$
בארץ

הפלונטר של נתניהו: פחד ותיעוב בוועדת הכלכלה

האם יו"ר ועדת הכלכלה אופיר אקוניס נדבק לכיסאו או שמישהו מדביק אותו משיקולים זרים ומוזרים? התשובה היא: גם וגם. ובינתיים, בנימין נתניהו מנסה בכל דרך לפתות את ח"כ כרמל שאמה לוותר על התפקיד

רויטל חובל 07:0528.10.10

ליל יום שני השבוע, שעה לפני חצות, חברי הכנסת מפהקים במליאת הכנסת שעה קלה לפני אישור תקציב המדינה בקריאה ראשונה, ראש הממשלה בנימין נתניהו וח"כ כרמל שאמה (ליכוד), המיועד לתפקיד יו"ר ועדת כלכלה, מתגנבים לשיחה בארבע עיניים בלשכתו של נתניהו. ב־110 הדקות הבאות נתניהו יזיע, ירגיע, ישכנע, או לפחות ינסה, יבטיח שיהיה בסדר ובסוף ישלוף עוד הצעה מהמותן. אחרי שהציע לשאמה בשבועות האחרונים את תפקיד סגן שר התקשורת, סגן שר המשפטים, סגן שר לפתרונות נדל"ן, השר הממונה על רשות השידור וסגן שר הבינוי והשיכון, הפעם שלף שפן חדש: סגן שר האחראי על הקמת גדר ההפרדה וגירוש המסתננים. לשאמה נדרשו עשר דקות כדי לנמק את סירובו. משם ניגשו השניים להצביע בעד התקציב.

 

מה קרה להסכם?

 

ח"כ אופיר אקוניס. "הוא לא ביקש להישאר בתפקיד" ח"כ אופיר אקוניס. "הוא לא ביקש להישאר בתפקיד" צילום: טל שחר

נתניהו במצוקה. המאבק סביב זהות יו"ר ועדת הכלכלה הבא הוא פלונטר שלא ברור לו איך נכנס אליו. בעיקרון, על פי ההסכם שנקבע לאחר הקמת הממשלה, אקוניס היה אמור לשמש בתפקיד במשך כשנה וחצי עד תחילת חודש נובמבר הנמצא בפתח. אז היה אמור להחליף אותו ח"כ שאמה.

 

פתרונות הקסם שנתניהו יכול לשלוף כעת כמעט אזלו, אבל הוא עדיין עיקש בדעתו: אקוניס יישאר בתפקיד. לעת עתה, שאמה סירב לכל תפקיד שנתניהו הציע לו. אם ייכנע לנתניהו, אומרים מקורביו, הדבר עלול לעלות לו בפגיעה במעמד הפוליטי שלו בליכוד, וגרוע מזה, הוא ייתפס בקרב הציבור כמי שניתן לקנות אותו בג'וב. "לשאמה יש זיקה עמוקה לכלכלה, יש לו מה לתרום בתחום. אין לו רקע בהקמת גדר ונושאי ביטחון", אומרים מקורביו.

 

הביקורת הקטלנית על כהונתו של אקוניס בראשות ועדת הכלכלה חוצה מפלגות. אבל על דבר אחד יש הסכמה רחבה: הוא פיון במשחק של ראש הממשלה. בעוד שאקוניס נחשב לעושה דברו של נתניהו, שאמה נתפס כדעתן ולכן בעייתי יותר לנתניהו. לוועדת הכלכלה במושב הקרוב צפויות הכרעות דרמטיות בנושאים רבים, בהם הריכוזיות במשק, הרפורמה ברשות השידור וסוגיית תמלוגי הגז. נתניהו ירצה שקט בגזרה הזו, שקט שאקוניס יכול לספק לו בוודאות. ושאמה? לא בטוח.

