$
בארץ

יוג'ין קנדל: "אנחנו מחפשים רעיונות איך לשנות את הכלכלה הישראלית למבוססת גז"

ראש המועצה הלאומית לכלכלה הדגיש כי המדינה לא מעוניינת לקבוע באיזה דלקים חלופיים תשתמש התעשייה, אך הבהיר כי התלות בנפט בעייתית

רויטל חובל 16:3208.02.11

העולם המתפתח משתעבד לנפט ואנחנו צריכים להתמקד בזה. אמנם ייצור החשמל מתבסס ברובו על פחם, אבל ענף התחבורה תלוי כולו בנפט. אנחנו כמדינה לא רוצים לקבוע לתעשייה באיזה דלקים חלופיים היא תשתמש, אלא רוצים לעודד תוך השתתפות במימון ויצירת ודאות", כך אמר היום (ג') פרופ' יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה בכנס הרצליה.

 

 

קנדל מעריך כי בעשור הקרוב יצטרפו לכבישי העולם 600 מיליון מכוניות חדשות. "העיוות הוא שהיום מודדים מכוניות בכוחן ולא מתייחסים ליעילות צריכת הדלק. התוכנית הלאומית לצמצום התלות בנפט אושרה בשבוע שעבר בממשלה והיא אמורה להפוך לזרז של מתן הוודאות. יש הרבה מאוד התעניינות מצד גופים ומדינות בעולם. כולנו מתמודדים עם אותה בעיה, התלות בנפט, אנחנו פשוט מתמודדים בקול תרועה ואחרים עושים את זה עם קול ענות חלושה. לנו אין את מי להרגיז", הוסיף קנדל.

 

קנדל הדגיש כי ככלל, המדינה מעדיפה שלא להתערב בסוגי תחליפי הנפט, אלא מעדיפה לתת לשוק לקבוע זאת. "בתור ממשלה אנחנו לא אומרים מה הפתרון לתלות בנפט", מדגיש קנדל. "אנחנו לא רוצים לכוון את התעשייה, אנחנו רוצים שהמדענים יביאו לנו פתרונות".

 

הדיון בין הדוברים עבר במהירות לנושא השימוש בגז טבעי אל מול הנפט. בעניין זה אמר קנדל כי בעקבות תגליות הגז שהתגלו בים התיכון, "אנחנו מחפשים רעיונות לשנות את הכלכלה הישראלית והתעשייה כמבוססת יותר ויותר על גז".

 

מנהל מכון המחקר IAGS בוושינגטון, ד"ר גל לופט, התייחס לשאלה האם ישראל היא מעצמת גז טבעי. "מה נעשה עם כל הלווייתנים? מדברים על זה שהולכים לייצא, אבל זה לא כל כך פשוט. בשביל לייצא את הגז צריך צנרת. מדובר בהשקעה של מיליארדי דולרים ופרויקטים הנדסיים שהדעת לא מבינה בכלל. ייצוא גז מישראל נראה כמו אחד הפרויקטים המסובכים יותר שאני מכיר. אני לא בטוח שישראל יכולה להתחרות מול מעצמות הגז כספקית גז לאירופה"

 

לופט הציע לפתח בארץ תעשייה כימית בעיקר באמצעות ייצור כימיקלים כמו מתאנול מגז טבעי. לדבריו, סין נחשבת לצרכנית של מתאנול ומשוועת לדלק מהסוג הזה. "אסור להניח שמחירי הנפט יהיו גבוהים ומחירי הגז נמוכים", הזהיר לופט. "כל פעם שמחירי הנפט עולים, יש מיתון ואז העדיפויות משתנות. אסור שהטכנולוגיה או המוצר יהיו מותאמים לרמת מחירים מסוימת, כי ההפתעות מאוד גדולות פה בכלכלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x