$
קריירה

הרופאים המתמחים נטשו את בתי החולים

המו"מ בין הרופאים לאוצר פוצץ, אבל המתמחים - ואיתם גם ותיקים - מחו על ההבנות המתגבשות. הם הוציאו כסאות גלגלים אל מחוץ לבית החולים מאיר ונטשו גם אחרים: "ביבי, אל תמית את הרפואה הציבורית"

כתבי ynet 11:1220.07.11

המתמחים נוטשים את בתי החולים, לפני הודעה אפשרית על הוצאת צווי מניעה ראשונים בשביתת הרופאים. מתמחים ורופאים מומחים בבתי חולים שונים בארץ עזבו את המחלקות, במחאה נגד ההסכם המתגבש בין ההסתדרות הרפואית למשרד האוצר - אך בינתיים לא נראה כי אותו הסכם ייצא לפועל. לפנות בוקר (יום

ד') פוצץ המשא ומתן, על רקע העלות של מסגרת הסכם השכר המתגבש, ושביתת הרופאים נכנסה ליומה ה-108. צפו במחאת הרופאים, שצועדים לבניין ההסתדרות הרפואית ברמת-גן.

 

בבית החולים איכילוב בתל אביב נטשו הרופאים המתמחים והרופאים המומחים את המחלקות, והתכנסו ברחבת מרכז ויצמן. בהמשך פתחו בצעדה לעבר בניין ההסתדרות הרפואית, ברחוב ז'בוטינסקי ברמת-גן, וצעקו: "ביבי, אל תמית את הרפואה הציבורית".

 

עוברים ושבים צפרו לאות הזדהות עם הרופאים. גם בבית החולים שיבא נטשו המתמחים את המחלקות והודיעו על שביתה. גם הם צפויים לצעוד ולהצטרף לרופאי איכילוב ליד בניין ההסתדרות הרפואית. בבתי החולים הפסיכיאטריים שלוותה, גהה, נס ציונה ואיתנים עזבו המתמחים את המחלקות וערכו אסיפות הסברה, וגם בבתי החולים מאיר, ברזילי, אסף הרופא ושיבא נטשו רבים את המחלקות.

 

כ-50 רופאים מתמחים בבית החולים מאיר בכפר-סבא הוציאו כסאות גלגלים אל מחוץ לבית החולים, והסבירו: "המסר הוא שהרופאים הם כמו משותקים. אם לא ישנו את ההסכם, ננקוט צעדים קשים יותר. הממשלה מזלזלת בנו, ומנסה רק להשפיל אותנו. נילחם עד הסוף". על כסאות הגלגלים הם תלו שלטים, עליהם נכתב: "תת תקינה - סכנה", "ריבוי תורנות - סכנה לחולים", "רפואה ציבורית בגסיסה", "לא מוכנים לפנסיית רעב" ועוד. הם הודיעו כי ישבתו ולא ייכנסו למחלקות היום.

 

נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, נילי ארד, שפיקחה על המגעים שלא הבשילו, התרשמה שהצדדים לא יצליחו להגיע להסכם היום או בימים הקרובים. בעקבות זאת, היא קבעה שתקיים אחר הצהריים דיון, בו ייתכן שתחליט על הוצאת צווי מניעה - כפי שמבקשת המדינה - או על הפנייתם לבוררות.

 

"נקבל עוד 10 שנים של קיבעון לחולים"

 

"קיים חוסר שביעות רצון גורף במיוחד מצד המתמחים, שמוחים כי אין מספיק תקנים", מסר יו"ר הסתדרות הרופאים באיכילוב, פרופסור ארדון רובנישטיין, שיצא עם חבריו אל מחוץ לבית החולים התל-אביבי. "רוב הרופאים מתלוננים על כך שהעלאת השכר שהושגה נמרחה על פני שנים רבות, אינה ריאלית והאינפלציה תאכל אותה". רופאים באיכילוב הכריזו כי הסתדרות הרופאים לא מייצגת אותם יותר והודיעו על הצטרפותם לארגון המתמחים "מרשם", בו לטענתם חברים כבר 600 רופאים.

