$
בארץ

יו"ר רשות החשמל: אם הגז המצרי לא יחזור עד סוף השנה - החשמל יתייקר ב-16%

אמנון שפירה אמר זאת במהלך דיון בוועדת הכלכלה בנושא משבר הגז עם מצרים. עם זאת, נמרוד נוביק, סמנכ"ל מרחב, אמר כי הזרמת הגז תחודש תוך ימים. "אנחנו משלמים מחיר כפול מהירדנים", אמר

תומר אביטל וליאור גוטמן 13:4231.05.11

"הזרמת הגז ממצרים תחודש תוך ימים" - כך אמר היום (ג') סמנכ"ל מרחב נמרוד נוביק בדיון מיוחד בוועדת הכלכלה בנושא משבר הגז עם מצרים. מרחב מחזיקה באמפל, שמחזיקה בחברת הגז המצרית EMG.

 

לדבריו "יש מידע בקהיר, לפי מקורותינו הבלתי פורמליים - שבשום שלב לא ניתנה הנחייה שלא לחדש את הזרמת הגז. אך שוב ושוב קורה שפקידים ממשלתיים בקהיר מסרבים לקחת אחריות.

 

"הם מחפשים את האחריות הפוליטית מלמעלה - והכל מתנקז לאדם אחד שהוא מקבל את ההחלטות". נוביק הדגיש כי "הצפי הוא שתוך כמה ימים תחודש ההזרמה. אך טרם קיבלנו הודעה רשמית ממקורות פורמליים".

 

יו"ר רשות החשמל אמנון שפירה, הפתיע באומרו בדיון כי אם הגז המצרי לא יחזור עד סוף השנה, והמשק הישראלי ישתמש בדלקים אחרים לסיפוק צרכי החשמל - תעריף החשמל יעלה ב16%. לפי חישוב שערכו ברשות החשמל, העדרו של הגז המצרי רק עד ספטמבר הקרוב ייקר את תעריף החשמל ב-11% בלבד, ואילו חזרה כבר בשבועות הקרובים תסתכם בעלייה של כ-5% בתעריף החשמל.

  

אספקת הגז ממצרים לישראל נחתמה ב-2005, כאשר הזרמת הגז בפועל החלה ב-2008. ממשלת מצרים התחייבה לספק עד 7 BCM (מיליארד מ"ק) לשנה במהלך 20 שנה.

 

החוזה הראשון נחתם מול חברת החשמל בהיקף נוכחי של כ-6 מיליארד דולר. במהלך השנים גדל ההיצע, ועד תחילת 2011 סיפקה EMG, היא ספקית הגז ממצרים, כ40% מהביקוש לגז טבעי בישראל.

 

ב-5 בפברואר הרעיד פיצוץ חבלני את צפון סיני ומערכת הולכת הגז לישראל ולירדן נפגעה. הזרמת הגז חודשה רק כעבור 39 ימים, והנזק למשק הישראלי, שמקורו בשימוש בסולר, מזוט או פחם, (דלקים אלטרנטיביים לגז עמם הופעלו תחנות הכוח של חברת החשמל) נאמד ב-6 מיליון שקל ליום, או 234 מיליון שקל לכל התקופה.

 

במהלך הפסקת ההזרמה פרסמה אמפל, באמצעותה מחזיק יוסי מימן ב-12.5% מ-EMG, מספר הודעות המבשרות על חזרת הגז. באמצע מרץ חודשה האספקה, לא לפני שפיגוע חבלני שני בסוף אפריל קטע שוב את אספקת הגז. על פי הודעת אמפל מה-17 במאי, הגז צפוי היה לחזור היום (ג').

 

"המחיר שלנו כפול מהמחיר הירדני"

 

נוביק הוסיף "המחיר שלנו כפול מהמחיר הירדני". נוביק סירב לחשוף את המחיר "כי זה עניין מסחרי", והוסיף כי "בימים האחרונים הציגו האמריקאים דרישה לבוררות בינלאומית שתתקיים בוושינגטון תחת המטרייה של הסכם הגנת ההשקעות בין ארה"ב למצרים. אותו דבר עושים השותפים התאילנדים והשותפים הזרים האחרים.

