$
בארץ

שמחון: "חשפנו חומר סודי על רשתות השיווק ופערי התיווך"

לדבריו, "מחיר הלחם אמור היה לעלות כבר לפני כמה ימים - אך אני מעכב את אישור הצו כי אני חושש לבוא למליאה ולספר סיפורי סבתא"

תומר אביטל 11:3120.07.11

שר התמ"ת, שלום שמחון, זרק הבוקר (ד') מספר פצצות במהלך דיון מיוחד של וועדת הכספים שעסק בנושא גל ההתייקרויות במשק. שמחון אמר כי הוא משתמש בסמכותו כשר ולא מאפשר את העלאת מחיר הלחם, אף שנוסחת הפיקוח מחייבת זאת. בנוסף הודיע כי מתוכננת הוזלה של 10% בענף החלב וכי יעביר לראש הממשלה, בנימין נתניהו, דו"ח  שיחשוף את פערי התיווך בתחום הקמעונאי. 

 

שמחון הודיע כאמור כי יעכב את עליית מחיר הלחם, אשר אמור היה להתייקר ב-3 אגורות לפני כמה ימים. "מחיר הלחם אמור היה לעלות כבר לפני כמה ימים - אך אני מעכב את אישור הצו כי אני חושש לבוא למליאה ולספר סיפורי סבתא".  

 

שמחון הוסיף כי "אפרסם את רשימת המוצרים שבפיקוח", והדגיש "אנחנו רוצים להוזיל את ענף החלב ב-10% - כלומר ב- 700 מיליון שקל. האזרח יראה את ההוזלה בתוך חודש מהיום. כדי להגיע לצרכן עם חבילת הטבות צריך לשנות את כל הענף. המלצות ועדת קדמי (הוועדה לבדיקת מחירי החלב) יכללו פתיחת השוק לייבוא. כדי שנוכל לשנות את מבנה הענף אנו משנים אותו מלמטה. אנו מודעים לכך שהחקלאים זו החוליה הרגישה. אני, שר האוצר ורה"מ מאמינים שצריך לטפל בחוליה הזו באופן שונה משאר החוליות. אנו מתכוונים לטפל באופן אגרסיבי במחלבות וברשתות". לדבריו "נגיע להבנות עם החקלאים לגבי מחיר מטרה אחר. על כל אגורה שתופחת ממחיר המטרה, הרשתות והמחלבות יפחיתו 3.5 אגורות. כלומר הצרכן יזכה בהוזלה של 8 אגורות על כל מוצר. אנו לא יכולים לייצר עסקת חבילה אך אנו מעריכים כי הדבר אפשרי. אנו מסוגלים להביא הוזלת 8 אגורות על כל אגורה שיוותרו החקלאים".

 

שמחון הדגיש כי "לגבי המחלבות - אנו מתכוונים לרדת לאפס מכס על גבינות קשות. אנו חושבים על פתרונות יבוא נוספים. מי שהשתתף בחגיגה הנוכחית - לרבות המחלבות - לא יוכל לייבא. אנו רוצים שחקנים חדשים ונעודד הקמת מחלבות חדשות. התקציב למחלבה החדשה יסוכם בין האוצר לתמ"ת. אנו בודקים אפשרות להעביר את מחלבת גת מבת ים לאזור תעשייה בכפר קאסם. נייצר כלים שיקלו על רפתנים לעבור בין מחלבה למחלבה. נבקש גם לחדש את הדיון על הפטור מהגבלים העסקיים בחקלאות על מקטע המשווקים - זה פוצל מחוק ההסדרים. אנו מבקשים מיו"ר ועדת הכספים להביא את החלק הזה לאישור לקריאה שנייה ושלישית. אני לא בעד פיקוח על המדף, אלא על הרשתות והמחלבות".

 

"אין שום מדינה שהגיעה לרפורמה כמו בישראל. משרד האוצר ונתניהו הניחו למעלה מ-1.5 מיליארד שקל כדי להביא את הרפתות למצב המתקדם ביותר מבחינת איכות הסביבה. זה יצא מהכיס של כל אחד מאיתנו. בסוף ישראל צריכה לעשות חשבון ולראות גם מה היא מקבלת ממדינות בחו"ל, ולא רק ממחיר החלב. אני מקווה שהטיפול במשבר החלב יסתיים מחר".

