$
בארץ

נתניהו ספד לסמי עופר: "תרם רבות לכלכלת ישראל, היה ציוני בכל רמ"ח איבריו"

איש העסקים סמי עופר מת הבוקר בביתו בגיל 89 לאחר מאבק ממושך במחלה קשה. הלוויתו תתקיים ביום ראשון. עופר עמד בשבועות האחרונים במרכזה של פרשת "עופרגייט" לאחר שהתברר כי חברה בבעלותו מכרה בעקיפין מיכלית לאיראן

כתב כלכליסט 16:1403.06.11

איש העסקים סמי עופר נפטר הבוקר בגיל 89 בביתו שבתל אביב, לאחר מאבק ממושך במחלה קשה. עופר, איל ספנות ואחד האנשים העשירים בישראל, הניח אחריו אשה, שני בנים, אייל ועידן, שמונה נכדים ונינה. הלוויתו תתקיים ביום ראשון בשעה 16:00 בבית העלמין טרומפלדור שבתל אביב.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ספד לעופר ואמר כי הוא "בנה עסקים חובקי עולם בכישרון, ביוזמה ובתעוזה. הוא היה מבכירי קהילת העסקים בארץ ובפעילותו הכלכלית בארץ וברחבי העולם תרם רבות לכלכלת ישראל. הוא תרם תרומות רבות למען הציבור בתחומי הבריאות, התרבות והאומנות. עופר היה ציוני בכל רמ"ח איבריו וגם כשעלה לפסגות לא שכח את מחויבותו לזולת".

 

בשבועות האחרונים עמד סמי עופר במרכזה של פרשת "עופרגייט" שהסעירה את הציבור בישראל, לאחר שהתברר כי משרד החוץ הטיל סנקציות על החברה של עופר לאחר שזו מכרה בעקיפין מיכלית לחברה איראנית וכי אניותיה נהגו זה שנים לפקוד את נמלי איראן.

 

מגזין פורבס דירג לאחרונה את סמי עופר במקום ה-79 ברשימת עשירי העולם עם הון אישי של 10.3 מיליארד דולר, שאת רובו עשה בעסקי הספנות. עופר וילדיו הם הישראלים העשירים ביותר.

 

"אבן יסוד בכלכלת ישראל"

 

שלמה זהר, יו"ר בנק דיסקונט לשעבר, הספיד את עופר ואמר כי "סמי היה אבן יסוד בכלכלה הישראלית. למרות הפעילות הבין לאומית הענפה לא ויתר על המשך הנוכחות בכלכלה המקומית. אדם שתרם רבות לכלכלה הישראלית ולא תמיד זכה להוקרה הראויה, אבל תרם לא פחות לרווחת החברה הישראלית".

 

"אבד לי ידידי אמת שיחסר לי מאוד", אמר ל"כלכליסט" יוסי רוזן, לשעבר מנכ"ל החברה לישראל וכיום יו"ר בז"ן, ואחד האנשים הקרובים ביותר למשפחת עופר. רוזן אמר כי  "בניגוד לאנשי עסקים אחרים שלקחו כסף שהרוויחו והשקיעו בחו"ל, סמי לקח כסף שעשה בחו"ל ובא להשקיע בארץ ורכש את החברה לישראל. הוא תמיד היה אדם רגיש, ומאוד דאג לכל פרט ופרט, וכאב לו על דברים שקרו במדינה. תמיד הטריד אותו איך העובדים מרגישים, איך הם משתכרים, היה שואל אם משלמים לעובד מספיק. על אף היותו אחד משועי העולם ההתנהגות שלו היתה של אדם מהיישוב".

 

לדברי רוזן, השבוע האחרון לא היה קל למשפחה, וזאת בעקבות פרשת "עופרגייט". לדבריו, "כל ההתקפות על הקבוצה בעיתונות שוכחות שיש אדם מאחורי זה. מה שפגע בו זו ההתנפלות הזו שהיתה במשך שנים, והיו הרבה דברים של רשעות ורוע . בשבוע האחרון סמי לא היה מודע לפרסומים סביב נושא איראן, ואני מקווה שתתגלה האמת ויבינו איזה תרומה סמי נתן למדינה".

 

יעקב פרי, יו"ר בנק מזרחי טפחות, שמשפחת עופר נמנית על גרעין השליטה בו, אמר גם הוא ל"כלכליסט" כי הוא חש עצב רב בעקבות פטירתו של עופר. לדבריו, "הן מהבחינה האישית והן כעובד שקשור למשפחת עופר אני מביע צער עמוק על האבידה הגדולה, של איש חזון, פורץ דרך, שלא רק היה איש עסקים אלא גם אדם מיוחד במינו, ציוני גדול, אדם גדול שידע לשלב בין ניהול עסקים באופן מאוד מוצלח, בין אהבת האומנות ונדבנות מהגדולות שקמו לנו בעם היהודי. בשנה האחרונה הוא חלה, למרות שגם בתקופת מחלתו אפשר היה להרגיש את שליטתו ואת פעילותו מאחורי הקלעים ואת האהבה וההערצה אליו מצד הילדים והמשפחה. הוא לא הגיע למימדי עושרו ונכסיו בגלל מזל או צירוף של נסיבות אלא משום שהיה איש עבודה קשה וירד לכל פרט, הוא היה מתמצא בכל מגוון עסקיו ובאותו אופן היה בקי בכל ציור וציור באוסף שלו".

 

שר האוצר לשעבר, אברהם בייגה שוחט, המשמש כיום כדירקטור בחלק מעסקי משפחת עופר, אמר כי "הטענה שהוא טייקון שהתעשר בארץ על חשבון המדינה זו רכילות, העליהום עליו היה חסר פרופורציה. את כספו הוא השיג בכישרון רב ובמשך תקופה ארוכה בנה אימפריה ענקית ברמה עולמית. הילדים שלו נתנו לו כבוד, וכעת גם לאחר לכתו אני מעריך שהעסק נמצא בידיים טובות".

