$
בארץ

לנדאו: "נבטיח שמשק האנרגיה יעבוד במחירים סבירים, באופן שישמור על כיסו של הצרכן"

ועדת המחירים לפיקוח על גז טבעי שתתכנס מחר צפויה להכריז עליו כמוצר בר פיקוח. שר התשתיות: "הממשלה תאלץ להתערב"

ליאור גוטמן 17:3723.06.11

"לאור הדינמיקה המתפתחת בשוק הגז הטבעי ומחיריו, כפי שמשתקפים בדיווחים השונים, תאלץ הממשלה להתערב, על מנת שלא תתקבע בשוק רמת מחירים בלתי סבירה, שתתבטא בסופו של דבר במחירי החשמל" - כך אמר היום (ה') שר התשתיות הלאומיות עוזי לנדאו, לקראת כינוסה של ועדת המחירים לפיקוח עד גז טבעי.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", המדינה קבעה את מועד כינוסה של הוועדה ליום ראשון הקרוב, שם צפויה המדינה להכריז על הגז כמוצר בר פיקוח. הוועדה לפיקוח מחירים מתכנסת כל אימת שהרגולטור חושב ששוק מסוים פועל בתנאי חוסר תחרות, מה שמחייב את התערבותו עבור הצרכן. במקרה של שוק הגז המשק פועל היום עם שני ספקים בלבד - ים תטיס הישראלי ו-EMG המצרית, שהזרמת הגז שלה מקרטעת בחודשים האחרונים, פועל יוצא של זוג פיגועים שהשביתו את מערכת ההולכה ממצרים לישראל. ועדת הפיקוח מורכבת משני נציגי משרד האוצר ושני נציגי המשרד הרלוונטי, במקרה הזה משרד התשתיות הלאומיות.

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

הרצון לפקח על מחירי הגז מהווה מכה נוספת לשותפויות "תמר" ו"ים תטיס", שרק במרץ האחרון "זכו" לקבל פיקוח רגולטורי חדש בדמות מסקנות ועדת ששינסקי, שגובשו לחוק שקבע את העלאת שיעור המס שהן משלמות למדינה מכ-35% לרף של 62%.

 

החוזה של בז"ן הבהיל את השוק

 

אחת הסיבות העיקריות להכרזה על הגז הטבעי כמוצר בר פיקוח הוא חתימת חוזה הגז הטבעי בין שותפות ים תטיס לבז"ן. כפי שנחשף ב"כלכליסט" שותפות ים תטיס חתמה על עסקה מול בית הזיקוק הצפוני לאספקת 1.2 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי לתקופה של 27 חודש ובעלות של כ-1.2 מיליארד שקל, עלות שמשקפת התייקרות של כ-45% במחיר הגז לעומת עסקאות קודמות בשוק.

 

למרות שמדובר בעסקה קצרת טווח, שם מחירי הגז גבוהים בדרך כלל, משרדי האוצר והתשתיות חוששים שרף המחיר החדש יזלוג לעסקאות אחרות במשק ובראשן עסקת הרכש של חברת החשמל שהיקפה נאמד ב-17 מיליארד דולר. כל התייקרות בעסקה זו תשתרשר לכדי התייקרות תעריפי החשמל של הצרכן. בשל כך, משרד התשתיות ממליץ היום להחיל שלוש רמות של פיקוח על מחירי מהגז הטבעי. הרמה הראשונה היא חובת דיווח תקופתית על כל עסקאות המכר, לרבות מחירים וכמויות וחובת דיווח שנתית על רווחי ספק הגז. שקיפות זו, כך מקווים במשרד התשתיות, תוביל לריסון עצמי של ספק הגז שכולם ידעו כמה הוא הרוויח נטו ממכירת הגז ללקוחות.

 

במידה וכשל השוק יחריף, תוכל המדינה לחייב את החברות לקבל אישור מקדמי לכל העלאת מחירים. השלב השלישי, שהוא המחמיר מכולם, הוא קביעת מחיר תקרה ממנו אסור לספקי הגז המקומיים לחרוג. "ליזמים ולמשקיעים, שבזכות המיליארדים שהם מזרימים לחיפושי הגז ולהפקתו, ושהצליחו במקום בו המדינה נכשלה, מותר להרוויח! מדינה שרוצה יזמות פרטית חייבת להיות הגונה", אומר לנדאו, אולם הוא מחדד ש"אנו נבטיח שמשק האנרגיה הישראלי יעבוד במחירים סבירים, באופן שישמור על כיסו של הצרכן".

 

גם רשות ההגבלים העסקיים תפקח

 

כחלופה לפיקוח על מחירי הגז ממליץ המשרד לדרוש מבעלי קידוח "תמר", מאגר הגז שאמור לספק את צרכי המשק ב-20 השנה הבאות, ליצור תנאי תחרות מלאכותיים בעסקאות מכר הגז הטבעי המתבצעות על ידם כך שלא יתאפשר להם לבצע עסקאות מכירה באופן משותף או לתאם מחירים. השיטה: כל שותף ימכור את הגז שבמאגר כגוף נפרד, וכך תיווצר תשתית לתחרות מקומית. "נושא זה יצטרך להיבחן במשותף עם הרשות להגבלים עסקיים", מסבירים במשרד התשתיות. שותפות "תמר" כוללת את נובל אנרג'י (36%), דלק אנרגיה (31.25%, באמצעות "דלק קידוחים" ו"אבנר"), ישראמקו (28.75%) ודור גז (4%)
בטל שלח
    לכל התגובות
    x