$
בארץ

"החרדים לא עובדים? שקר מובנה"

משה גפני סבור כי המדינה צריכה לשנות מדיניות כדי לשלב את החרדים במעגל התעסוקה

תומר אביטל ומאיר אורבך 07:0205.05.10

משה גפני, יו"ר ועדת הכספים: "החרדים לא עובדים? שקר מובנה"

 

"הממשלה חייבת לשנות את המדיניות כדי לשלב את החרדים במעגל התעסוקה, וככל שיהיו יותר חרדים הממשלה תבין זאת יותר", כך טוען יו"ר ועדת הכספים משה גפני. לדבריו, "הציבור החרדי מונה כיום כמיליון נפש, ובסך הכל כ־30 אלף מתוכם ש'תורתם אומונתם'. חרדים רבים הם בעלי עסקים, הנשים החרדיות עובדות, ואי אפשר להציג את הציבור החרדי כאילו כולו לומד, זה לא המצב. אלו שלומדים תורה - אנו מאמינים שהעם היהודי קיים בזכותם. אבל יש לא מעט חרדים עובדים, ואפילו כאלה שנמצאים באלפיון העליון. יש להם מפעלים גדולים שמעסיקים מאות עובדים. אז מכאן ועד לומר בהכללה שהחרדים לא עובדים זה שקר מובנה".

 

אולי למידת נושאי הליבה בבתי הספר החרדיים תגשר על הפערים?

"אין קונצנזוס למושג 'ליבה' בישראל. על בריאת העולם נלמד מהתורה. אני מתקומם נגד ההתנשאות בסגנון של חולדאי, הרי במחקרים בינלאומיים של 'פיזה' ישראל מדורגת בתחתית. מדובר על החינוך הכללי, לא על החרדי, אז לימודי ליבה יפתרו את הבעיה?".

 

ישראל 2040 - מי יישא בנטל הצמיחה

כך הנציחה המדינה את הפער בין המגזר החרדי לחילוני

"ממשלות ישראל לא בונות את המדינה לטווח ארוך"

קריאת השכמה לכלכלת ישראל

פרשנות - דרושים: חוטבי עצים ושואבי מים

 

65% מהגברים החרדים אינם עובדים. למידת נושאי הליבה לא תסייע לחרדים להיכנס למעגל העבודה?

"גם כאן יש שקר מובנה. בנות לומדות את כל המקצועות, אבל ברוב המוסדות הן לא עושות בגרות אלא מבחני סולד. הבעיה היא שהמדינה לא מכירה בזה, אף שהמבחנים כמעט זהים. הבנים, לעומת זאת, הולכים לישיבה ולא לומדים את מקצועות החול. אבל אף שהם לומדים שנים רבות, המדינה לא מכירה בזה. זה החסם העיקרי. המדינה צריכה לא לשנות אורחות חיים אלא לעודד יציאה לעבודה".

 

מה הממשלה צריכה לעשות כדי למנוע אסון כלכלי בעתיד?

"המדינה צריכה להתאים את המערכות לאוכלוסיות השונות, למשל להתאים שאלונים במקומות עבודה. החרדים רוצים לצאת לעבוד, ואילו כלים נותנים להם? המדינה רק מדברת ולא נוקפת אצבע. כל עוד אנו מיעוט, נצטרך להתמודד עם המערכות השונות ולהביא לכך שיכירו בשנות הלימוד שלנו - זה מה שיאפשר להשתלב בעבודה".

 

"אנחנו חברה שעובדת על פי ההלכה"

 

נילי דווידוביץ' היא מנכ"לית חברת דעת שנמצאת בבעלות חברת ריל קומרס. דעת אינה חברת תוכנה רגילה, אלא מרכז פיתוח הפועל על פי כללי ההלכה.

 

"אנחנו חברה שעובדת על פי ההלכה", אומרת דווידוביץ'. כיום מועסקים בחברה כ־30 נשים, מרביתן חרדיות שעוסקות

בעיקר בפיתוח יישומים לאייפון ופיתוח אתרי תוכן שונים.

 

חרדים בלב תל אביב

 

להבדיל מחברות אחרות שפונות למגזר החרדי ומקימות את מרכזיהן בעיקר בריכוזי אוכלוסייה דתיים וחרדים, דוגמת אלעד, מודיעין עלית ובית שמש, דעת ממוקמת במרכז תל אביב בצמוד למשרדיה של ריל קומרס.

 

"כאשר חשבתי על הקמת החברה, הבנתי שהיא חייבת לשבת בתל אביב ולא באחת הערים החרדיות. אנשי עסקים יעדיפו להגיע לפגישה בחברה היושבת במרכז תל אביב", אומרת דווידוביץ'.

 

דווידוביץ' טוענת שאמנם היא אינה בודקת אם כל עובדת שמגיעה אליה היא חרדית, דתייה או חילונית, אבל מכיוון שהמקום מתנהל על פי חוקי ההלכה, מרבית הסיכויים שנשים שיגיעו למקום ויתקבלו אליו יתאימו לאווירה.

 

נילי דווידוביץ' נילי דווידוביץ' צילום: עמית שעל

דווידוביץ' עצמה עבדה במהלך השנים במספר רב של חברות וחשה על בשרה את הקשיים של השתלבות נשים חרדיות במקומות תעסוקה. "במרבית המקומות שבהם עבדתי לא השתתפתי באירועים של החברה, אבל בחברה שאותה אני מנהלת האירועים שאנחנו עושים הם נפרדים מריל קומרס ומתאימים לנשים שעובדות כאן", אומרת דווידוביץ'.

 

מרבית הנשים המועסקות כיום בדעת הן נשים חרדיות בעלות משפחה. חלק גדול מהן יכלו לקבל משרה בחברות אחרות, אך בחרו, לדברי דווידוביץ', לפנות אליה אפילו במחיר של שכר נמוך יותר. זאת משום שהחברה מתאימה לצרכים שלהן. "פנתה אליי בחורה בוגרת אוניברסיטה שאמרה לי שהיא מעדיפה לעבוד אצלי כי כאן עובדות רק נשים", אומרת דווידוביץ'.

 

"מתייעצים עם הרב"

 

"בכל פעם שאני נתקלת בבעיה או בחוסר נוחות בנושאים הנוגעים לדת, אני פונה לרב אברהם ברוידא שהוא הסמכות התורנית שלי שעוזרת לי להחליט בהתלבטויות השונות. כך היה בחול המועד, כאשר לא ידעתי אם ניתן לעבוד או לא. הרב אישר לנו לעבוד, אבל נשים שביקשו לא לעבוד בחג קיבלו אישור לכך", אומרת דווידוביץ'.

 

"כל המועסקות במרכז בתחום הפיתוח כאן הן נשים בוגרות תואר ראשון רלבנטי מאחד ממוסדות החינוך המוכרים", אומרת דווידוביץ'. עם לקוחות החברה ניתן למנות את בנק לאומי, החברה האמריקאית Paypams ואחרים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x