 

במקביל, במערכת הפוליטית מספרים שדעתו של נתניהו אינה נוחה מההתנהלות הציבורית של שר האוצר יובל שטייניץ סביב דיוני ועדת ששינסקי בנושא תמלוגי הגז. שאמה קרוב יותר לדעתו של שטייניץ בנושא זה, בעוד שאקוניס ונתניהו נמצאים בצד השני של המתרס. אתמול הגיעה הצעה נוספת מרה"מ לידיו של שאמה. "תתחייב שאופיר ינהל נושא אחד ספציפי, והתפקיד שלך", לשון ההצעה. השליח סירב לומר באיזה נושא מדובר ורק ציין שלא מדובר בנושא תמלוגי הגז.

 

ההתעקשות של נתניהו להשאיר את אקוניס בתפקידו מעלה בכנסת תהיות רבות. אקוניס מצדו מיתמם ומפנה את האצבע המאשימה לנתניהו. "ראש הממשלה החליט, הוא קבע, אני מכבד את בקשתו", אומר אקוניס. על פניו נדמה שברור שאקוניס עדיף לנתניהו, אולם שאמה כבר הוכיח את נאמנותו לראש הממשלה כשהוביל בוועדת המשנה של ועדת הכלכלה את דיוני הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל - פרויקט הדגל של נתניהו - שזכתה במקור להתנגדויות רבות אבל לבסוף אושרה בכנסת.

לנתניהו אין סיבה אמיתית לא לתת לשאמה את התפקיד, אומרים כמה מחברי סיעת הליכוד, "קשה להתעלם מזה שיש פה משהו מסריח", אומר אחד מהם. "מה מניע אותו לעשות מהלך כזה עקום? לדעתי, יש שם דברים מאחורי הקלעים".

 

מאיר שטרית. נתניהו מעדיף מישהו קרוב מאיר שטרית. נתניהו מעדיף מישהו קרוב צילום: עטא עוויסאת

חלק מהגורמים במערכת הפוליטית שאיתם שוחחנו מספרים דווקא שלא אקוניס הוא שמסרב להתפנות, אלא שנתניהו הוא שביקש ממנו להישאר בתפקידו. "אני לא מאמין שאקוניס מסרב לפנות את מקומו על דעת עצמו", אומר ל"כלכליסט" יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, שאקוניס הוא גם אחד מסגניו. "אקוניס לא יכול היה לאחוז בתפקיד אם לא היה תומך בו מי שמנהיג את הליכוד. ראש הליכוד חושב שיותר טוב להשאיר את המערכת כפי שהיא. הסכמה צריך לכבד ואם יש סיבה שלא לכבד הסכמים, זה צריך להיות במצב של הסכמה. אם יש דבר שהשתנה, ראש הליכוד צריך להכריע".

 

לדברי גורמים במערכת הפוליטית, ישנם שני אנשים מרכזיים שמשפעים על נתניהו בנושא. האחת היא רעייתו שרה, שלדברי הגורמים זוכרת לאקוניס חסד נעורים עוד מהתקופה שהיה מלווה את המשפחה מקרוב בתור דוברו של נתניהו. השני הוא היועץ האסטרטגי שעיה סגל, המקורב לאקוניס ולמשפחת נתניהו. שר בכיר בליכוד מספר שסגל נוהג מדי פעם לערוך אירועים משפחתיים בביתו בחוג מצומצם של 50 מוזמנים. "אקוניס הוא בין הפוליטיקאים הבודדים שנצפו שם", הוא מספר.

 

אקוניס היה בעבר דובר הליכוד, דובר שר המשפטים מאיר שטרית, וב־2004 חזר והיה יועץ התקשורת של נתניהו בלשכת שר האוצר. אנשי משרד האוצר מאותה תקופה מספרים היום ש"אקוניס העריץ את נתניהו. הוא תמיד ראה את עצמו כחבר כנסת והתחיל לעבוד על זה כבר מזמן. הוא דברר אותו בנאמנות, ונאמנות זה דבר שמקבל נקודות בבית משפחת נתניהו".

