$
בארץ

"אל תצפו שהמדינה תשקם לכם את הבית ברעש אדמה"

מנכ"ל חברת הביטוח הממשלתית ענבל קורא לישראלים להתייחס ביתר רצינות לאפשרות של רעידת אדמה ולדאוג לביטוח מתאים. "אני קניתי ביטוח"

רחלי בינדמן 10:0719.07.11

"הנחת העבודה היא שתהיה בישראל רעידת אדמה בעוצמה של 7.5 בסולם ריכטר. הצפי הוא לאלפי הרוגים ועשרות אלפי נפגעים עם אלפי מבנים שייהרסו ועשרות אלפי מבנים שיינזקו ועדיין, הנזק לא יפגע ביותר מ־5% מהרכוש שאני אחראי עליו", כך אומר ל"כלכליסט" אבי דור, מנכ"ל חברת הביטוח הממשלתית ענבל.

 

ענבל אחראית על ביטוח הנכסים שבבעלות ישירה של הממשלה. לדברי דור, ענבל חולשת על רכוש בשווי של כ־45 מיליארד שקל. הוא משוכנע שאזרחי ישראל שאננים בנוגע לאופן התייחסותם לרעידות אדמה. "ברמה הלאומית, יש חברות ממשלתיות שמחזיקות בנכסים בבעלות המדינה, שהן אחראיות לבטח. בשוק הפרטי, חברות פרטיות, לפחות הגדולות, מבטחות את עצמן, הדירקטורים גם מבינים שיש להם אחריות משמעותית לאסונות טבע ולכן הם מוגנים. לעומת זאת רק 50% מהציבור קונה ביטוח מפני קטסטרופה".

 

במצב של רעידת אדמה הרסנית המדינה תסייע למי שלא רכש ביטוח?

"אלו החלטות גדולות ממני אם המדינה תעזור למי שלא ביטח. אני קניתי ביטוח דירה. 50% מהציבור קונים ביטוח אבל לא מיוזמתם אלא רק כי הבנק מכריח אותם כשהם לוקחים משכנתה. מי שיש לו דירה משלו לא מחויב וגם לא קונה. הציבור צריך להתייחס לרכישת פוליסות ביטוח שמגנה עליו מאסונות טבע כמו למצב בסיסי ולא לחשוב 'זה רחוק ממני זה לא יקרה אף פעם', כשזה יקרה זה יהפוך לצורך קיומי. מי שיהיה לו נזק לרכוש ואחרי זה יצטרך לשקם אותו החיים שלו יהיו הרבה יותר קלים אם תהיה לו כתובת - פוליסת ביטוח מחברת ביטוח שתשרת אותו. כמה עולה ביטוח של דירת 100 מ"ר? כ־1,000 שקל בשנה? זה שווה את זה".

 

אז המדינה לא תסייע?

"הרי מה קורה במצב של אירוע רציני? נפגעים אנשים, מתים, נפצעים, נהרסים מבנים, צריך מיד לאחר מכן להשליט סדר ציבורי, לספק שירותי רפואה, להפעיל את מערכת החינוך, לדאוג לרשויות מקומיות שיחזרו לפעילות רגילה ולתת מענה לתשתיות של צינורות מים, גשרים, כבישים. זה לא רק כסף אלא גם תשומות זמן, עלולים להיווצר חסרי בית, יצטרכו לטפל בהם אבל ייתנו להם מענה זמני, אף אחד לא יבנה להם בית ובטח לא בטווח המיידי. בכל מקרה ברור שאם היה למישהו בית של 150 מ"ר עם מרפסת ענקית המדינה לא תחזיר לו את זה. אם הוא קנה ביטוח הוא יוכל בעתיד לנסות לשקם ולחזור למה שהיה לו".

 

"נכסי הצבא לא מבוטחים"

 

ענבל אחראית לנכסים של בתי חולים, מבנים של משרדי ממשלה, שירות בתי הסוהר, בנייני משטרה, למעט משרד הביטחון. לדברי דור, "הנחת העבודה כרגע שהנכסים של משרד הביטחון לא מבוטחים ותקציב המדינה יספוג נזקים אם תתרחש רעידת אדמה".

 

למה נכסי צה"ל לא מבוטחים?

"יש שם רגישות כי כדי לבטח ולרכוש ביטוחי משנה בחו"ל צריך לחשוף מתקנים צבאיים שצה"ל לא רוצה לחשוף למבטחים בחו"ל. לכן יש למדינה היום אינפורמציה מאוד חלקית על מה יכול להיות היקף הנזק של מתקנים של הצבא".

בהתייחסו לרעידת האדמה ביפן אומר דור כי היקף הרכוש המבוטח שם עמד על 30 מיליארד דולר, בעוד שהערכות בנוגע לנזק עומדות על בין 200 ל־300 מיליארד דולר, כלומר רק כ־10% מהרכוש היה מבוטח.

 

לפחות בגזרה שלך של המבנים הממשלתיים, אתה מבטח את כל המבנים כמו שצריך?

"כן. אין מבנה שאני לא מבטח. כיום פועל צוות עבודה שכולל את החשב הכללי, משרד תשתיות, משרד הביטחון, משרד המשפטים, המועצה הלאומית לכלכלה, ענבל, ורשות החברות כדי לעשות מיפוי של הביטוחים בישראל וחלק מתפקיד הוועדה זה לרכז נתונים כדי שתהיה אינפורמציה בנושא".

 

באסון הכרמל אנשי ענבל היו גם פעילים בשטח. "תוך כדי האירוע נקטנו אמצעים. היה למשל מחסן תרופות באזור בבעלות ממשלתית עם תרופות בשווי עצום וברגע שהתחיל האירוע הוצאנו תצפיתנים מטעמנו שעקבו אחר תשתית האש. אם האש היתה מתקרבת למוקד התרופות היינו מכוונים את מכבי האש לשם. מלבד זאת אנחנו גם פועלים באמצעות הדרכות והשקעה בנושא בטיחות כדי למנוע שריפות בבתי חולים".

 

להרשמה לכנס היערכות פיננסית לרעידת אדמה לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x