזיקי אג"ח בעקבות הסדרי האג"ח בשוק ההון. יו"ר ועדת הכלכלה כרמל שאמה הכהן (ליכוד) הצהיר בפתח הדיון כי "זה נושא פחות סקסי מהקוטג' אך לא פחות חשוב. נראה שבהסדרי חוב - האינטרס הציבורי נשאר מאחור".

 

בדיון נכחו שני ח"כים מלבד שאמה - שי חרמש (קדימה) ושלי יחימוביץ' (עבודה). בהמשך הצטרף ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו). הבעלים של פרטנר אילן בן דב הוזמן לדיון, אך בחר שלא להגיע. גם נציגים של דלק נדל"ן ושל יצחק תשובה בחרו שלא להגיע. שאמה הדגיש כי "אילן בן דב צלצל וחיפש אותי אתמול בלילה ורצה לדבר איתי, זה לא הסתדר".

 

 

לדברי שאמה, "כשנהג אוטובוס עושה תאונה - המדינה יכולה להגיד לו לא לנהוג שנתיים. אז כשבעל הון מגייס כספים מהציבור ומתרחשת תאונה - אולי גם כאן צריך להחיל עליו תקופת צינון לפני שיוכל שוב לגייס כספים. אולי הגיוני גם לא לחלק בונוסים בזמן שמפילים תספורות על הציבור".

 

ח"כ יחימוביץ' הלינה כי "לא יכול להיות שלב לבייב בונה את הבית היקר ביותר אי פעם בלונדון בזמן שהוא מגלח את חסכונות המשקיעים. לא סביר שאילן בן דב יבנה אחוזה מנקרת עיניים בזמן שהוא מגלח חצי מהחסכונות של האזרחים. זה חוקי אבל לא הגיוני.

 

"בן דב בונה דימוי של פילנטרופ מיטיב וירא שמיים. הנזקים החמורים שנגרמים לחוסכים מחייב לבחון מחדש את סוגיית ההפרדה. אין לנו ברירה מוסרית או כלכלית אלא לבחון זאת. חייב להיגמר הסיפור שאדם יכול שוב ושוב לגייס אג"ח מהציבור ושוב ושוב לבצע תספורת. אפשר לחוקק חוק כזה", אמה יחימוביץ'.

 

ח"כ חרמש אמר: "החוק לא נותן מענה לנושא. הדרך היחידה הייתה כוחם של המוסדיים. בן דב לא המציא את זה, אלא ממשלת ישראל. הממשלה המציאה מצב שאפשר להנפיק אג"ח ולומר שאתה חדל פירעון". אילטוב תקף אישית את בן דב ואמר לשאמה "טוב שלא ענית לאילן בן דב. הוא היה צריך לבוא לפה ולתת דין וחשבון לציבור".

 

"הסדר חוב זה לא בהכרח רע"

 

יו"ר הרשות לני"ע שמואל האוזר אמר כי "המשבר לא חלף ואנו צריכים להיזהר. היקפי של המשבר בעולם גדולים ואנו לא שונים מהעולם. המחוקק הטיל עלינו חובת פיקוח על כל הגופים השונים לרבות הגופים המוסדיים. החובה היא של גילוי ושקיפות כמקובל בעולם. כרגולטור לא מתפקידנו לנהל את החברות, אלא להגן על ציבור המשקיעים".

 

לדבריו, "אנו שוקלים את הצעדים שלנו. הראשון הוא במישור החברות - מה הן עושות ומה הן מתכוונות לעשות. מצד הביקוש - אנו מופקדים על קרנות נאמנות. מנקודת מבט של טאו ודלק נדל"ן - אנו מציפים את הבעיות בגלל דרישות שלנו. הם צפו לציבור בגלל הדרישות שלנו וזה הצד הראשון.

 

"הצד השני - אנו דורשים להבין מה החברות רוצות לעשות. אנו נוקטים גם במידה של אקטביזם. הוצאנו מכתב למוסדיים בו ביקשנו לדעת כיצד הם - שמשקיעים בשם הציבור - מתכוונים להתנהג".

 

לדבריו, "זה לא נכון שאנו כרגולטור נתערב. אני חושב שהתכלית שהמחוקק הפיל עלינו עומדת לנגד עינינו ועליה אנו נעמוד. נעשה ככל יכולתנו וכמובן צריך לזכור שיש הבדל בין הסדר חוב לפשיטת רגל. הסדר חוב זה לא בהכרח רע. כשחברה נקלעת לקשיים צריך לדאוג שהפגיעה במשקיעים תמוזער. זה חלק מהחיים העסקיים של החברה. צריך לקחת את זה בחשבון".

 

שאמה התלונן כי "אנו לא רואים סימטריה - כשיש רווחים הם נשארים אצל בעלי השליטה, אך הפסדים מתגלגלים לציבור".

 

רועי מימרן, יו"ר פורום החוסכים לפנסיה בישראל, מתח בדיון ביקורת על חברות הביטוח ובתי ההשקעות שלדבריו מרשות לעצמן למכור בהפסד את האג"ח או לוותר על גביית מלוא החוב, ולהפסיד את כספי המשקיעים בלי לתת להם דין וחשבון על כך, אלא רק נתונים כלליים על רווח והפסד כללי של תיק ההשקעות. כמו כן מתח ביקורת על אגף שוק ההון, ביטוח וחסכון באוצר, שקולו לא נשמע בהסדרי אג"ח שהיו בעבר, וגם לא כעת בנושא חברות שמתקשות להחזיר חוב. כמו כן הוא קרא לאילן בן דב למכור מניות פרטנר, ולהכניס את הכסף לטאו בצורת הנפקת זכויות.

 

בסיום הדיון אמר מימרן: "כל הדיון הזה הוא רק הוצאת קיטור בלי שום תוצאות מעשיות. אני מקווה שאגף שוק ההון יתעשת, או שנפעל עם חברי הכנסת לקדם חקיקה בעניין".

 

יצוין כי שלשום ערכה ועדת הכספים דיון באותו נושא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x