 

בישיבה הסוערת באיכילוב אמר, ד"ר אייל שפירא, רופא בכירורגיה פלסטית: "אני קורבן של השביתה של לפני 11 שנה. קבעו בשבילי שהשכר שלי לא יהיה משהו ושלא אוכל לשבות 10 שנים. היום ההיסטוריה חוזרת על עצמה. תהיה לי הרעת תנאים כי יכריחו אותי לעשות תורנויות ונקבל עוד 10 שנים של קיבעון לחולים מבחינת רמת השירות שהם מקבלים".

 

"אם יכריחו אותי לעשות תורנויות אצא מהמערכת הציבורית ואעבור לקופות החולים או למקום אחר במערכת הפרטית", איים שפירא, וניבא עתיד שחור. "אלו הם פרפורי הגסיסה האחרונים של הרפואה הציבורית. אני רוצה רכב ושכר כמו אותם דוקטורנטים לכלכלה שעובדים כנערי אוצר". רופא נוסף ענה לו: "המערכת הציבורית לא מעניינת את נתניהו".

 

מנהל בית החולים איכילוב, פרופ' גבי ברבש, שיבח את המוחים ואמר כי המשא ומתן פוצץ עקב נטישת בתי החולים: "בהסכם אין בשורה לא למתמחים ולא למומחים. איך נשאיר מומחים במערכת כזו? אין נממן הסכם כזה? אני מאוד גאה בהתארגנות ובאכפתיות שלכם. לא ראיתי זאת עד היום וברור לי שזה מגיע מתסכול עמוק. יש להתארגן עם בתי חולים נוספים ולדרוש מהסתדרות הרופאים הישראלית לא לחתום על ההסכם עליו".

 

ד"ר ערן ממן, מנהל יחידת כתף, הוסיף: "כיום רופא מתמחה מקבל 25 שקלים לשעה, לעומת 32 שקלים לשעה שמקבלת אחות שרק סיימה בית ספר לסיעוד. הייתי שמח אם היו משווים את תנאי הרופאים לתנאי האחיות. לא יכולים לתת להסכם שמרע את מצב הרפואה הציבורית בישראל לצאת לדרך, אני רוצה השוואה תנאים לאחיות או לעובדי הנמלים".

 

מתמחה בברזילי: "אני אמא וירטואלית"

 

כמו במאיר, באיכילוב ובאסף הרופא, גם בבית החולים ברזילי באשקלון נטשו עשרות מתמחים את המחלקות. יו"ר ועד העובדים בבית החולים, ד"ר אפרים זוהב, עדכן את המתמחים בפרטי ההסכם - דבר שהוביל לוויכוח עימם. "אני אם חד הורית ועושה תורנות בכל סוף שבוע כבר הרבה זמן, כי אני חייבת שהמשכורת הבסיסית שלי תהיה נורמלית", סיפרה מתמחה. "הבן שלי יודע שיש לו אמא וירטואלית, אבל כדי להגיע לשכר נורמלי שזה קצת יותר ממנקה, אני חייבת לעשות את זה".

 

למחאה הצטרפו גם הסטאז'רים בבית החולים. לדברי ערן אשואל, סטז'ר בפנימית, "אנו הסטאז'רים כמו רוח רפאים בבית החולים, לנו אין שום ייצוג ושום איגוד. אני משתכר 4,200 שקלים בחודש על עבודה מ-8 בבוקר עד 5 כולל תורנויות".

 

מסגרת ההסכם, העומדת על כשני מיליארד שקל בפריסה ל-8 שנים, היא סלע המחלוקת העיקרי בין הרופאים לאוצר. אתמול גם ניכרה חוסר הסכמה על נושא שעון הנוכחות, למרות שהרופאים הסכימו תחילה לבחון הסדר לפיו אפליקציות מיוחדות בסמארטפונים, מבוססות מערכת GPS לוויינית, ידווחו על נוכחותם בבית החולים ועל שעת הכניסה ושעת היציאה שלהם.

 

לפי ההסכם המתגבש, שהיקפו כשני מיליארד שקל, יזכו הרופאים להעלאת שכר של כ-4.5% בשנה, פי 2.5 מהסכמים קיבוציים אחרים עליהם חתם האוצר בתקופה האחרונה. בסך הכל, מדובר על תוספת שכר בגובה 36% על פני 8 שנים. רופא שעובד בפריפריה, רופא במקצוע במצוקה או רופא מומחה שייבצע תורנויות או יישאר לשעות נוספות - ירוויח יותר מרופא שעוזב את בית החולים בשעה 16:00.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x