$
בארץ

לנדאו: נעלה את תעריפי החשמל כדי להקים קרן ב-200 מיליון שקל לעידוד התייעלות אנרגטית

שר התשתיות אמר בכנס כי בכוונתו להקים צוות לקידום אנרגיות מתחדשות; מפגינים הפריעו לנאומו של מנכ"ל דלק אנרגיה גדעון תדמור. קראו: "אל תהרסו את הבית שלנו - שימו את האסדה בלב ים"

ליאור גוטמן 11:0415.06.10

"בקרוב אגיש הצעת מחליטים לקידום מדיניות לאומית בתחום האנרגיות המתחדשות. אציע שראש הממשלה בנימין נתניהו יעמוד בראש צוות שיקדם את התחום" – כך אמר היום (ג') שר התשתיות, עוזי לנדאו, במסגרת ועידת האנרגיה שמתקיימת ברמת גן. לדבריו, משרד התשתיות יקים קרן בהיקף של 200 מיליון שקל לעידוד ההתייעלות האנרגטית, כאשר מקור הכסף יגיעה מהעלאת תעריפי החשמל ב-1% בממוצע.

  

לדברי לנדאו, משרד התשתיות הציג את מדיניות המשרד באנרגיות מתחדשות בכנס אילת איילות האחרון, שנקבע על ייצור 10% מתחום החשמל באמצעות אנרגיה ירוקה. "מדובר במתן סובסידיה של כמיליארד שקל בשנה עם דגש על ביו מאסה ורוח, ולממש את הפוטנציאל הגלום בהם. העדפנו את השימוש בגגות על פני שטחים פתוחים לייצור חשמל סולארי ושימוש בקרקעות באזורים מסחריים עם העדפה לטכנולוגיה ישראלית. אבל לא יהיו טורבינות רוח אם משרד הביטחון לא יטה כתף ויוותר על שטחי אימון".

 

באופן מפתיע, לנדאו התייחס בצורה ישירה לקולות שנשמעים בשוק האנרגיה בדבר ייצור חשמל במתקני גרעין. "בעוד כ-30 שנה ישראל צפויה להיות צפופה יותר ופוטנציאל ייצור החשמל באנרגיות מתחדשות לא יעלה אף פעם על כמה עשרות אחוזים. בשיבטה שבדרום יש אתר ייעודי לייצור חשמל גרעיני, שם יכולה ישראל לייצר 8,000 מגה וואט, כשני שלישים מכושר הייצור הנוכחי. משרד התשתיות החל לעסוק בזה במתינות, כאשר המטרה הסופית היא להביא להפעלה של הדור הבא, הרביעי, של כורים גרעינים. ישראל עדין לא יכולה להיכנס לתחום כי ישראל לא חתומה על האמנה, אבל לחשמל גרעיני יהיה מקום רב בייצור חשמל בישראל במהלך העשורים הבאים", מסביר לנדאו.

 

מציאות גיאופוליטית חדשה

 

בהמשך הוועידה נשא דברים מנכ"ל דלק אנרגיה גדעון תדמור, אך נאומו הופרע על ידי מפגינים מאזור חוף דור, שנעמדו מולו עם שלטים הקוראים להקמת חוות גז בלב ים, וצעקו:  "אל תהרסו את הבית שלנו – שימו את האסדה בלב ים. לא תהפכו את שמורת הטבע למתקן לקבלת גז". תדמור הנבוך ניסה להשתיק את המפגינים, אולם הצעקות נמשכו דקות ארוכות.

 

תדמור ניסה להסביר למפגינים שכל החלטה שתתקבל במועצה הארצית לתכנון ובנייה בנושא הקמת נקודת הקליטה של הגז הטבעי בקידוחי תמר ודלית תהיה מקובלת עליהם, וטען שכל הניסיונות לשמוע את הסברי שותפויות הקידוח בעניין מתקן נקודת הקליטה נתקלו בסירוב. לדבריו, מתקן הקליטה הוא מבנה פשוט יחסית, בו לא מאכסנים גז והוא לא יהיה ממוקם על חוף הים. "זהו מתקן תשתיתי שחייבים להקים אותו. גם אם תהיה אסדת קליטה ימית עדיין צריך מתקן יבשתי, אבל הדיאלוג עם המפגינים נתקל בתופעת NIMBY – NOT IN MY BACK YARD. לא יעזור - הגז נחוץ למדינת ישראל", סיכם תדמור.

 

המפגינים מתפרצים לוועידה המפגינים מתפרצים לוועידה צילום: עמית שעל

 

עוד אמר תדמור כי "הסבה של תחנות כוח פחמיות לשימוש בגז טבעי היא התרומה הכי גדולה שיכולה להגיע מהגז עבור תושבי אזור חוף דור". אתמול נחשף ב"כלכליסט" שחברת החשמל בוחנת הסבה של חלק מיחידות הייצור של תחנת הכוח בחדרה לשימוש בגז, ולטענת תדמור שימוש בגז טבעי באזור חדרה תפחית משמעויות את זיהום האוויר באזור.

 

בהתייחסו למועד הגעת הגז מקידוחי תמר, טען תדמור שתוכנית הפיתוח מתייחסת אל 2012 כאל נקודת ההגעה. "אנחנו מקווים לעמוד ביעד הזה. הוא קריטי מבחינת משק הגז בישראל ופיתוח משק החשמל", אמר תדמור. לדבריו, הפקת הגז הטבעי מתמר הוא פרויקט התשתיות הגדול בישראל, בהיקף השקעות פרטי של 2.8 מיליארד דולר.

 

לפני כשבועיים פרסמה נובל אנרג'י, שותפתה של דלק אנרגיה בקידוחי הגז "ים תטיס" ו"תמר", כי מאגרי הגז החדשים בקידוחי "לוויתן" עשויים להכיל 453 BCM (מיליארד מ"ק) של גז טבעי, כפול ויותר מהכמות שנתגלתה בקידוחי תמר. על פי הערכות בענף האנרגיה, השותפות בקידוח ישאפו לייצא את הגז ללקוחות שונים ברחבי העולם. "קידוח ראשוני יתבצע בסוף השנה הזאת בלוויתן יתבצע עוד השנה. מבחינת פוטנציאל הייצוא צריך להבין שישראל נמצאת גיאוגרפית במקום הכי טוב בדיוק בין אסיה לאירופה. השוק האירופאי צריך את הגז גם בהיבט האסטרטגי כדי לנתק את ההסתמכות על הגז הרוסי וכבר ב-2016 יווצר שם פער בין ההיצע לביקוש", אומר תדמור. לדבריו, השוק האסיאתי מעניין לא פחות כיוון שאין לו חלופות והפערים בין ההיצע והביקוש נרשמים כבר היום. "מדובר בפוטנציאל אדיר למשק הישראלי – זו לא רק תרומה מקרו כלכלית אלא הזדמנות למצב את ישראל במעמד גיאופוליטי חדש לגמרי", מסכם תדמור.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x