$
משפט

מהומה רבה על לא דבר: תיקון מיסוי המלגות לא ישפיע על מרבית הסטודנטים

המס החדש תקף רק במקרים בהם משלם המלגה אינו המוסד האקדמי או המחקרי, ונוגע בעיקר לסטודנטים הנשלחים על ידי מקום עבודתם ללימודים ומקבלים מלגות במקום משכורות

הדר קנה 14:0202.11.10
תיקון המס החדש הנוגע למיסוי המלגות לא ישפיע על רוב הסטודנטים מקבלי המלגות. למיסוי החדש אין השפעה על מלגות הצטיינות, מלגות הניתנות בשל מצב סוציו אקונומי נמוך, הישגים אקדמיים ומילגות הניתנות בגין ביצוע פעילות התנדבותית (כגון חונכות ילדים ממשפחות קשיי יום, עזרה לקשישים וכד').

 

אמש הוציא ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה) מכתב ובו טען כי משרד האוצר הכניס סעיף בחוק ההסדרים לפיו הוחלט להטיל מס בשיעור 25% על רובן המכריע של המלגות הניתנות לסטודנטים. המכתב עורר סערה גדולה בקרב הסטודנטים וחברי הכנסת, אך התברר כי היקפי הטלת המס נמוכים בהרבה מכפי שפורסם.

 

המס החדש יהיה תקף רק במקרים בהם משלם המלגה אינו המוסד האקדמי או המחקרי. המשמעות היא שמלגות החייבות במס יהיו כאלה הניתנות על ידי חברה המעסיקה אדם, שולחת אותו ללימודים ומשלמת לו שכר באמצעות מלגה במקום משכורות. מקרים אלו שכיחים בעיקר בחברות ההייטק. ברשות המסים סבורים כי מלגות הניתנות בצורה כזו מהוות: "שימוש לרעה בפטור שניתן" והתיקון לחוק נועד למנוע את התרחבות התופעה.

 

ברשות המסים מחלקים את המלגות הניתנות לשלוש קבוצות: מלגות הצטיינות או מצב סציו- אקונומי נמוך, מלגות בגין מתן שירות (שירותי הוראה, תרגול, בדיקת מבחנים וכד') ומלגת קיום (הניתנת בעיקר בתארים השני והשלישי) לחוקרים לשם כלכלתם בעת ביצוע המחקר.

 

במרץ 2010 הוחלט כי במהלך הלימודים סטודנטים יהיו זכאים לפטור ממס על מלגות ללא הגבלת סכום, וכי מלגה שניתנה לחוקר במהלך לימודיו במכון מחקר תהיה פטורה ממס עד לסך של 90 אלף  שקל לשנה.

 

בחוק ההסדרים הוכנס תיקון חדש שהבהיר כי על מנת לקבל פטור, משלם המלגה צריך להיות המוסד האקדמי או המחקרי על מנת למנוע שימוש לרעה בפטור. מכאן כאמור נוצר כדור השלג שגרר תגובות מכלל הסטודנטים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x