$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": כחלון עשוי להתנגד להעלאת התמלוגים לחברות התקשורת

שר התקשורת משה כחלון חושש שהחלטת האוצר להגדיל את התמלוגים תגלגל את ההעלאה אל תעריפי הצרכנים. חברות הסלולר מצדן עשויות לדרוש בדיקה מחודשת של דמי הקישוריות, בעקבות העלייה בהוצאותיהן על התמלוגים

גילעד נס 06:5812.07.10

החלטת משרד האוצר להעלות את שיעור התמלוגים שמשלמות חברות התקשורת בשנים 2011–2013 התקבלה ללא תיאום עם משרד התקשורת, ואף נודעה לו בדיעבד - כך נודע ל"כלכליסט". שר התקשורת משה כחלון לא הביע עד כה התנגדות למהלך, אך משרדו תומך בשנים האחרונות בהפחתת התמלוגים, ובסביבתו של כחלון מעריכים כי הוא צפוי להתנגד למהלך מחשש שחברות התקשורת יגלגלו את ההוצאות לצרכנים.

 

בשבוע שעבר הציג האוצר את הצעת התקציב הדו־שנתי לשנים 2011–2012, ובה נחשף כי חברות התקשורת ישלמו בשנת 2011 תמלוגים בשיעור של 2% מהכנסותיהן החייבות בתמלוגים, ושיעור זה יעלה ל־2.5% בשנים 2012–2013. המהלך מתבצע בניגוד למדיניות הפחתת התמלוגים וביטולם בשנת 2011 או 2012, שאותה אישרה המדינה בעבר. תשלום התמלוגים מתייחס לחברות הטלפוניה הקווית והסלולרית, ספקיות האינטרנט והשיחות הבינלאומיות, וספקיות הטלוויזיה הרב־ערוצית.

 

נוסף על ההשפעה הישירה על כיסי כלל החברות, הבשורה מעניינת במיוחד עבור חברות הסלולר, שכן הוצאה נוספת של עשרות מיליוני שקלים לכל חברה, כפי שמבטאים התמלוגים החדשים, לא נכללה בתחשיבי חברת הייעוץ NERA, שבדקה עבור משרד התקשורת את עלות דמי הקישוריות. תחשיביה של NERA הסתמכו על הפחתת וביטול התמלוגים, ושינוי בהיקף זה צפוי לגרום לחברות הסלולר לטעון כי יש להוסיף רכיב זה לחישוב העלויות, ודמי הקישוריות הנגזרים מהן. ביחס להכנסות חברות הסלולר מדובר בסכומים לא גדולים, אך העובדה שגזירה זו מתפרסמת לאחר תום השימוע בנושא הקישוריות עלולה לגרום להן לפנות בדרישה לבחון את הנושא ולהאריך את תהליך השימוע.

 

 

באוצר הסבירו כי ההעלאה נדרשת כדי לתמוך בתוכנית הפיסקאלית של התקציב ותוסיף 250–380 מיליון שקל בשנה להכנסות המדינה. הסטייה מהתוכנית המקורית להפחתת התמלוגים, אמרו באוצר, נגזרת מהעובדה שבשוק התקשורת לא מתקיימת תחרות עזה, כפי שהיתה אמורה ללוות את תהליך הורדת שיעור התמלוגים.

 

ב־2002 קבעה ועדת קרול כי יש להפחית את התמלוגים, שהיו באותה עת 4.5% מהכנסות החברות, באופן הדרגתי עד לביטולם הסופי. בהתאם להמלצות הוועדה הופחתו התמלוגים בשיעור שנתי של 0.5%, ובשנה הנוכחית נדרשות החברות לשלם 1% מהכנסותיהן. ב־2008 חזרה ועדת גרונאו על עמדת ועדת קרול ואף קבעה כי יש לבטל את תשלום התמלוגים לא יאוחר מ־2012, אם יתבצעו הפחתות מסים החל מ־2008.

 

עמדת הוועדות טענה כי התמלוגים מהווים נטל נוסף על מס החברות, ובסופו של דבר מתגלגלים מסים אלו אל הצרכן הסופי. נוסף על כך קיבלה הוועדה את עמדת החברות כי ענף התקשורת מופלה לרעה בהיבט זה, מאחר שנטל המס עליו גבוה מהמס בענפים אחרים, כנגזר מתוספת הדרישה לתשלום תמלוגים.

 

ב־2008 החלו להפחית את מס החברות, ובעקבות זאת פנו כמה מהחברות למשרד התקשורת בבקשה להשלים את המהלך ולפעול לביטול תשלום התמלוגים במועדים שנקבעו בידי הוועדות. עם זאת, המשרד טרם השיב לפניות אלה. במרץ 2010 עתרה סלקום נגד המשרד תוך שהיא מעלה נושאים שלטענתה אינם מטופלים בידו זה זמן רב, וגם הפחתת התמלוגים מצויה בעתירתה. במשרד התקשורת סירבו להגיב לידיעה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x