$
בארץ

הסכם השכר במגזר הציבורי: הגולשים שואלים - "כלכליסט" עונה

איך יושפע שכרם של עובדי המגזר הפרטי? האם משרתי הקבע, שוטרים וסוהרים יהנו מהתוספת? ומה עם סטודנטים עובדי מדינה? קבלו שאלות נבחרות של גולשי "כלכליסט"

מיקי פלד 09:2107.11.10
ההסכם שנחתם בשבוע שעבר בין ההסתדרות לאוצר על תוספת שכר לעובדי המגזר הציבורי לא מפסיק לעורר שאלות. במהלך הימים האחרונים עלו שאלות נוספות על-ידי גולשי אתר "כלכליסט", אותן ריכזנו כאן יחד עם התשובות.

 

האם משרתי הקבע, שוטרים וסוהרים יקבלו את התוספת?

תשובה: למרות

שההסכם עצמו לא חל על משרתי הקבע בצה"ל, המשטרה והשב"ס, הם יקבלו את תוספת השכר משום ששכרם צמוד לזה של עובדי המגזר הציבורי.

 

עם זאת, הסיפור לא נגמר כאן. ישנה אפשרות שהמועסקים בשירותי הבטחון יקבלו תוספת נמוכה יותר של 4.465% בלבד, במקום 6.25%. זאת, משום ש-1.785% מהתוספת שניתנה לעובדי המגזר הציבורי מוגדרת כפיצוי על המעבר של גמלת הפנסיה החודשית של גימלאי המגזר להצמדה למדד המחירים לצרכן במקום לשכר העובדים הפעילים. גימלאי מערכת הביטחון, יחד עם אלו של בנק ישראל, לא הסכימו למעבר עד כה ולכן העובדים הפעילים לא יקבלו את החלק הזה של התוספת. עוד לא הוחלט מתי יורידו את החלק הזה מהתוספת והנושא צפוי להיסגר השבוע בין האוצר להסתדרות. באוצר רואים בכך מעין "מקל" לגימלאי מערכת הביטחון, בצידו יש "גזר" – בכל רגע יכולים הגימלאים להחליט על מעבר להצמדת הגמלאה החודשית למדד ולקבל את התוספת המלאה.

 

מה עם סטודנטים עובדי מדינה?

תשובה: עובדים המועסקים בחוזה סטודנטים במגזר הציבורי מקבלים את השכר שלהם לפי תעריף שעתי. ההסכם למעשה מעדכן את התעריף הזה ב-6.25% ולכן הם יקבלו את התוספת במלואה. כמו כן, הם זכאים גם למענק בסך 2,000 שקל שעובדי המגזר הציבורי יקבלו במשכורת נובמבר. עם זאת, נבדקת האפשרות שהמענק יינתן להם בינואר, על-מנת לא להגדיל את הכנסותיהם ב-2010 ולפגוע בהנחה שהם מקבלים בארנונה.

 

האם אין סיכוי לתוספת דיפרנציאלית במגזר הציבורי?

תשובה: הזירה עכשיו עוברת לוועדים. כל אחד מהם יישב מול משרד האוצר לקביעת אופן חלוקת התוספת. למרות הציפיות, יו"ר ההסתדרות עופר עיני לא הסכים לחלוקה דיפרנציאלית בהסכם הנוכחי עם האוצר ולא הסכים גם לצאת בקריאה לוועדים להחליט על חלוקת התוספת כך שאלו המשתכרים שכר נמוך יקבלו יותר מאלו שמשתכרים שכר גבוה. באוצר אומרים שהם ילחצו עכשיו על הוועדים להסכים לכך. ברשויות המקומיות כבר עשו חלוקה שכזו בהסכם שעבר, אולי עוד ועדים יצטרפו הפעם.

 

מדוע הוחרגו מההסכם העובדים הסוציאליים, פרקליטי המדינה ושירות החוץ?

תשובה: ארגונים אלו החלו לנהל משא-ומתן מול האוצר על תוספות שכר באופן נפרד מההסתדרות, שכן התוספות שהם דורשים גדולות הרבה יותר מזו שהשיגה ההסתדרות. המשא-ומתן בין הצדדים הוקפא בשבועות האחרונים ובקרוב הארגונים והאוצר יחזרו לשולחן הדיונים. התוספת שניתנה לכלל המגזר הציבורי, ושגם עובדים אלו זכאים לה, תילקח בחשבון כאשר יסכמו על תוספת השכר הייחודית שלהם.

 

איך יושפע שכרם של עובדי המגזר הפרטי?

תשובה: התשובה הראשונה היא שהוא לא יושפע, לפחות לא מיידית. המגזר הפרטי, גם במקומות בהם יש ועד עובדים, אינו חלק מההסכם. עם זאת, התשובה השנייה היא שבטווח הארוך תהיה השפעה, שכן יש מתאם מסויים בין השכר במגזר הציבורי לזה של המגזר הפרטי. התוספת תביא לעלייה בשכר הממוצע במשק, שהמגזר הציבורי בו הוא אמנם רק כ-13%, אולם השפעתם הכלכלית של עובדיו היא משמעותית. עלייה בשכר הממוצע במשק תגדיל את הדרישות של העובדים להעלאת שכר מהמעסיקים הפרטיים. כמובן שבמגזר הפרטי יעשו זאת בעיקר עובדים שהמעסיקים רוצים ביקרם או אלו המאוגדים בוועד חזק מספיק, אך העלאות אלו צפויות להשפיע בתורן על כלל המגזר הפרטי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x