$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": פישר שוקל צעדים נוספים נגד הספקולנטים בשוק המט"ח

הבנק מתכונן לפעול לאחר ששער הדולר ירד אתמול, שישה ימים לפני החלטת הריבית, לרמה הנמוכה ביותר מאוקטובר 2008. בין הצעדים הנשקלים: הגדלת חובת הנזילות בעסקאות החלף במט"ח של משקיעים זרים והגדלת הביטחונות מהבנקים הזרים

אמנון אטד 07:0123.03.11

בנק ישראל שוקל להפעיל צעדים מינהליים נוספים נגד הספקולנטים במט"ח, בנוסף לאלה שעליהם הוא הודיע בסוף ינואר. הצורך בנקיטת צעדים נוספים שיפעלו להחלשת שער החליפין של השקל התעורר לאחר שאתמול צנח שערו היציג של הדולר ב־0.8%, ל־3.524 שקל - הרמה הנמוכה ביותר מאז 7 באוקטובר 2008.

 

 


 

צניחת הדולר תופסת את בנק ישראל ברגע הכי פחות מתאים מבחינתו. בעוד שישה ימים יהיה על הנגיד פישר להחליט על גובה הריבית לחודש מרץ. נתונים שפרסם אתמול הבנק מראים שלראשונה זה שנים רבות חורגות גם האינפלציה הצפויה ל־12 החודשים הבאים המשתקפת מנתוני שוק ההון, וגם האינפלציה בפועל המחושבת שנה לאחור, במידה ניכרת מתחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%–3%).

 

 

נתונים אלה מחייבים את פישר לשוב ולהעלות בשבוע הבא את הריבית, בפעם השלישית ברציפות, לרמה של 2.75%. אולם הנגיד מודע היטב לבעייתיות הרבה הכרוכה במהלך כזה: העלאת ריבית נוספת בישראל, ללא ביצוע מהלך דומה בחו"ל, תגדיל עוד יותר את פערי הריביות בין השקל לבין הדולר והיורו, ותפעל להמשך התחזקות השקל - דבר שיפגע ביצואנים, ודרכם בכלל הפעילות במשק. הודעה על ביצוע צעדים מינהליים נוספים בתחום המט"ח עשויה להחליש את השקל, כפי שקרה עם הפעלת המהלכים הקודמים בסוף ינואר. בדרך זו יוכל פישר לשוב ולהעלות בשבוע הבא את הריבית ללא חשש.

 

הצעדים המינהליים הנוספים הנשקלים כעת בבנק ישראל הם הגדלת חובת הנזילות בעסקאות החלף (Swap) או המרה עתידית (Forward) במט"ח של משקיעים זרים, מעבר ל־10% שעליהם הוחלט לפני חודשיים, והגדלת הביטחונות הנדרשים מהבנקים הזרים הפעילים בישראל לצורך ביצוע עסקות החלף במט"ח. שני המהלכים מייקרים למעשה את עסקאות המט"ח עבור המשקיעים הזרים, והופכים אותן לפיכך לפחות כדאיות עבורם.

 

אם בנק ישראל יחליט בסופו של דבר לדחות את ביצוע הצעדים המינהליים הנוספים, ולא לבצע אותם כבר בימים הקרובים, ההערכה היא שהנגיד פישר ישאיר בשבוע הבא את הריבית ללא שינוי, ברמה של 2.5%. במקרה כזה יעדיף פישר להמתין חודש נוסף עם העלאות הריבית, כדי לבחון את ההשפעה של שתי ההעלאות הרצופות שהוא ביצע בחודשיים האחרונים על מחירי הדיור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x