 

"חשפנו חומר סודי על פערי התיווך במגזר הקמעוני"

 

שמחון התייחס לפערי התיווך בתחום: "אנו מגלים בור ענק בכל המקטע הקמעונאי. נציג מחר לראש הממשלה חומר סודי שחשפנו בימים האחרונים. הוא יגלה את פערי התיווך הסמויים והגלויים שקיימים במדינת ישראל ולא בשום מדינה אחרת. הצרכן הישראלי משלם בענק על התחרות הבלתי סבירה או הגיונית בין הרשתות. נדרוש גם מהרשתות דו"חות כספיים. אני יודע שרבים טוענים שיש לחברות שולי רווח קטנים כפי שהם מדווחים לבורסה. אני לא קונה את השיטה. בחלק מהדו"ח הסודי נחשוף כיצד רשתות השיווק הופכות לחברת נדל"ן, ועושות רווחים מהנדל"ן על חשבון הצרכן".

 

שמחון חשף המלצה נוספת והבהיר "נשנה את אופן הכיתוב והמיקום של המחיר על גבי המוצרים המפוקחים. נחייב גם פרסום מחירים של מוצרים לפי 100 גרם. אני גם חשבתי לבחון את המע"מ הדיפרציאלי. אבל יש לזה התנגדות גדולה באוצר".

 

אקוניס. תומך בהורדת המע"מ אקוניס. תומך בהורדת המע"מ צילום: טל שחר

 

במהלך הדיון טען ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד) כי יש להוזיל את מחירי מוצרי היסוד באמצעות הורדת המע"מ. השר שמחון שאל את אקוניס, בתור מקורבו, האם רה"מ יסכים לסבסד את המע"מ. אקוניס ענה לשמחון: "זו חובתך כשר להניח את הפתרון הזה בתור המלצה לראש הממשלה". ח"כ זהבה גלאון (מרץ) הבהירה כי "ראינו בקוטג' שמי שיושב בוועדה משמש כלוביסט של יצרני המזון. אין מי שיפקח ויש כשל של הרגולטור ומדיניות מיסוי כושלת". ח"כ עינת וילף אמרה "אסור להחליף את המאבק בריכוזיות בהחלת פיקוח על מחירים. מוקד הדיון צריך להיות בריכוזיות". 

 

מי שנפגע זה מעמד הביניים ומטה

 

בפתח הישיבה אמר יו"ר הוועדה, משה גפני: "עקב המסים, חוסר התחרות והעובדה שרשתות השיווק גובות הון תועפות - אנו מגיעים לפערי מעמדות. מי שנפגע זה מעמד הביניים ומטה. ברגע שהמדינה מטילה מכס על יבוא - אין תחרות ויש עליית מחירים".

 

מיד עם תחילת הדיון התעוררה בוועדה מהומה וחילופי האשמות בין חברי הכנסת לגבי האחראים להתייקרויות. ח"כ מירי רגב (ליכוד) טענה כי האשמה העיקרית היא סיעת קדימה. לדבריה "קדימה במשך חמש שנים לא עשתה כלום. אנחנו אוכלים מרורים מכם". ח"כ שי חרמש (קדימה) זעק בתגובה: "אתם בשלטון כבר חודשים רבים" והוסיף "

תצאי מהדיון, כמו שזרקו אותך ממאהל המחאה של הדיור". גפני ניסה לשווא להשתלט על הבלגן ורק לאחר דקות ארוכות חזר הדיון להתנהל כסדרו.

 

ח"כ שלמה מולה אמר כי "הצרכן נפגע והממשלה לא עושה הרבה. אין היום איזונים ובלמים. במקום זאת משתפים פעולה עם הקפיטליזם החזירי. אני בעד פיקוח על מוצרים בסיסיים - אי אפשר לעצום את העיניים".

 

"אני בעד תחרות" הבהיר ח"כ איתן כבל (עבודה), אך הסתייג: "בפועל אין כמעט תחרות בשום מקום. יש לכאורה כמה חברות סלולר ותקשורת, אך זה הכל לכאורה. דה פקטו אין לשום גורם עניין לייצר תחרות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x