$
בארץ

יד ימין נגד יד שמאל: רוצים להשאיר את המוחות, לוקחים מהם את הפטנטים

מצד אחד הממשלה מוסיפה מיליארדים למערכת ההשכלה הגבוהה לטובת החזרת המוחות. מצד שני בחוק ההסדרים היא מקשה על עובדים לקבל את הזכויות על פטנטים שהמציאו ומקלה על העברתם למעסיקים. כך הופכת חזרתם לפחות אטרקטיבית

תומר אביטל 06:5723.08.10

הממשלה מנסה לתמרץ ממציאים לפעול בישראל, אבל במקביל פועלת נגדם - זו המגמה העולה מהצעה לתיקון חוק הפטנטים המופיעה במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2011–2012. ההצעה שאושרה בממשלה וצפויה לעבור לאישור הכנסת בתוך כחודשיים קובעת בין השאר כי כל עובד יידרש להודיע למעבידו באופן מיידי על כל המצאה שפיתח בתחום עיסוקו, אחרת יעבור הפטנט למעסיק.

 

לפי המצב הנוכחי, הפטנט שייך למעסיק, אם פותח על ידי העובד עקב עבודתו או במהלכה. למרות זאת, העובד יכול לפנות בדרישה לקבלת תמלוגים על הפטנט לוועדה מיוחדת שממנה שר המשפטים - אף אם ההסכם עם מעבידו קובע שהבעלות על הפטנט שייכת למעסיק.

 

הצעת החוק החדשה צפויה לשנות את המצב. על פי ההצעה, יחויב העובד לדווח באופן מיידי על כל המצאה למעסיקו - גם אם זו אינה קשורה לעבודתו. העובד יחויב לנמק אם מדובר ב"אמצאת שירות" השייכת למעסיק, אך ההחלטה הסופית בעניין תהיה של המעסיק. לפי ההצעה, ככל שלא יודיע העובד למעסיק על ההצעה, תעבור זו באופן אוטומטי לבעלות המעסיק. עוד קובעת ההצעה כי ככל שהמעסיק והעובד הסכימו שהפטנט יעבור למעסיק, לא יוכל העובד לערער על כך. הצעת החוק מבטלת גם את ועדת התמלוגים, שאליה יכלו לפנות העובדים בעבר. למרות פעילותה הדלה באופן יחסי של הוועדה, בשנים האחרונות היא קיבלה כמה החלטות שהיטיבו עם עובדים - והעניקו להם את הזכות לפטנטים שפיתחו.

 

  

סעיפים אחרים בהצעה מוסיפים סייגים על המצאות בעלות אופן ביטחוני. כך למשל, קובעת ההצעה כי ישראלי בעל אזרחות נוספת לא יוכל לרשום פטנט בעל ערך צבאי מחוץ לישראל. "ההשפעה של ההצעה עלולה להיות קשה", אומרת ח"כ רחל אדטו (קדימה). "הממשלה רוצה להחזיר לישראל מדענים ורופאים מחו"ל ואף הקצתה לכך משאבים, אך עלולה לגרום לבריחת מדענים וחוקרים שלא יוכלו ליהנות מפירות הפיתוח שלהם. רק בישראל מסתכלים על הקניין הרוחני בצורה קטנונית ולא מפרגנת".

 

"המדינה עושה צעד ענק לאחור מבלי להבין את ההשלכות לטווח הרחוק", טוענת ד"ר שלומית יניסקי רביד, מומחית לקניין רוחני מהקריה האקדמית אונו. "בגרמניה, צרפת ואיטליה הפטנט שייך לעובד והמעביד צריך לשלם לו כדי לקבל נתח. גם באנגליה יש איזון ובדיקה מדוקדקת למי שייכת ההמצאה". לדבריה, "החוק החדש נותן יתרון בלתי סביר למעביד ויוביל להכחדת אמצאות שהמשק הישראלי זקוק להן. המעביד הופך למעשה לערכאה שיפוטית אף שהוא בעל אינטרס מובהק".

 

רביד מציעה כי תיקבע חלוקת רווחים מראש בין המעביד לעובד, וכי קניין יועבר למעסיק רק במקרה שהעובד הועסק במיוחד למטרת האמצאה או המעסיק השתתף בהוצאות הפיתוח. לדבריה, עובדים שכירים אחראים על 90% מהאמצאות בישראל.

 

"בבתי חולים ממשלתיים פועלים לפי החוק ולא מעניקים לעובדים זכויות באמצאות שלהם. במקום להילחם בעובדים עדיף לחלק איתם את הרווחים בצורה הגיונית וקבועה מראש".

 

ממשרד האוצר לא התקבלה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x