$
בארץ

לא נגישים לעיוורים: כתבי אישום הוגשו נגד אגד וקווים

נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות הגישה את כתבי האישום הפליליים נגד חברות האוטובוסים לאחר שגילתה כי הן אינן מפעילות מערכת כריזה בתוך ומחוץ לאוטובוסים המורה על התחנות כנדרש בחוק

ליאור גוטמן 12:1329.05.11

נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים הגישה היום (א') כתבי אישום פליליים נגד חברות התחבורה הציבורית אגד וקווים בשל אי הנגשת אוטובוסים לאנשים לקויי ראיה. לדברי הנציבות, זו הפעם הראשונה בה מוגשים כתבי אישום פליליים בגין הפרת הוראות צו נגישות.

 

החברות

מואשמות בכך שלא הפעילו מערכת כריזה בתוך ומחוץ לאוטובוסים המורה על התחנות בהן עוצר הקו ולאן הוא מיועד להגיע בתחנה הבאה, זאת על אף שחברות התחבורה נדרשו לעשות כן הן על פי חוק. כתב האישום נגד אגד הוגש לבית המשפט השלום בחיפה וכתב האישום נגד קווים הוגש לבית המשפט השלום בתל אביב. נציבות שוויון זכויות שבמשרד המשפטים פועלת מכוח חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות והחוק מתיר לה סמכויות אכיפה וחקירה, לרבות הגשת כתב אישום בגין הפרת הוראות צו הנגישות, שמתוקפו הוגשו כתבי האישום האמורים.

 

לדברי משרד המשפטים, בישראל גרים מעל 24 אלף אזרחים אשר מחזיקים ברשותם תעודת עיוור. עבור אותם אזרחים, הכריזה באוטובוסים היא הדרך היחידה לדעת איזה אוטובוס הגיע לתחנה ומהן תחנות העצירה שבדרך.

 

החובה להתקין מערכת מסוג זה חלה מאז 2003, זאת בהתאם לדרישות תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות המסדירות את התאמות הנגישות בשירותי התחבורה הציבורית. בעקבות פיקוח שערכו מפקחים של נציבות השוויון הוצא לחברות צו נגישות וניתנה לנציגי החברות הזדמנות להשמיע את טענותיהם בנוגע לליקויים שנמצאו. משלא תוקנו הליקויים, הוחלט כאמור על הגשת כתב אישום.

 

"כריזה באוטובוסים מאפשרת לאנשים עם מוגבלות בראייה נסיעה עצמאית ומכובדת בתחבורה ציבורית, בלי תלות בזולת. גם אזרחים מכלל האוכלוסייה נהנים מהכריזה והגיע הזמן שנגישות לאנשים עם מוגבלות תהא עניין שבשגרה כמו בכל מדינה מתוקנת", אמר נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, אחיה קמארה.

 

דובר אגד רון רטנר, מסר בתגובה שהיועצים המשפטיים של אגד טרם קיבלו את כתב האישום ולכשהוא יתקבל הם יידרשו אליו. בנוגע לחריגה מההוראות, סיפר רטנר שהנהגים אמורים להכריז במערכת הפנימית על כל תחנה עבור לקויי הראייה. "הרוב המוחץ של הנהגים עושה את זה. בימים אלו מותקנת מערכת כריזה מודרנית בתוך הרכב ומחוצה לו בתחנות השונות. כשזו תוטמע הרי שבעיית ההתמצאות של בעלי המוגבליות תושלם", לשון התגובה.

 

את כתבי האישום הגישו עו"ד נעמי אוראל-סיון, תובעת מחוז חיפה והצפון, ועו"ד אינאס חג' יחיא, תובעת מחוז ת"א והמרכז - שתיהן מנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.

 

מחברת קווים נמסר בתגובה שהחברה והעומדים בראשה טרם קיבלו לידיהם עותק מכתב האישום ולמעשה הם למדו עליו רק מפרסומו בתקשורת. לגבי הטענות עצמן מסרה החברה: "לאחר התקנת תכנית ההנגשה ע"י משרד התחבורה האיצה  קווים את הליך ההנגשה. בסוגית מערכת הכריזה, חשוב לציין כי קווים רכשה מערכות כריזה מהמתקדמות ביותר עבור כל צי האוטובוסים העירוניים שבבעלותה, ועובדה זו הודגשה  בפני נציבות השוויון. מכיוון שמדובר בתהליך מורכב אשר יישומו לוקח מספר חודשים, לא היתה בידי קווים האפשרות לבצע את התהליך הנ"ל בבת אחת. לפיכך, בנסיבות אלו, דרישות נציבות השוויון, צריכות להתפרש גם על פי שורת ההיגיון ועל פי המצב בשטח ולא במנותק ממנו. קווים לא מתכחשת למחויבויותיה כלפי הציבור ובכלל זאת כלפי ציבור לקויי הראייה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x