$
בארץ

המסע בעקבות לשכות הח"כים האבודות

כללי הכנסת אוסרים על שכירת לשכה חוץ-פרלמנטרית בתוך סניף מפלגה או במוסד המזוהה עם חבר הכנסת, אבל דומה כי לא כולם שמעו על כך. "כלכליסט" ממשיך לחפש את לשכות נבחרי הציבור. חלק שלישי בתחקיר

תומר אביטל 07:5225.08.10

כמה זמן לוקח לשפץ? לזחאלקה הפתרונים

 

בכפר קרע, בדומה לרוב הכפרים הערביים, הרחובות משוללי שמות. כדי למנוע שוטטות חסרת תוחלת, התקשרנו קודם כל לעוזרו הפרלמנטרי של ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) כדי לקבל הוראות הגעה מדויקות ללשכתו החוץ־פרלמנטרית של חבר הכנסת. למרבה ההפתעה, העוזר אמר כי אין טעם להגיע: "הלשכה לא נפתחה מתחילת השנה".

 

אז למה אתם משלמים עליה?

"היתה לנו לשכה אחרת לפני כן, ואנו מתכוונים לפתוח את הלשכה הנוכחית בעוד כשבועיים. אנו בתהליך של העברת ציוד. זו לא אשמתנו, לוקח זמן להעביר ציוד".

 

לאחר כמה ימים אנחנו מצלצלים שוב, כדי להבין בכל זאת איפה הלשכה נמצאת, וזאת מתוך תקווה שגם אם הלשכה עצמה לא נפתחה, נוכל לחזות בהתהוותה. הפעם עונה לטלפון עוזרו השני של ח"כ זחאלקה, ובפיו גרסה מעט שונה: "אנו נמצאים שם פעמיים בשבוע", הוא אומר, "אבל לא היתה פתיחה רשמית”.

 

אז איך נמצא אותה בכפר?

"זה מול המרפאה".

 

הניסיון לאתר את הלשכה מאתגר. לאחר כמה ניסיונות כושלים, מסתייג העוזר ואומר כי מעולם לא ביקר שם, וכל מה שהוא יודע זה שהלשכה ממוקמת באזור של הדואר. תושבי הכפר שולחים לעברנו מבטים חשדניים, אך עובדי הדואר מאירים פנים ושמחים לעזור. הם מכוונים אותנו למרפאת השיניים בכפר. אחיו של ח"כ זחאלקה הוא הרופא, הם אומרים, והוא מכיר את הלשכה.

 

מחוץ למרפאת השיניים יושבים כמה אנשים, והם מראים לנו את הדרך לבניין שאמור לאכלס את לשכתו של זחאלקה. בשלב זה אפילו חבר הכנסת בכבודו ובעצמו מצלצל ומעביר הנחיות טלפוניות.

 

האבידה אכן נמצאה - במעמקי כפר קרע, בקומה השנייה של בניין חדש שנמצא בשיפוצים. המשרד בבנייה, ואין שום שילוט, מבחוץ או על גבי הדלת, המצביע על קיום הלשכה. "אני כבר מקבל קהל בסופי שבוע, והשיפוצים ייגמרו בתוך יומיים־שלושה", מציין זחאלקה בטלפון.

 

חישוב קל מראה כי מאז תחילת השנה שילמה הכנסת עבור לשכתו של זחאלקה 4,000 דולר, בעוד שהמשרד לכאורה לא היה פתוח כלל. לפי גורם בענף השמאות, מדובר בסכום מופרז יחסית לאזור. דמי השכירות מועברים לתושב הכפר, שנושא במפתיע שם משפחה מוכר - סלמאן זחאלקה. הכנסת אמנם אוסרת על חבריה לשכור לשכה מקרובי משפחה, אולם עוזרו הפרלמנטרי של זחאלקה טוען כי מדובר בקרבה חמישית. הוא מוסיף כי החוזה אושר על ידי הכנסת, וכי יש כ־1,200 זחאלקה בתוך כפר קרע, מתוך כ־15 אלף תושבים.

 

הלשכה שמסתתרת בתוך סניף "צעירי האיחוד הלאומי"

 

ראש סיעת האיחוד הלאומי ח"כ יעקב (כצל'ה) כ"ץ לא מסתפק בלשכתו המרכזית בכנסת, ושוכר לשכה נוספת במרחק דקות ספורות משם - בהיכל שלמה שברחוב קינג ג'ורג' במרכז ירושלים. מדובר במבנה "מרכז מורשת העולם היהודי", ארגון שבראשותו עומד משה מושוקוביץ, המקושר פוליטית לאיחוד הלאומי.

 

בכניסה להיכל אין כל שילוט שמצביע על קיומה של לשכה פרלמנטרית לכצל'ה. בקומה השנייה מצאנו אמנם לשכה פרלמנטרית, אבל זו שייכת לח"כ אורי אריאל, חבר סיעתו של כצל'ה, שטרח לשים שלט ולהפרידה משאר הגופים הפועלים בהיכל.