 

את הסאגה סביב התפקיד מסביר מי שאקוניס היה צמוד אליו, מאיר שטרית: "אקוניס קרוב לנתניהו יותר ואני מניח שהוא מעדיף מישהו שקרוב אליו. אין ספק שצריך לכבד הסכמים. אין חוכמות".

 

"סגן שר שלא יעשה כלום"

 

לעומת ריבלין, יש בליכוד מי שמגדירים - אך לא בפומבי כמובן - את התעקשותו של אקוניס להישאר בתפקידו כ"חזירות" ו"ילדותיות". את ההצעה של נתניהו לשאמה לכהן כסגן שר מכנים בליכוד "עוד תפקיד מנופח, עוד סגן שר שלא יעשה כלום".

 

לא מעט מחברי הכנסת של הליכוד היו מעדיפים לראות את הרוטציה מתבצעת. הם מעריכים את שאמה, סולדים מאי־כיבוד הסכמים. כאלה הם השרים שטייניץ, גלעד ארדן, משה כחלון וישראל כץ. "כל דבר צריך להיעשות בהסכמות והסכמים צריך לכבד. אני לא רואה אפשרות לא לכבד את ההסכם", אומר כחלון ל"כלכליסט", שבעצמו פינה בקדנציה הקודמת את הכיסא לגלעד ארדן לתפקיד יו"ר ועדת כלכלה על פי הסכם רוטציה דומה.

 

משה כחלון. "צריך לכבד את ההסכם" משה כחלון. "צריך לכבד את ההסכם" צילום: אוראל כהן

 

"מה שמעניין את אקוניס היום ומה שעניין אותו תמיד זה איך הוא מופיע בתקשורת. הוא שטחי, הוא לא לומד לעומק ויש דברים שלא מעניינים אותו בכלל, הוא גם מעדיף לא להתעמת עם בעלי הון", אומר אחד ממכריו. אחד הסיפורים שממחיש את הטענות הוא הסיפור הבא: לאחד מדיוני ועדת הכלכלה ברפורמת הדגל של משרד התחבורה לפתיחת שוק הרכב ליבוא מקביל, התייצבו כל האנשים החזקים של הענף שהתנגדו לרפורמה. בשלב מסוים אקוניס ביקש משאמה להחליף אותו לחמש דקות. אקוניס לא חזר למשך שעתיים ויותר. תופעה דומה חזרה על עצמה בדיונים מכריעים בנושאים אחרים.

 

הדיונים בשני עניינים מורכבים אחרים שנידונים בוועדת הכלכלה בימים אלה אינם מנוהלים על ידי אקוניס: התיקון לחוק הפיקדון (מיחזור הבקבוקים הגדולים) וחוק האריזות. דיונים אלה מנוהלים בידי הח"כים שאמה וישראל חסון. כאמור, גם את דיוני הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל ניהל שאמה.

 

ההערכה בכנסת היא שנקודת המפנה במשולש אקוניס־נתניהו־שאמה היא הדיון בוועדת הכלכלה שאירע בתחילת החודש. אקוניס תמך באופן די ברור בעמדת טייקוני הגז וטען בתוקף כי "הסכמים צריך לכבד". הדיון נערך בוועדה במהלך הפגרה. שטייניץ ביקש מאקוניס לחכות עד שוועדת ששינסקי תכריע בעניין תמלוגי הגז. נציגי הממשלה היו מנועים מלדבר בדיון כיוון שהוועדה עדיין לא גיבשה אפילו את דו"ח הביניים שלה. בסופו של דבר קראה ועדת הכלכלה לוועדת ששינסקי לא לפגוע בגז הישראלי.

 

קרב תרנגולים

 

כמו אקוניס, גם שעיה סגל שאב את כוחו מקרבתו לנתניהו. כשהיה נתניהו שר אוצר נהג להסתובב במסדרונות האוצר. סגל נתן לנתניהו שירותי ייעוץ בחינם, ותלונה בנושא הועברה ב־2004 למבקר המדינה. בתשובה שיגר נתניהו מכתב לנציב שירות המדינה שמואל הולנדר, ובו טען כי לא יעסיק את את סגל בלשכתו. מאז הוא משמש כיועץ פרטי לבני הזוג נתניהו. אחד מלקוחותיו הוותיקים הוא יצחק תשובה, שעם השנים דילל את חלקו של סגל בייעוץ לקבוצה והיום הוא היועץ הרשמי של אלעד גרופ הפועלת בחו"ל. אולם, כל הגורמים שאיתם שוחחנו הסכימו שקשריו של סגל עם ראש הממשלה ידועים.

