$
איילת אוריאל ריימונד
איילת אוריאל ריימונד מפתחת הדרכות לקידום העסקה מגוונת בפורום הישראלי לגיוון בתעסוקה לכל הטורים של איילת אוריאל ריימונד

גיוון בתעסוקה: מעסיקים על אף המוגבלות

מחסומים פיזיים ופסיכולוגיים עומדים בדרכם של בעלי מוגבלויות במקומות עבודה. מהו תפקיד המעסיק בקידום השוויון בתחום ומדוע זה משתלם לו?

איילת אוריאל-ריימונד 07:5110.06.11

לעיתים רבות מחסומים פיזיים (העדר נגישות) ופסיכולוגיים (דעות קדומות, חוסר ידע) מגבילים את השתלבותם של אנשים עם מוגבלות במקומות עבודה. מהו תפקיד המעסיק לקידום שוויון הזדמנויות בהעסקת אנשים עם מוגבלות ולמה זה כדאי?

 

טורים נוספים בנושא:

 

כולנו פגשנו בחיינו אנשים עם מוגבלות כזו או אחרת, לעיתים המוגבלות היא פיזית ונראית (מכר שנפצע בתאונת דרכים), לעיתים המוגבלות היא נפשית (אדם שהתמודד עם משבר נפשי) ולעיתים המוגבלות היא שכלית לרבות קוגנטיבית. בכל אופן, המנעד הוא מאוד רחב, והמוגבלות הזו מגבילה את תפקודו של האדם בתחום אחד או יותר מתחומי החיים העיקריים. עם זאת אין זה אומר בהכרח שאותו אדם אינו כשיר לעבודה.

 

של מי המגבלה?

 

אדם עם מגבלה הוא בעצם אדם שגופו אינו תואם את הנורמות החברתיות. ואם כך, אולי בכלל המגבלה היא שלנו "הנורמטיביים" (אם יש דבר כזה בכלל)?

 

האם הלקות היא זו שמגבילה את העובד מלהשתלב בשוק העבודה או שאולי אנו כחברה מגבילים אנשים עם לקויות מלהשתלב בשוק העבודה? האם לארגון מקום העבודה בצורה "נורמטיבית" ולדרך הגדרת המשרה בצורה "נורמטיבית" יש תפקיד ביצירת המוגבלות? והאם זהו גם מתפקידם של המעסיקים לייצר תנאים המאפשרים לאנשים עם מוגבלויות כניסה לשוק העבודה?

 

התשובה היא כן. אפליה, על פי סעיף 8 לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, כוללת גם "אי-ביצוע התאמות הנדרשות מחמת צרכיו המיוחדים של אדם עם מוגבלות אשר יאפשרו את העסקתו".

 

רעיון ההתאמות משקף את ההבנה שאין די לדרוש מאדם עם מוגבלות להתאים עצמו לדרישות התפקיד, אלא יש גם להתאים את מקום העבודה לצרכיו.

 

ואכן, בקרב עסקים רבים תפיסת המוגבלות כסטייה מן הנורמה הולכת ומפנה את מקומה לגישה הרואה במוגבלות עוד ביטוי למגוון ולריבוי הקיימים בחברה, ואשר כלפיהם היא נדרשת לנהוג באופן שוויוני.

 

הפתרון: הסרת סטריאוטיפים והסדרת נגישות

 

כמעסיקים, אתם יכולים לנקוט במספר צעדים כדי להנמיך או לבטל מחסומים אלה, ולאפשר שוויון הזדמנויות במקום העבודה ואף לקבל השתתפות במימון מצד המדינה (ממשרד התמ"ת).

 

לא מדובר רק על התאמה פיזית כגון התקנת רמפה, מעלית, תוכנת הקראה, או מגבר קול, אלא גם שינויים בדרישות התפקיד, הגמשת שעות העבודה (על ידי פיצול או אפשור משרה חלקית) וכן יצירת מערכי הדרכה ועזרים נלווים מותאמים.

 

חוסר הכרות עם ההתאמות האפשריות יכול אף הוא להביא למצב בו מועמד עם מגבלה נתפס כלא כשיר להעסקה ולהידחות מבלי שיישקלו ההתאמות הרלוונטיות לגביו.

 

סוגי התאמות במקום העבודה שעבורן ניתן להגיש בקשה להשתתפות המדינה במימון:

 

  • התאמת דרישות התפקיד, הגמשת שעות העבודה, מבדקי קבלה לעבודה, הכשרה, הדרכה ונהלי עבודה.

 

  • שירותי הדרכה למעסיק – בקשה להשתתפות במימון התאמה שהיא הדרכה ראשונית למעסיק של עובד עם מוגבלות קוגניטיבית או נפשית שנותן גורם מקצועי בתחום אותה מוגבלות ב-6 החודשים הראשונים לעבודתו של העובד.

 

  • שירותי תרגום ותמלול – בקשה להשתתפות במימון התאמה שהיא שירותי תרגום ותמלול הנדרשים לעובד עם לקות שמיעה, וזאת לצורך קליטתו הראשונית במקום העבודה.

 

  • התאמות פיזיות – בקשה להשתתפות במימון התאמה במקרקעין , ציוד, מכשירים, עזרים והתקנים.

 

  • החלפה, שכלול או שדרוג של התאמה קיימת או התאמה בדיעבד.

 

  • בנוסף, ישנו מסלול תעסוקה מותאם המקנה הטבה כספית למעסיק בדמות סבסוד חלקי של עלות השכר המשולם לעובד עם מוגבלות.

 

למידע נוסף בנושא: http://www.moital.gov.il/mugbalut

 

למה כדאי להעסיק עובדים עם מגבלה?

 

להעסקת אוכלוסיות מגוונות ובכלל זה העסקה של עובדים עם מגבלה,מספר תועלות לעסק: חדשנות ויצירתיות בתחום המוצרים והשירותים, חדירה לשווקים חדשים, הגברת שביעות הרצון והמחויבות של העובדים הקיימים, הרחבת קהל הלקוחות (שכן מאחורי כל אדם עם מוגבלות יש משפחה גדולה שמהווה לקוחות פוטנציאליים וצרכנים אלה מושפעים ממרכיב ההעסקה), הגדלת הפרודוקטיביות והיעילות של הארגון על ידי יצירת תרבות שמכירה ומעריכה שונות ובנוסף, פיתוח מוניטין כחברה המעריכה שונות ותרבות של גיוון.

 

כמו כן, אדם שמתמודד בחייו עם מוגבלות, מגיע עם עוצמות ויכולת התמודדות עם החיים מעבר לעובד "נורמטיבי". זה יתבטא בכך שהוא פיתח יכולות גבוהות מאד ובשלות בתחומים שאחרים אולי לא פיתחו ובמקרים רבים יהיה נאמן יותר לארגון, יתמיד ולא יישבר במהרה מתופעות שכיחות שקורות אצל עובדים רבים כשחיקה, חוסר עניין מקצועי או תנאי שכר. עובד כזה יהיה נחוש להוכיח שהוא ראוי להזדמנות שניתנה לו אף יותר מעובד "נורמטיבי".

 

הכותבת היא מפתחת ידע והדרכות לקידום העסקה מגוונת במסגרת הפורום הישראלי לגיוון בתעסוקה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x