$
דעות

הזמן לקבל החלטות

הדיון על הגז הטבעי מפספס את השאלות האסטרטגיות הגדולות העולות ממאגרי הגז הענקיים בים התיכון

עמוס ירון 08:0708.03.11

הסוגיות המדיניות במזרח התיכון, דוגמת ההתייחסות לאיראן, סוריה והפלסטינים, זוכות בישראל לדיונים הן ברמה האופרטיבית והן ברמה האסטרטגית. הממשלה, באמצעות השביעייה, ודאי דנה בנושאים אלה עשרות ואולי מאות פעמים, ובצדק. אולם קיימים לפתחנו תחומים נוספים שלהם השפעה אסטרטגית על ישראל,

והם אינם קשורים קשר ישיר לביטחון אלא לכלכלה. המדובר הוא בתגליות הגז האחרונות, תמר ולווייתן.

 

לדעת מומחים מדובר רק בקצה הקרחון וטוב שכך, ומשזה המצב נדרשת חשיבה אסטרטגית במקום דיון נפרד על כל קידוח. הוויכוח על ועדת ששינסקי ועל טענות שונות של העוסקים בנושא אינו מספיק.

 

ישנן כמה סוגיות אסטרטגיות עיקריות הדורשות מענה, ויפה שעה אחת קודם. יש לשאול ולענות כיצד יהיה בנוי משק האנרגיה העתידי בישראל, ומה יהיה חלקו של הגז הטבעי; האם מקימים תשתית ליצוא והיכן מציבים את מתקני ההנזלה (להפיכת הגז לנוזל); האם ישראל מעדיפה כשוק היצוא העיקרי את אירופה או את מדינות המזרח הרחוק; האם יבוצעו מהלכים לשימוש במתנול, המופק מגז טבעי, כתחליף לבנזין; האם תוקם תעשייה פטרוכימית מבוססת מתנול; מהי ההשפעה של מאגר הגז הענק באגן המזרחי של הים התיכון על מדינות האזור; מהן ההשלכות הביטחוניות של מפת האנרגיה החדשה; ומהן ההשלכות הסביבתיות של מפה זאת.

 

ישנן עוד שאלות רבות המחייבות דיון מעמיק וקבלת החלטות, וכל השתהות תסכל את מיצוי היתרונות הגלומים במאגרי הגז שנמצאו ושיימצאו. הדיון על "לקחת" סביב ועדת ששינסקי חשף דבקות במשימה ויכולת להשלימה במהירות ראויה לציון, וזו אינה ביקורת; ברוח זאת יש להקים צוות מומחים שיגבש בלוח זמנים קצר תשובות לשאלות שהועלו כאן ולשאלות נוספות.

 

נוסף על זאת, אך לא במקום, על הממשלה לסכם מיידית את לוח הזמנים להגעת הגז מתמר. אין סיבה שהוא לא יגיע כבר במהלך שנת 2012 במקום ב־2013. לנוכח היעדר האלטרנטיבות, מדובר בצורך לאומי ממדרגה עליונה.

 

הכותב הוא יו"ר קצא"א

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x