 

תולדות חייו

 

סמי עופר נולד ב-22 בפברואר 1922 בעיר גלאץ שברומניה. בשנת 1924 משפחתו עלתה מרומניה לישראל והתיישבה בחיפה.

 

 


 

מאז ימי ילדותו היה סמי "משוגע" לאניות. מעורבותו המקצועית בספנות החלה כאשר הוא הצטרף לסוכנות האניות הידועה "דיזנגוף" בחיפה. במלחמת העולם השניה התגייס עופר לצי הבריטי ושרת כקצין זוטר על שולת מוקשים בריטית שבסיסה היה באלכסנדריה שבמצרים. לאחר תום שירותו בצי הבריטי הצטרפו סמי ואחיו יולי לאביהם והשתלבו בעסקי האספקה לאניות.

 

 

 

במלחמת העצמאות סמי התגייס לחיל הים והשתתף בקורס החובלים הראשון שלו. בתום מלחמת העצמאות סמי ויולי הצטרפו שוב לעסקי המשפחה. חלומו של סמי כל השנים היה להיות בעל אניות ובשנות ה- 50 זה הפך למציאות עם רכישת האניה הראשונה שלו, אנית משא קטנה שקרא לה "אייל" על שם בנו הבכור.

 

סמי עופר סמי עופר צילום: מאיר אזולאי

 

חברת הספנות הצעירה התרכזה בעיקר בסחר הימי של מזרח הים התיכון ונתנה את שירותיה למדינת ישראל, שאך נוסדה. בסוף שנות השישים של המאה הקודמת החליפה המשפחה את שמה מ"הרשקוביץ" ל"עופר" והעסק המשפחתי בחיפה נעשה ידוע במשך הזמן כ"קבוצת האחים עופר".

 

בסוף שנות ה-60 גדל העסק המשפחתי לממדים משמעותיים. בשנת 1969 קבוצת האחים עופר הגיעה לידי הסכם עם חברת הספנות הלאומית צים שבעקבותיו מוזגה פעילות הובלת המטענים של הקבוצה לתוך צים. ההסכם פתח את הדרך לקבוצה להתפתחות עתידית בשטחים אחרים. יולי אחיו הצעיר של סמי נשאר בישראל וניהל את הספנות ואת עסקי המקרקעין שבסיסם בישראל של "קבוצת האחים עופר", בעוד סמי עם משפחתו עבר לאירופה, שבה הוא פתח בקריירה שניה – הקמת קבוצת ספנות בינלאומית חדשה ועצמאית, שבמרוצת השנים גדלה והפכה לאימפריית ספנות. בסוף שנות ה- 70 סמי עבר למונקו ומיקם את פעילותו שם תחת השם "SAMAMA".

 

בתחילת שנות ה- 80 הקבוצה הבינלאומית התרחבה לעסקי מיכליות, שנוהלו מהונג קונג ולאחר מכן מסינגפור, ובשנות ה- 90 התרחבה גם למאגרים צפים של דלק ולאמצעים להפקת דלק וגז הרחק מהחוף, המשמשים את תעשיות הדלק והגז. הקבוצה הבינלאומית הפכה להיות אחת מקבוצות הספנות הפרטיות הגדולות ביותר בעולם עם צי של מעל 200 אניות.

 

בשנות ה- 80 המאוחרות של המאה הקודמת הקבוצה הבינלאומית החלה לעסוק גם בשטחים נוספים ונכנסה לעולם של אניות הטיולים (Cruise Ships) והשקיעה, ביחד עם משפחת פריצקר מארה"ב, בחברת "רויאל קריביין קרוז ליינס" "Royal Caribbian Cruise Lines" (RCL). 

 

סמי עופר יחד עם בנו עידן ושי אגסי בטקס ההשקה של בטרפלייס בפברואר 2010 סמי עופר יחד עם בנו עידן ושי אגסי בטקס ההשקה של בטרפלייס בפברואר 2010 צילום: אוראל כהן

 

במקביל הקבוצה הבינלאומית גם נכנסה לעסקי נדל"ן למטרות מסחריות ולמגורים, צעד שיזם, והנהיג בנו הבכור של סמי אייל. במשך השנים נעשו רכישות משמעותיות של נכסים ומחלקת הנדל"ן הבינלאומית מהווה כיום חלק נכבד מהקבוצה. כגיוון נוסף של עסקי המשפחה היא הפכה בשנת 1994 חלק מקבוצת השליטה של בנק מזרחי המאוחד (נקרא כיום בנק מזרחי-טפחות).

 

בשנת 1999 המשפחה רכשה את גרעין השליטה בחברה לישראל (שהיא חברת האחזקות הציבורית הגדולה ביותר בישראל, שמניותיה נסחרות בבורסה). החברה לישראל עוסקת בענפי הכימיקלים, אנרגיה, טכנולוגיה וספנות והיא בעלת השליטה, בין היתר, בכיל, בזן וצים. היזם של המהלך להשקיע מחדש בישראל והמוליך של מהלך זה הוא בנו הצעיר של סמי, עידן.

 

סמי נודע כתורם נדיב שהקים ותמך בהרבה מפעלים חברתיים בישראל, כולל הקמת קרן לעזרה לאנשים הנזקקים לתרופות מצילות חיים. הוא מעניק שורה של מלגות להשכלה גבוהה. סמי תרם יותר ממאה מליון דולר לבתי חולים ולמטרות וצרכים נוספים. כמו כן תרם להקמתו בחיפה של איצטדיון הכדורגל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x