$
מוסף 23.12.10

ההצלחה מחכה בצד השני של הראש

דניאל פינק, כותב רב המכר "ראש אחר", טוען שהמערב ישמר את יתרונו הכלכלי רק אם יזנח את החשיבה הרציונלית לטובת פיתוח האינטואיציה והחשיבה הרגשית

אסף אביר 10:4123.12.10

בקרב רבי־המכר שמקשרים בין מדעי המוח והכלכלה בולט בשנים האחרונות "ראש אחר" של כתב "הניו יורק טיימס" ו"Wired" דניאל פינק. הספר, שהתפרסם בשנה שעברה (הוצאת מטר), קורא לשינוי באופן שבו אנו מפעילים את המוח וטוען שהאמפתיה והחשיבה האינטואיטיבית יהיו התכונות החשובות בכלכלת העתיד.

 

פינק הוא העיתונאי הראשון שכתב על המעבר מנאמנות למקום העבודה לניהול קריירה אישי, נבואה השגשימה את עצמה במדויק בעשור וחצי האחרונים. בספרו "ראש אחר" חזה שתפוצת האינטרנט ועליית המזרח יבטלו בקרוב את היתרון היחסי של המערב במקצועות הידע. בקרוב יצוצו בסין והודו עורכי דין, רופאים ומנהלי כספים שרמתם לא תיפול מזו של מקביליהם במערב. עלותם הנמוכה, הוא כותב, תגרור מיקור חוץ של מקצועות הידע. התוצאה תהיה דומה לזו של העברת מפעלי הייצור למזרח.

 

פינק כותב שכדי להמשיך להוביל בכלכלה החדשה על המערב לעבור מ"עידן הידע" ל"עידן הרעיונות" - מהתמקצעות בענפים שגם סיני משכיל יכול ללמוד וליישם להתמקצעות בחדשנות עצמה, ביצירת שווקים וביצירת משמעות עבור בני תרבות המערב. לשם כך נחוץ שינוי באופן המחשבה עצמו: במקום להשקיע בפיתוח החשיבה הרציונלית הוא מציע לפתח את "המוח הימני" - האזורים שאחראים על אינטואיציה, אסתטיקה, יצירתיות וראיית התמונה הכוללת, ולהפוך אותם לכלי החשיבה העיקרי בעבודה.

 

"עד לאחרונה מי שניצח בעסקים היה זה שהצליח לשווק מברשת ניקוי אסלות ב־5 דולר", אומר פינק בראיון ל"מוסף כלכליסט". "אבל זה השתנה. בגלל השפע שיש כיום אנשים כבר לא מחפשים מברשת ב־5 דולר, אבל רוצים לשלם 6 דולר על מברשת שעיצב פיליפ סטארק. אנחנו מתחילים לדרוש יותר עיצוב, משמעות ותגמול רגשי עבור תשומת הלב שלנו. האייפוד לא היה נגן ה־MP3 הראשון וגם לא המתקדם ביותר, אבל אנשים קנו דווקא אותו, בגלל העיצוב ובגלל הסיפור שסביבו. אלה הגורמים החשובים בעידן הרעיונות. החלוקה שאני עושה בספר למוח שמאלי־ליניארי ומוח ימני־אינטואיטיבי היא לא מדעית, וצריך להתייחס אליה כאל מטאפורה לשתי דרכי החשיבה, הליניארית שמתיישנת, ולעומתה צורת החשיבה שנהפכת ליותר חשובה ומשפיעה".

 

"עידן הרעיונות" כבר החל או עומד להתחיל? יש תאריך למעבר בין כלכלת העבר והעתיד?

"זה לא נפילת חומת ברלין. זה תהליך, ואנחנו בשלביו הראשונים. בין תקופות כלכליות יש חפיפה. באמריקה עדיין יש חקלאים, וגם בעתיד יהיו באמריקה ברוקרים ומהנדסים. אבל אופי עבודתם ישתנה. את פעולות המסחר והשרטוטים יעשו מחשבים או עובדים מעבר לים, והעובדים החדשים יעסקו בבעיות גדולות ויצירתיות יותר. רוב המאמץ שלהם לא יתרכז בקדמת המצח אלא בירכתי המוח".

 

ההשתלבות בעידן הרעיונות, כותב פינק, דורשת פיתוח של שש יכולות מסוימות שמקושרות עם האזורים הרגשיים והאינטואיטיביים במוח: אמפתיה, כישרון עיצוב, כישרון לספר סיפורים, היכולת לחבר בין תחומים שונים, היכולת להפוך דברים למשחק והיכולת להעניק משמעות.

