$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - השותפות בתמר: המדינה רוצה נקודה צפונית לגז? שתשלם

עלות חיבור צפונית למאגר הגז נאמדת ב־1.5 מיליארד דולר. המדינה ביקשה מהשותפות לא להסתפק רק בנקודת חיבור דרומית

ליאור גוטמן 06:5927.09.10

השותפות במאגר הגז תמר אינן מתכוונות לשלם מכיסן על חיבור צפוני למאגר הגז, כך אמרו אתמול (א') ל"כלכליסט" השותפות. זאת לאחר שהמדינה חזרה על בקשתה להקים נקודת קליטה צפונית כדי להפחית את הלחץ על הנקודות שקיימות בדרום. לדבריהן, אם המדינה מעוניינת בנקודת חיבור צפונית, עליה

לשלם זאת מכיסה. השותפות מעריכות כי עלות חיבור נקודת קליטה צפונית יבשתית למאגר הגז נאמדת ב־1.5 מיליארד דולר (כ־5.5 מיליארד שקל).

 

בתוך כך הצהירו אתמול השותפות כי עלות החיבור לנקודת הקליטה הדרומית באשדוד נאמדת ב־3 מיליארד דולר, והיא כוללת חמישה קידוחים תת־קרקעיים, חיבור זוג צינורות בקוטר 16 אינץ' לאסדה ימית חדשה באזור אשדוד וחיבור נוסף לים בצינור שקוטרו כ־30 אינץ'.

 

לעומת זאת, הקמת נקודה צפונית אינה דורשת קידוחים נוספים בקרקעית או הבאת אסדה נוספת, ולמעשה כל שנדרש הוא צינור ישיר ליבשה והקמת טרמינל ייעודי לגז בצפון. החיבור הצפוני אמור להתבצע עד 2015, אז אמור משרד התשתיות להשלים את הסקר הסביבתי הימי ולקבוע אם החיבור ייעשה בלב ים או ביבשה.

 

אם ייקבע שההפקה תיעשה בלב ים, אז עלותו מזנקת ל־4.1 מיליארד דולר, כאשר מי שיקבע היכן ימוקם הקידוח הצפוני - ים או יבשה - הוא משרד התשתיות.

 

לפי מתווה הפיתוח, נקודת הקליטה הדרומית שבסמוך לאשדוד תשמש בשלוש השנים הראשונות של ההפעלה המסחרית בעיקר עבור קיום החוזים הקיימים של השותפות - חברת החשמל, דליה אנרגיות ומפעלי סילקט בדימונה - ועבור אלו שהשותפות ב"תמר" מתמודדות עליהם בימים אלו, כגון זה של החברה לישראל. לפי הערכות נובל אנרג'י, השותפה העיקרית בקידוחי הגז תמר ולוויתן, הביקוש לגז טבעי בישראל צפוי לעלות עד 2020 בשיעור של 10% בשנה, כך שהפקת שאר המאגר (כ־250 BCM) תתבצע בעיקר דרך חיבור צפוני.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x