 

בסופו של דבר הצלחנו לאתר סימנים לנוכחותו של כצל'ה. הסימנים התגלו בתוך קומפלקס של עמותות שמזוהות מאוד עם פעילותו של כצל'ה - בהן "הפורום המשפטי למען א"י", "תנועת אורות לגאולת ישראל בארצו לאור תורתו", וגם תנועת "תקומה" - שבראשה עומד כצל'ה, ומהווה חלק מסיעת "האיחוד הלאומי". אנחנו נכנסים פנימה ושואלים את אחת העובדות היכן ממוקמת הלשכה, והיא מצביעה על חדר שעליו תלוי בגדול שלט "צעירי האיחוד הלאומי". מדובר בהפרה לכאורה של כללי הכנסת, שכן לשכה חוץ־פרלמנטרית אמורה לשמש לפעילות הח"כ בלבד, ולהיות מופרדת ממפלגתו. פרט לכך, הלשכה נטולת שילוט המבהיר את ייעודה כפי שמחייב החוק. המזכירה במקום משתפת בהתחלה פעולה, ומציינת שהיא המזכירה של כצל'ה ושל כל המרכז. "כצל'ה בא לכאן מדי פעם", היא אומרת. אולם ברגע שהיא מבינה כי לא קבענו איתו פגישה היא דורשת שנעזוב מיד, צווחת ולא מאפשרת לצלם את המקום.

 

ביקור חוזר במקום כעבור כמה ימים מגלה כי השלט של הצעירים הורד מהדלת. עם זאת, קבוצת הפייסבוק של "ההנהגה הצעירה של האיחוד הלאומי" עדיין מצביעה על המקום כבסיסה.

 

הכנסת משלמת עבור השכירות כ־1,585 שקל לחודש, בדומה לדמי השכירות של לשכות אחרות. מדובר בסכום המרבי שמקצה הכנסת לטובת העניין. אולם לפי הערכת שמאי, ניתן לשכור באזור משרד גדול בהרבה ולשלם כ־1,000 שקל לחודש בלבד.

 

דוברו של יעקב כ"ץ מסר בתגובה: "נייר עם שמו של חבר הכנסת תלוי ליד הדלת של הלשכה. אולי בזמן הביקור הוא נפל. בנוסף, יש שלט דיגיטלי בכניסה לבניין שבו כתוב שמו של הח"כ. צעירי האיחוד הלאומי ביקשו רשות להשתמש בחדר לפעילות כלשהי, אז הסכמנו, אבל זה היה חד־פעמי. הלשכה היא בסמוך ל'תקומה' אבל לא בתוך 'תקומה'. אין קשר ביורוקרטי בין הלשכה למשרד של תקומה, אבל כמובן שזה נוח, ובזכותה שמענו שיש משרד פנוי. בנוסף, המיקום אושר על ידי הלשכה המשפטית".

 

העוזר יצא, תשובו ביום אחר

 

ח"כ מוחמד ברכה (חד"ש) בחר למקם את לשכתו בסמיכות לכיכר המעיין היפהפייה בנצרת. אבל היעדר שילוט שולח אותנו למספרה, ומשם אנחנו נשלחים למשרד השייך למכר של ברכה - עו"ד נביל עספור. עספור לא נמצא במקום. במשרד הסמוך מספרים כי הוא השאיר את משרדיו לשימושו הבלעדי של חבר הכנסת.

 

המדרגות ללשכה מלוכלכות, הכניסה מוזנחת, והדלת נעולה. העוזר הפרלמנטרי של ברכה מוסר בטלפון כי הוא בדיוק יצא משם ומוכרח לנסוע לדרום, ולכן אין לו זמן לבוא ולפתוח לנו את הדלת. השכנים באזור דווקא מעידים שעוזריו של ברכה מגיעים ללשכה לעתים תכופות, ואפילו ברכה עצמו פוקד אותה, אך לפעמים הוא גם בוחר לקבל קהל בתוך עיריית נצרת.

 

עוזרו של ח"כ ברכה מסר בתגובה: "חבר הכנסת משתמש בלשכה בכל כמה ימים, כשהוא לא בחו"ל. אנחנו מחליפים את השלט ועדיין לא קיבלנו את השלט החדש. אין בין עורך הדין לברכה שום יחסים מעבר לאלו של שוכר־משכיר".

 

הכתובת: מוסד חסידות ויז'ניץ

 

>לפי רישומי הכנסת, לשכתו החוץ־פרלמנטרית של ח"כ מנחם מוזס (יהדות התורה) נמצאת ברחוב נחמיה בשכונת גאולה בירושלים. הכתובת מובילה לבית הכנסת הגדול של קהילת ויז'ניץ בעיר, שמוזס הוא נציגה בכנסת, אך בפנים אין זכר ללשכה. שני רבנים לבביים מגלים לנו כי לשכתו של מוזס נמצאת בכלל במוסד ויז'ניץ אחר בירושלים, ומפנים אותנו לרחוב חנה. אך גם במוסד השני אין שום עדות ללשכה.

 

לבסוף, מנהל החשבונות של המוסד, העובד היחיד שנמצא במקום, אומר שאנו מחפשים לחינם. לדבריו, מוזס משתמש בחדרו של מנהל המקום, הרב ישעי' יעקב ורטהיימר "מדי כמה שבועות". מתוך אשנב עליון אפשר לראות כי מדובר בתא קטן. הכנסת משלמת עליו כ־60 אלף שקל בשנה. "אני מבקר בלשכה המון", מצהיר ח"כ מוזס. "רבים בציבור שלנו לא מעוניינים להגיע לכנסת בגלל הסרבול, והם מעדיפים לבוא למוסד ויז'ניץ. המנהל בא רק פעמיים בשבוע. יש שלט גדול בכניסה לבניין. הסכום הוא 5,000 שקל כי אני משלם גם על שירותי מזכירות וארנונה".

 

לפרקים הנוספים בתחקיר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x