 

בספר אתה גם רומז שמערכת החינוך במערב מזניחה את היכולות האלה וצריכה להשתנות ולהתחיל לפתח אותן במקום את החשיבה הליניארית. איך מערכת חינוך כזאת תיראה?

"כבר עכשיו אפשר לראות אותה. בתוכנית ה־MBA של אוניברסיטת וורטון בטורונטו יש שינויים דרמטיים, ויוצרים שם קורסים שמשלבים שיווק וטכנולוגיה, ועוד צירופים שלפני עשור לא היו קיימים. בתיכונים זה צריך לבוא בדמות יותר לימודי אמנות, ופיתוח גישה לימודית הוליסטית, שרואה הכל כתחום אחד. התמקצעות בתחום ספציפי היא הכנה לעבר. התבוננות רחבה היא הכנה לעתיד".

 

וששת "כישורי המוח הימני" שאתה מפרט - איך נראה היישום שלהם בעולם העבודה?

"קח למשל את פרוקטר אנד גמבל, שנותנים הכשרות בעיצוב לכל עובדי הייצור שלהם. יש חברה בשם USAA שתמיד היתה אחת מחברות הביטוח המובילות בשביעות רצון לקוחות. הסיבה להצלחה שלהם היא שתוכנית ההכשרה שלהם מבוססת על פיתוח יכולות האמפתיה. ואני חושב שאפל הם הסמל של חברות עידן הרעיונות. המוצרים שלהם הם ניצחון העיצוב והחדשנות. והם גם גורמים לתוצאות שעליהן אני מדבר: האייפון והאייפד הצמיחו תעשייה שלמה של אפליקציות, שהרבה אנשים מתפרנסים ממנה כיום. כך הכלכלה משתנה, וזו התשובה שלי למי שחוששים שבאמריקה לא יכולה לצמוח כלכלה שמתאימה לעידן הרעיונות. כל הזמן נעלמים מקצועות ישנים ונוצרים חדשים. פעם חשבו שרמזורים יביאו לפיטורים המוניים של שוטרים ושמחשבים יביאו לפיטורים המוניים של עובדי משרדים. לפני 50 שנה כמעט לא היו מתכנתים. היום עדיין אין הרבה ביוטכנולוגים. אנחנו בשינוי תמידי, ואני רק מנסה לתאר את הכיוון שלו".

 

ומה יקרה בכלכלות כגון ישראל, שאינה מובילה כמו אמריקה ואינה זולה כמו סין?

"ישראל היא דוגמה מצוינת. יש אצלכם תעשיית סטארט־אפים שעוסקת רק בחדשנות, עבודת מוח ימני מובהקת. אתם לא מתחרים על המחיר הנמוך ביותר, לא מאוימים על ידי סין או על ידי מחשבים, ובשונה מנפט, המשאב שלכם לא מתכלה".

 

אפרופו איום מסין - מתישהו המזרח ידביק את הפער גם בחדשנות.

"לא כל כך מהר. בהודו אין שוקי הון חזקים שיכולים לממן שינוי וקידמה, ובסין הגישה לסיכונים הפוכה מהגישה האמריקאית. מי שנכשל בעמק הסיליקון יכול להקים בקלות חברה חדשה. בסין זה לא קורה".

 

וכשזה כן יקרה?

"זה לא בהכרח יהיה רע. כלכלה אינה משחק סכום אפס. אם בעתיד העולם יתפתח עד כדי כך שאמריקה תיהפך לכלכלה השלישית בגודלה, כנראה המצב של כולנו יהיה הרבה יותר טוב".

 

ההמלצות של דניאל פינק לשיפור יכולות "המוח הימני"

עיצוב

נהלו "יומן עיצוב" ובקרו בו עיצובים שאתם רואים סביבכם

קראו את המניפסט של המעצב כארים ראשיד בכתובת: http://bit.ly/fILrnR

סיפור

כתבו מדי יום סיפור בן 50 מילים

קראו את הספר "סיפור" מאת רוברט מקי

סימפוניה

קנו מגזין מקצועי שאינכם מכירים ונסו למצוא בו תובנות שימושיות לחייכם

האזינו לביצועים שונים של היצירה "1812" של צ'ייקובסקי והשוו ביניהם

אמפתיה

עברו את מבחן האמפתיה EQ של סיימון ברון־כהן בכתובת: http://bit.ly/i68fiU

צותתו לשיחות של זרים ונסו להזדהות איתם ולדמיין את עולמם

משחק

התמקצעו בתחום משחקי המחשב בעזרת האתרים gamespot.com ו־newsgaming.com

שחקו במשחק הסלולרי לאימון המוח הימני Right Brain Paradise

בטל שלח
    לכל התגובות
    x