$
בארץ

השותפות בקידוחי "לוויתן": ישראל תאבד את אמון המשקיעים

השותפות אמרו כי "לא יתכן שעם היוודע תוצאות הבדיקות האחרונות, ידונו באפשרות לשנות את כללי המשחק באופן רטרואקטיבי, וליצור אי וודאות וחוסר יציבות בקרב המשקיעים". שטייניץ: "משאבי הטבע שייכים לעם ישראל "

ליאור גוטמן 18:3606.06.10

"לא ייתכן שעם היוודע התוצאות של הבדיקות האחרונות שנעשו במשך שנים, ושמהן עולה פוטנציאל משמעותי למציאת תגליות חדשות, ידונו באפשרות לשנות את כללי המשחק באופן רטרואקטיבי, וליצור אי וודאות וחוסר יציבות בקרב כל המשקיעים ובעיקר בקרב המשקיעים הזרים" – כך מגיבות לראשונה השותפות

בקידוחי הגז "לוויתן" בהתייחסן לכוונת שר האוצר להחיל עליהן מס רטרואקטיבי בגין מאגרי הגז שנמצאו ("תמר ו-"דלית") ואלו שהתגלו כפוטנציאלים ("לוויתן").

 

התגובה משותפת לרציו ים, אשר מחזיקה ב-15%, נובל אנרג'י, שמחזיקה 39.66% ולדלק קידוחים ואבנר, שתיהן בבעלות איש העסקים יצחק תשובה, שמחזיקות יחדיו 45.34% מהשותפות.

 

ביום חמישי האחרון דיווחה נובל אנרג'י שקיימת סבירות של 50% לפיה מאגרי הגז הטבעי בקידוחי "לוויתן" מכילים כ-453 BCM (מיליארד מ"ק), כפול ויותר מכמות מאגרי הגז הטבעי שהתגלו בקידוחי "תמר" ו"דלית".

 

הדיון בכוונה להגדיל את שיעור התמלוגים שחל כיום על החברות שפועלות בתחום (12.5% - ל"ג) עלה באפריל האחרון, בשעה ששר האוצר מינה את ועדת ששנסקי במטרה לבדוק האם מדיניות התמלוגים, שגובשה עוד ב-1952, תקפה גם במאה ה-21.

 

הבוקר (א') אמר שר האוצר שאסור שמדיניות התמלוגים של ישראל תמשיך להתנהל בצורה שלומיאלית, וכי הוא דוחה את הלחצים שמופעלים עליו בתחום כדי למנוע את המהלך. הערב אמר השר לערוץ 2 כי "תגליות הגז הן ארוע מאקרו כלכלי, מי שהשקיע צריך להרוויח אבל עם ישראל צריך להנות מהתגליות. משאבי הטבע שייכים לעם ישראל והוא שצריך להרוויח מהתגליות".

 

 

השותפות אומרות לעומת זאת כי ""הרישיונות לחיפושי הגז והנפט ניתנו על ידי המדינה תחת תנאים ברורים לפיהם כל הסיכון וההשקעות במיליארדי שקלים נעשו על ידי היזמים. לעניין זה יודגש כי בעבר היו כ-500 קידוחים שכולם היו עקרים ושבהם הושקעו סכומי עתק שירדו לטמיון", מסבירים בשותפות, ומזכירים שהשותפים האמריקאים השקיעו בישראל סכומי עתק כנגד כל הסיכויים, בתקופה שמשקיעים לא רצו להשקיע בישראל בגלל החרם הערבי, ולא האמינו בפוטנציאל שקיים בישראל.

 

פגיעה בהסכמי הסחר

 

השבוע אמורה ועדת ששנסקי להתכנס שוב, ולהמשיך בדיונים כאשר חלק מההצעות העומדות על הפרק הן שינוי הטבות המס לחברות שפועלות בתחום כמו גם העלאת שיעור התמלוגים עד ל-24%.

 

לדברי החברות השותפות בקידוח "לוויתן", ההישגים הנוכחיים בתחום הגז הם פועל יוצא של "השקעות אדירות, לקיחת סיכונים גדולים, נחישות, מקצועיות ומעל הכל אמונה בפוטנציאל שטמון במדינת ישראל", מה שמוביל אותם למסקנה ש"המדינה לא יכולה ליצור אי וודאות וחוסר יציבות שעלולים להוביל לאובדן אמון המשקיעים הזרים במדינה עד כדי סיכון של כל ההישגים שהושגו עד כה במשק האנרגיה".

 

עוד מוסיפים הם שלא מתקבל על הדעת שבמדינה המכבדת זכויות קניין ישקלו לשנות את שיעור התמלוגים בנוגע לרישיונות שכבר ניתנו ושהושקעו בהם סכומי כסף גדולים, "תוך פגיעה קשה במשקיעים ותוך הפרת כללי ההתנהגות וההוגנות הקבועים בהסכמי הסחר של ישראל בפרט ובדין הבינלאומי בכלל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x