 

"אני מניח שממשלת מצרים מבינה שהפרת הסכם הגז תניב תביעות בסדר גודל של מיליארדים. זה לא רק הצפי שלנו להכנסות עתידיות, וההשקעות שלנו בתשתיות, אלא גם מה שהשקיעו גופים נוספים.

 

"ההפסד למצרים - 100 מיליון דולר"

 

"אנו רוצים לגמור את העניין הזה כמו שצריך ולהיכנס לנישואין של 20 שנה עם ממשלת מצרים. כול השותפים הזרים נחושים להגן על ההשקעה שלהם בכל אמצעי שעומד לרשותם".

 

נוביק הדגיש כי "ההפסד המצטבר לממשלת מצרים עד כה בפיצוץ הנוכחי הוא מעל מאה מליון דולר. אין ספק שבמצרים הבינו היטב את הצהרת הנשיא אובמה כי חבילת הסיוע למצרים בהיקף של מיליארד דולר, ומיליארד דולר מחיקת חובות למצרים מותנית בכך שהמצרים יעמדו בכל התחייבויותיהם. ברור שהסכם הגז, בהיותו מגובה בהסכם השלום בין המדינות, נכלל בהתחייבויות של המצרים, ואין לי ספק שהם יודעים ומבינים זאת".

 

"הגז בים תטיס לא מספיק למשק הישראלי"

 

במסגרת הדיון אמר יו"ר רשות הגז שוקי שטרן שהיקף הגז שנשאר במאגר ים תטיס אינו מספיק לצרכי המשק הישראלי. "כתוצאה מהפסקת ההזרמה עשינו מספר צעדים: הגברנו את השימוש בגז ישראלי והגברנו את השימוש בפחם עד שהגז מתמר יגיע. מדובר בפרויקט מסובך בעלות של כ-3.5 מיליארד דולר ובראשות קבוצת נובל אנרג'י. אנחנו מייחלים ומאמינים שהוא יגיע גם בלוח זמנים צפוף. הדבר השלישי הוא הבטחת אספקה של מזוט וסולר. אף אחד לא רוצה את זה, אבל הנזק הסביבתי מאי אספקת חשמל גדול מהשימוש בדלקים אלו. שר התשתיות כבר הורה על הקמת מצוף לגז נוזלי מול חדרה", סיכם.

 

מנכ"ל דלק קידוחים, יוסי אבו, אחת מהחברות השותפות ב"ים תטיס" וב"תמר", הודיע שאספקת הגז מתמר תחל בסוף 2012 ועד סוף הרבעון הראשון של 2013 המאגר יהפוך רשמית למסחרי. "יתרת הגז בים תטיס משוריינת ברובה עבור חברת החשמל. אנחנו ספקנו את צרכי המשק אולם בהיעדר מוחלט של הגז הישראלי נתקשה לספק את כל צרכי המשק", אמר.

 

מנכ"ל חברת החשמל הנכנס, אלי גליקמן, באחת מההופעות הפומביות הראשונות שלו מאז כניסתו לתפקיד, אמר שאי אספקת הגז המצרי עד סוף השנה תגרום להוצאה חריגה של חברת החשמל בהיקף שעלול להגיע ל-4 מיליארד שקל. "ההשפעה תגיע לצרכן הישראלי, לתעשיינים, ובמקביל ליצואנים". לטענתו, תעריף החשמל יעלה בשיעור שינוע בין 15 ל-30 אחוז. לדבריו, החברה נערכת לתרחיש לפיו הגז ממצרים לא חוזר.

 

נוביק סיכם את הדיון ואישר שהמצרים הגישו תביעה להעלאת מחיר הגז, אולם הם נענו בשלילה.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x