 

מאז החל המאבק בין אקוניס לשאמה מנהלים השניים קרב תרנגולים. כל אחד מאשים את השני בפופוליזם. "אחד הדברים המטרידים אותי זה שאילן בן־דב (בעל השליטה בחברת הסלולר פרטנר - ר"ח) ישב איתי לפני חצי שנה, טרם הדיון שנערך בוועדת הכלכלה בנושא הורדת דמי הקישוריות. כבר אז הוא אמר לי שאני לא אקבל את תפקיד יו"ר הוועדה ושלא תהיה רוטציה. חשבתי שהוא הוזה. היום מסתבר שהוא צדק. זה מטריד בעיניי. איך זה שאילן בן־דב יודע להגיד לי מה שאני אפילו לא יודע", אומר שאמה. סגל הוא אחד היועצים ששכרה פרטנר במאבקה נגד הפחתת דמי הקישוריות.

 

כרמל שאמה. מסרב בינתיים לכל תפקיד שנתניהו מציע כרמל שאמה. מסרב בינתיים לכל תפקיד שנתניהו מציע צילום: עמית שאבי

 

בשאלה האם אקוניס ימשיך לשבת על כס יו"ר הוועדה צפויה כנראה להכריע סיעת הליכוד ביום שני הקרוב. אם תהיה הצבעה חשאית, שאמה סבור שהוא צפוי לנצח. אם נתניהו יחליט להכריע ללא הצבעה, שאמה צפוי להפסיד. "אני מוכן לוותר על התפקיד אם מישהו יסביר לי שאחר יכול לתרום יותר ממני. אין הסבר, וזו הסיבה העיקרית שאני לא מוכן לוותר", אומר שאמה.

 

שי חייק, יועץ התקשורת של אקוניס מסר: "יו"ר ועדת הכלכלה מסרב להיגרר ולהגיב לטיעוניו הרדודים של שאמה. כל מי שעיניו בראשו ראה את פעילותו הנמרצת של ח"כ אקוניס למען ציבור הצרכנים בישראל תוך עמידה איתנה בכל הלחצים. ח"כ אקוניס ימלא כל תפקיד שיטילו עליו ראש הממשלה וסיעת הליכוד".

 

ממשרד רה"מ נמסר: "איוש תפקיד יו"ר ועדת הכלכלה הנו שיקול פנימי של סיעת הליכוד בכנסת ואינו קשור לאף אחת מהסיבות המוזכרות בכתבה. רעיית ראש הממשלה אינה עוסקת במינויים כלשהם. אזכור שמה בנושא זה על ידי גורמים אנונימיים אינו הוגן ומופרך. שעיה סגל משמש כיועץ למשפחת נתניהו בענייניה הפרטיים בלבד ואין לו שום השפעה על עמדות ראש הממשלה בשום נושא שקשור בתפקידו. צר לנו שבחרתם לפרסם טענות שווא המיוחסות לגורמים אנונימיים שכל רצונם הוא להשמיץ את ראש הממשלה ורעייתו".

 

שעיה סגל מסר, כי "אקוניס ואני אכן נמצאים ביחסים טובים, כפי שאני נמצא ביחסים טובים עם עוד שרים וחברי כנסת רבים, מעצם עבודתי כיועץ אסטרטגי מזה שנים ארוכות. אינני פועל בנושא מינוי כזה או אחר בכנסת וכידוע דבר זה נמצא אך ורק בסמכותם של ראש הממשלה וסיעת הליכוד".

 

מאילן בן־דב טרם התקבלה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x